"Radarlara artık TSE denetimi geliyor" bundan sonra hak eden cezasını yiyecek, radar mağduriyeti bir daha yaşanmayacak. Neden mi işte cevabı:

Karayollarında trafik güvenliğinin sağlanması amacıyla mobil ve sabit hız ihlal tespit donanımları (HİTD) ile hız kontrolleri yapılmaktadır. Bu kontrollerde hatalı ölçüm yapılmasının önlenmesi amacıyla Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın "Hız İhlal Tespit Donanımları Muayene Yönetmeliği" Resmi Gazete'de yayımlandı.

Bu kapsamda hâlihazırda kullanılan ve yeni kullanıma alınacak HİTD'lerin yerinde ve laboratuvarda doğruluğunun tespiti ve muayenesi için Uluslararası Uygunluk Değerlendirme kuruluşu yetkisine sahip olan Türk Standardları Enstitüsü (TSE) yetkilendirildi. TSE; Uluslararası kabul edilen referans cihazlar ile sabit HİTD'lerin kontrolünü yerinde, mobil HİTD'lerin kontrolünü ise laboratuvar ortamında yapacak.

Muayene sonucunda doğru ölçüm yapan donanımların kullanımına izin verilecek, hatalı ölçüm yapan donanımlar ise mühürlenerek gerekli işlemlerin yapılması amacıyla ilgili idareye teslim edilecek. Bu maddenin yürürlük tarihinden önce piyasada kullanımda olan HİTD'lerin muayenelerinde tip onay şartı aranmayacak. Ancak söz konusu HİTD'ler için kullanıcısı tarafından hazırlanacak damga planlarının Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'na onaylatılması gerekecek.

Bu işlemlerin, yönetmeliğin tüm maddelerinin yürürlüğe gireceği 1 Temmuz 2018 tarihine kadar tamamlanmış olması gerekecek. Damga planları onaylanan HİTD'ler için, servise müracaat edilerek muayene işlemlerinin yaptırılması zorunlu olacak. Bu HİTD'lerin muayenelerinin 31 Aralık 2018 tarihine kadar yaptırılması şartı aranacak.

BİR OSMANCIK VAKASI

Bu habere çok sevindim, çünkü ben bir radar mağduruyum. Geçtiğimiz yaz tatilinde memleketim Rize'ye gitmiştim memleket havası alıp güzel bir tatilin ardından enerji depolayıp İstanbul'a işimin başına döndüm. Aylar sonra Çorum Osmancık'tan bir mektup geldi şaşırdım benim ne işim olur Osmancıkta demeye kalmadan mektubu açtım ve karşımda koskoca bir radar cezası duruyordu. Avukat olan kız kardeşimi aradım aynı mektup kendisine de gitmişti. Televizyonda haberini izlememize rağmen biz de tuzağa düşerek trafik cezasını yemiştik.

Kız kardeşimin hazırladığı itiraz dilekçesiyle soluğu İstanbul Anadolu Adliyesi Sulh Ceza Mahkemesi'nde aldık. Kapıda uzunca bir kuyruk vardı. Sordum bu ne sırası diye? Dediler ki Osmancık sırası. Nasıl yani dedim, bizim gibi yüzlerce kişi Osmancık mağduru olarak sıraya girmişti. İçişleri Bakanımız Sayın Süleyman Soylu bu duruma el atınca vatandaş hakkını savunmak için adliyeye akın etmişti. TSE'nin Web sitesinde "Radarlara TSE Denetimi geliyor " diye bir haber görünce çok sevindim ve bir Osmancık mağduru olarak bu haberi sizlerle paylaşmak istedim.

Bu sistem tam anlamıyla yürürlüğe girdiğinde artık Osmancık vakası bir daha yaşanmayacak. Çünkü radar sistemi artık TSE kalitesi ve güvencesinde kontrol altında olacak...