İstanbul'un ilçelerinde aday adayı bolluğu yaşayan CHP'de bugün başvuru için son gün. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı için İl Başkanlığı'na veya Genel Merkez'e kimlerin başvurduğu da bugünden sonra ortaya çıkacak. Bildiğimiz iki aday adayı var: Gürsel Tekin ve Akif Hamzaçebi. Ancak ilçelerde sürpriz isimler bile adaylığa soyundu, onay bekliyor. CHP'deki aday adayı bolluğuna, deneyimli partililer "Meclis üyeliğini garanti altına almak için aday adayı oluyorlar" değerlendirmesini yapıyor. 

Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç, dün miting havasında ilçe başkanlığına gelerek adaylığını açıkladı. İlçenin en temel gündemlerinden biri olan "tapu" sorunuyla ilgili açıklamalar da yaptı Genç. "Parti ayrımı yapmadan hizmet ettim" sözü, yaptığımız saha çalışmasında gördüğümüz kadarıyla Sarıyer halkından da karşılık buluyor. 

CHP'li muhaliflerin 24 Haziran seçimleri sonrası başlattığı olağanüstü kongre çalışması sırasında tavrını "değişim"den yana koyduğunu açıklayan ve Kılıçdaroğlu yönetimiyle ters düşen Aykurt Nuhoğlu da "Devam edeceğim" dedi. Maltepe'de Ali Kılıç, adaylığını çok önceden deklare etmiş, mahalle mahalle çalışmalara başlamıştı. Kılıç'a Ekşi ailesinden Cemil Ekşi rakip çıktı. Daha önce Orhanlı'da belediye başkanlığı yapmış, görevden alınmış bir isim olduğu için Ali Kılıç çok rahat. 

Mustafa Sarıgül yeniden Şişli'yi yönetmek için yola çıkalı bir yılı geçiyor. Düğün-cenaze dışında, mahallelerde yaptığı toplantılar ve ev ziyaretleriyle sürdürüyor çalışmasını. Belediye Başkanı Hayri İnönü de bugün İlçe Başkanlığı'nda açıklayacak adaylığını. Başkanlığı döneminde Sarıgül'ün "belalısı" olarak bilinen Dursun Çaltı da aday adayı.

* * *

Büyükçekmece'de Hasan Akgün, Çatalca'da Cem Kara, Beylikdüzü'nde Ekrem İmamoğlu "yeri değişmeyecek" isimlerin başında geliyor. Bakırköy'de Bülent Kerimoğlu için "15 Temmuz gecesi Kılıçdaroğlu'nu misafir etmiş olması sayesinde koltuğunu koruyabilir. Yoksa Bakırköy halkı karşısında sempatisini yitirdi" değerlendirmesini yapıyor CHP'nin ileri gelenleri. Beşiktaş, tıpkı Ataşehir gibi kocaman bir soru işareti. Bu seçimde AK Parti "sürpriz" adaylarla bu ilçelere asılmayı planlıyor. Seçimi koparabilir de...

Tuzla'da vatandaşlara sorunca Şadi Yazıcı'nın rakibi yok gibi. Ama yine de AK Parti içerisinde adaylık için kulis yapan isimler var. Zaten AK Parti'nin İstanbul genelinde en büyük sorunu "masa altı diplomasisi" ve diğer aday adaylarıyla alttan alta mücadele edenler olacak. 
CHP, bazı ilçelerde adaylarını önümüzdeki haftadan itibaren açıklayacak. Henüz "şurada ön seçim yapılacak" diye bir açıklama duymadık. Ama birçok yerde önseçim talebi yüksek sesle dillendirilmeye başladı. Silivri ve Başakşehir bu ilçelerin ilk sıralarında yer alıyor. Silivri'de 2014 seçimlerinde listesinden 9 kişiyi Belediye Meclisi'ne sokmayı başaran Selami Değirmenci, ön seçimden banko çıkacağına inanıyor.

Elbette Avcılar için de önseçim isteyenler çoğunlukta. Belediye Başkanlığı döneminde Handan Toprak'a bazen açıktan, bazen de alttan alta muhalefet eden İlçe Başkanı Erhan Bozan da ön seçim olması halinde Mustafa Değirmenci ile yarışacağına inanıyor. Değirmenci için "CHP olmazsa İYİ Parti diyor" söylentileri ise kendisi için dezavantaj.

Erhan Bozan'ın, Handan Toprak'ı başkanlığı döneminde yıpratması, belediye aleyhinde çıkan birçok haberin CHP ilçe yönetimi tarafından sızdırıldığı iddiası CHP Genel Merkez yöneticileri tarafından da hoş karşılanmadı.

* * *

AK Parti cephesi, Handan Toprak'ın yeniden aday olması halinde işlerinin daha kolay olacağına inanıyor. Ama henüz adı ön plana çıkan bir adayları yok. AK Parti'de 2014 seçimlerinde özellikle 3. bölgede oyun kurucu olan Mehmet Müezzinoğlu'nun da Handan Toprak'ın aday gösterilmesini sevinçle karşıladığı, "Bu iş bu sefer tamam" dediği konuşulmuştu. Ama ilçenin demografik ve siyasi yapısı yüzünden evdeki hesap çarşıya uymadı. Fakat geçen 4,5 yıllık dönemin kendileri için büyük avantaj olduğuna inanıyor ve ona göre bir aday çıkararak bu sefer Avcılar'ı AK Partili belediyeler kervanına katmaya kesin gözüyle bakıyorlar.
Küçükçekmece'de Burçin Baykal, tıpkı Gürsel Tekin ve Mustafa Sarıgül gibi erken yola çıkıp, sokak sokak dolaşanlar arasında yer alıyor. İlçenin sevilen esnafı ve siyasetçilerinden Oruç Oymak da aday adayı. Barış Yarkadaş'ın "Eren Erdem Küçükçekmece'den aday olacak" açıklaması sürpriz oldu ama pek mantıklı bir hamle değil. Eski İl Başkanı Cemal Canbolat'ın da Küçükçekmece'den adaylığı arzuladığı konuşuluyor. Ama Burçin Baykal veya Oruç Oymak dışındakilerin tabanda karşılığı yok.

Tüm bunlar olurken CHP'den PM üyeleri ve milletvekillerine 'Seçim Bölgelerinde Yapılacak Görüşmeler İçin Yönerge' gönderildi. Yönergede, "Tebdil-i kıyafet ile çarşıda halkla buluşup bilgi toplama, aday adaylık için başvuru yapan kişilerle ilgili araştırma, aday adayları ile mülakat yapılması" istendi. Geçtiğimiz yıl "erken seçim" diye hodri meydan çeken, "Tüm teşkilatlarımızla hazırız" diyen CHP'nin, sokağa bu saatten sonra çıkması, hatta bunu tebdil-i kıyafetle yapmayı önermesi çok ilginç değil mi? Özellikle vatandaşın ayağına gitmek yerine, gelip kendileriyle kucaklaşmasını umut eden il yönetimiyle...