Ortadoğu'da ve Akdeniz'deki gelişmelere damga vuran ve Rusya Devlet Başkanı Putin, şimdi de iç dengeleri sağlamlaştırma adımlarını atmaya hazırlanıyor. Rusya'da yeni bir hükümetin de kurulma çalışmalarına başlanıldığınıgörüyoruz.

Rusya Devlet Başkanı Putin, anayasada, yönetimdeki görev süresini 2024 sonrasına uzatmasına imkan tanıyabilecek bir dizi kapsamlı değişiklik yapılması önerisinde bulunarak büyük oyuncu olduğunu bir kez daha gösterdi. Putin'in bu önerisiyle eş zamanlı olarak Rusya'da Başbakan Dimitri Medvedev hükümeti sürpriz şekilde istifa etti.

Uzun süredir Putin'in yakın müttefiklerinden biri olan Medvedev Rusya devlet televizyonundan canlı yayınlanan açıklamasında istifasını duyurdu. O anlarda yanında oturan Putin de Medvedev'e verdiği hizmetlerden dolayı teşekkür etti. Rusya Devlet Başkanı Putin, Medvedev'in bundan sonrasında yine kendisinin başkanlık ettiği Rusya Güvenlik Konseyi'nin başkan yardımcılığı görevini üstleneceğini belirtti.

Putin'in önerdiği anayasa değişikliği uygulamaya girdiği takdirde, Rusya'da parlamentonun ve başbakanın yetkilerinin güçlendirilmesinin önünü açacak. Yapılacak anayasa değişikliğinin görev süresi 2024 yılında dolacak olan 67 yaşındaki Rus lider Putin'in de ülkeyi yönetmeye devam etme imkanı tanıması olası hale gelmiş olacak.

1999 yılından bu yana önce devlet başkanı, daha sonra başbakan ve son olarak yeniden devlet başkanı olarak görevde olan Vladimir Putin'in görev süresi 2024 yılında doluyor.

Devlet başkanının en fazla iki dönem üst üste seçilebilmesini öngören mevcut anayasa kapsamında Putin'in yeniden aday olması mümkün değil. Ancak Rus liderin destekçileri Rusya'da Putin'siz bir siyaset olamayacağı kanısında olduklarını her fırsatta dile getiriyor.

Muhalifleri uzun süredir Putin'i görev süresi dolduktan sonra da dünyanın en büyük ülkesi ve iki en büyük nükleer gücünden biri olan Rusya'nın yönetiminde bir şekilde söz sahibi olma planları yapmakla suçlamıştı. Eski KGB ajanı olan Putin ise siyasi geleceğine ilişkin planları konusunda ayrıntı vermemişti.

Rus liderin referanduma götürülmesi gerektiğini söylediği söz konusu anayasa değişikliğinin 2024 yılından sonra yetkileri arttırılmış başbakan ya da güçlendirmek istediği resmi devlet organı Danıştay başkanlığı koltuğuna oturma imkanını verebilir. Putin'in yetkileri güçlendirilmiş parlamentonun başkanlığı görevini üstlenmesi de olası.

Rus liderin önerdiği anayasa değişikliği, devlet başkanlığı yetkilerinin daraltılması ve başbakanlığın yetkilerinin güçlendirilmesini öngörüyor. Anayasa değişikliğine ilişkin referandumun ne zaman yapılacağına ilişkin bir takvim henüz yok.

Rusya'daki muhalif siyasetçilerden Leonid Volkov, sosyal medyadan paylaştığı mesajda "Her şeyin Putin'in ülkeyi ömür boyu yönetmesini sağlayacak şekilde ayarlandığı herkes için aşikar" yorumunu yaptı.

Bir diğer muhalif siyasetçi Dimitri Gudkov da Putin'in 2024 yılı yaklaşana kadar beklemektense, gereken koşulları şimdiden oluşturmaya karar verdiğini savundu, Putin'in bu hamlesini "anayasal darbe" olarak niteledi.

Putin'in anayasa değişikliği önerisini dile getirdiği gün Rusya'da Başbakan Dimitri Medvedev liderliğindeki hükümet de istifasını açıkladı.

Medvedev, Rusya Devlet Başkanı Putin'e söz konusu değişikliklerin yapılabilmesi için imkan tanımak amacıyla istifa ettiğini söyledi.

Hükümetin istifasının ardından gözler başbakan koltuğuna kimin oturacağı sorusuna kilitlendi. Kremlin'den yapılan açıklamaya göre, Rusya Devlet Başkanı Putin, Federal Vergi Dairesi'nin başında bulunan ve siyasi çevrelerce az tanınan Mihail Mishustin'i başbakanlığa aday gösterdi.

Putin'in buz hokeyi arkadaşlarından biri olan 53 yaşındaki Mishustin'in bundan sonraki siyasi süreçte kaçınılmaz olarak olası devlet başkanlığı adaylarından biri olarak görüleceği belirtiliyor.

Özetleyelim:

Putin, dış politikada ve askeri alanda elde ettiği başarısını şimdi iç politikada kullanacak. Güçlü bir lider olarak kendisini kabul ettirdi. Zaten yapılan açıklamalar da Putin'in iktidarını daha uzun süre devam ettirebileceğini gösteriyor.

Türkiye ile Rusya arsındaki ilişkilerin iy olmasında Putin'in büyük rol var. Bu nedenle Putin'li Rusya'nın bölgede denge unsuru olmayı sürdüreceğini de görmezden gelmemek gerekiyor.