Yerel seçimlerde adaylar üzerinden ittifak yapmak için CHP ile İYİ Parti arasında süren "istikşafi" görüşmeler şimdilik olumlu sonuçlandı. İYİ Parti cephesi memnun, çünkü en azından bazı illerde belediye başkanlığını CHP'nin desteğiyle alacaklarına inanıyorlar. 

Anlaşmaya göre İstanbul, Ankara ve İzmir'de CHP aday çıkaracak. İYİ Parti ise CHP'nin adayını destekleyecek. CHP ise buna karşılık Samsun, Ordu, Trabzon, Balıkesir, Manisa ve Denizli'de İYİ Parti adayını destekleyecek.
Ama CHP cephesi karışık. İlk başkaldırı Balıkesir'den geldi ve Büyükşehir Belediye Başkan adayı Ahmet Akın'ın adaylığını çekeceği iddiası CHP'lilerin tepkisine yolaçtı. 

Balıkesir'de 2014 yılında Belediye Başkanlığı'nı kazanan Ahmet Edip Uğur, "metal yorgunluğu" fırtınasına kurban gitmiş, ancak direnerek istifa etmişti. O seçimlerde AK Parti yüzde 39,8, MHP yüzde 31,6 oy almış, CHP ise yüzde 25,3'le şehirde üçüncü parti olmuştu.
24 Haziran seçimlerinde ise Cumhur İttifakı yüzde 49, Millet İttifakı yüzde 46,3 oy almıştı. CHP, bu seçimlerde 2014'te aldığı oyların çok üzerine çıkmış yüzde 30.4 oy oranı ile 5 puan artı oy kazanmıştı. İYİ Parti ise yüzde 14,7'de kalmıştı. İşte Balıkesir CHP teşkilatının isyan ettiği tablo bu. İYİ Parti'nin CHP'li adaya destek vermesi halinde seçimi kazanacağına inanıyor partililer. Evdeki hesap bu en azından...

* * *

CHP'nin, özellikle İstanbul'da adaylarını açıklaması geciktikçe, partide de huzursuzluk artıyor. İlçe başkanları sorulardan bunalmış durumda. CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, ilçe başkanlarına adayların açıklanmasıyla ilgili bir takvim açıkladı ama bu takvim de sarktı. 
Kaftancıoğlu, "En az oy aldığımız ilçeler olan Sultangazi, Bağcılar, Arnavutköy, Esenler ve Sultanbeyli'nin adaylarını öncelikle belirleyip sahaya çıkmalarını sağlayacağız" dedi, ama ortada aday yok. Büyükşehir'i kazanmak için anlamlı oy artışı yapılabileceğine inanılan Zeytinburnu, Başakşehir, Fatih, Güngören, Kağıthane, Pendik, Ümraniye, Çekmeköy, Gaziosmanpaşa ve Şile'de de henüz açıklanmış aday yok.
Kaftancıoğlu'nun "Bir de kesin alınacak ilçelerimiz var" diyerek Beykoz, Bayrampaşa, Esenyurt, Bahçelievler, Beyoğlu, Sancaktepe ve Tuzla'da yanında Küçükçekmece, Üsküdar ile Eyüp'ü de sayıyor. Ama saydığı bu ilçelerde, CHP'nin aday adayları birbirlerini karalamaya başladı. Rekabet parti içine taşındı. Adayın açıklanması geciktikçe, aday adayları enerjilerini farklı şeylere harcıyor. Herkes Ankara'nın yolunu tutup, Kılıçdaroğlu'nun önüne listeyik oyacak olan Seyit Torun, Oğuz Kaan Salıcı ve Erdoğan Toprak'a kendisini kabul ettirmeye çalışıyor. Bu çabalar, çirkin dedikoduları da beraberinde getiriyor... 

* * *

Kaftancıoğlu'nun bir de "kesin kaybetmeyeceğimiz" dediği Şişli, Bakırköy, Kadıköy ve Beşiktaş var. Ama yanılıyor. Örneğin Şişli'de aylardır yoğun bir kampanya sürdüren, neredeyse Şişli'de oturan her bireye dokunmayı başaran Mustafa Sarıgül aday gösterilmediği taktirde ne olacak? Sarıgül, 2014'te büyük pazarlıklarla katıldığı CHP'nin aday göstermemesi halinde bunca emeğini çöpe atmak yerine B planını devreye sokacak. Sarıgül listesinden 2014'te belediye başkanı yapılanlar ne olacak? 4,5 yıldır Sarıgül'ün oluşturduğu Meclis'le eli kolu bağlandığı için büyük sıkıntılar yaşayan Hayri İnönü, meydanlarda Sarıgül'le nasıl mücadele edecek? Eğer Sarıgül aday gösterilirse, bu sefer de bambaşka şeyler konuşulmaya başlanacak. Aşağı tükürsen sakal, yukarı tükürsen bıyık durumu.

Bakırköy de CHP için çantada keklik değil. Bakmayın siz öyle "buradan sağ partiye oy çıkmaz" denildiğine. Bakırköy'ü iki dönem ANAP'lı Ali Talip Özdemir, sonrasında da yine iki dönem ANAP'lı Ahmet Bahadırlı yönetti. CHP'nin Ateş Ünal Erzen'le 2004'te seçimi kazanması, ANAP'ın baraj altı kalmasıyla mümkün oldu.

Şimdi ortada farklı bir tablo var. Esenyurt'tan aday yapılması beklenirken, ani bir kararla Bakırköy'e kaydırılan Bülent Kerimoğlu, AK Parti'ye dönük endişeler ve yanlış aday tercihi sayesinde seçimi kazandı. Ama belediyecilik adına Bakırköy'de en koyu CHP'liye bile "İllallah" dedirtmeyi başardı. 

AK Parti burada Ali Talip Özdemir'le yarışa girecek. Halkta karşılığı var. Ateş Ünal Erzen ise İYİ Parti'den aday olmaya çalışıyor. Ahmet Bahadırlı, MHP adına sokağa çıkmaya hazır ama Cumhur İttifakı nedeniyle bekliyor. Kerimoğlu'nun karşısında Bakırköy'e 10'ar yıl belediye başkanlığı yapmış, iz bırakmış iki güçlü rakip var. CHP'nin usta siyasetçileri Bakırköy'ü bir de bu tabloya göre değerlendirsin.

* * *

Bu örneği şunun için verdim:

CHP'yi yönetenler, seçmeni pek fazla ciddiye almıyor gibi bir hava oluştu. Seçmende 24 Haziran'da oluşan kırgınlığı, küskünlüğü, sandıktan uzaklaşmayı hiç hesaba katmıyorlar. Evdeki hesabın çarşıya uyacağını, elmalarla armutların toplamının kendilerini zafere taşıyacağına inanıyor. Ne İYİ Parti'nin tabanı CHP'ye oy vermeye hazır, ne de CHP'nin tabanı "MHP'nin kopyası" dediği İYİ Parti'ye. Aynı sıkıntı, MHP tabanı için de geçerli. Bazı ilçelerde AK Parti'ye de, adayına da şiddetli tepki gösteren partililer var. Aday seçimi isabetli olmazsa, bir önceki seçimde alınan oyları bir araya toplayarak yapılan hesaplar 31 Mart'ta şaşabilir. Benden söylemesi.