Tarabya Köşkü'nde sanatçı ve sporculara verilen iftarda konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Taksim'deki AKM'ye yönelik olarak 'Orayı yıkıp yeniden hakikaten çok ama çok güzel bir eseri İstanbulumuza kazandıracağız' dedi. Cumhurbaşkanı  Erdoğan, Tarabya Köşkü'nde sanatçı ve sporculara iftar verdi. İftar yemeğine sanat dünyasından; İbrahim Tatlıses, Orhan Gencebay, Oyuncu Hakan Ural, Ajda Pekkan, Hülya Avşar, Bülent Ersoy, Muazzez Ersoy, Esra Erol, Işın Karaca, Emel Sayın, Yavuz Bingöl, Uğur Işılak spor dünyasından; Aykut Kocaman, Hidayet Türkoğlu, Rıdvan Dilemen, Ömer Onan, Kerem Tunçeri, Ufuk Sarıca, Şahika Ercüment, Tolga Zengin, Fenerbahçeli Basketbolcular Bobby Dixon ve Melih Mahmutoğlu'nun da aralarında bulunduğu çok sayıda isim katıldı.

İftarın ardından konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bugün Ege Denizi açıklarında meydana gelen 6,3 büyüklüğündeki depremden etkilenen yerleşim yerlerindeki tüm vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi ifade ediyorum. Allah'a hamdolsun, herhangi bir ölüm söz

konusu değil. Maddi hasarlar, bunlar telafi edilir fakat bu konularda da her zaman için hazırlıklı olmamızın gereğini hatırlatmak istiyorum. Onun için de imardı, kaçak yapılaşmaydı, bunların ne kadar önemli olduğunu hatırlatmakta fayda mülahaza ediyorum. Aynı şekilde Yunanistan tarafında da depremden etkilenen komşularımıza da buradan geçmiş olsun diyorum." dedi.

"İRFANDAN YOKSUN BİR KÜLTÜR, SANAT VE AHLAKTAN YOKSUN BİR SPORLA HİÇBİR YERE VARAMAYIZ"

Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşmasını şu ifadelerle sürdürdü: Kültürü, sanatı, sporu belli kesimlerin tekelinde tutma saplantısının ülkemize hiçbir faydası olmadığı gibi, tam tersine bu tavır her alanda üzüntü verici bir sığlığa yol açmıştır. Teessürle belirtmem gerekir ki Türkiye'nin gücü ve kapasitesiyle kültür, sanat ve spor alanında bulunduğumuz yer uyumlu değildir. İrfandan yoksun bir kültür, sanat ve ahlaktan yoksun bir sporla hiçbir yere varamayız. Bu yaklaşımla bırakınız dünya çapında isimlere ve eserlere sahip olmayı, milletimizin asgari beklentilerini dahi karşılayamayız.

'UZUN YILLAR BOYUNCA YERDEN YERE VURDULAR'

Taksim'deki Atatürk Kültür Merkezi (AKM)'ye ilişkin konuşmasında Erdoğan, "Taksim'deki opera binasının yenilenmesi, yani Atatürk Kültür Merkezi'ni kastediyorum. Daha iyisini yapmak için atılan adımlar, bu çarpık anlayışın saldırısına uğramıştır. Halbuki AKM deprem nedeniyle ciddi bir hasara uğrayan bir yerdir. Yani deprem tehlikesiyle karşı karşıya olan bir yer. Türkiye'nin hem kapasite hem teknik altyapı bakımında en modern batı ülkelerinde dahi örneğine az rastlanabilecek opera binası neresidir biliyor musunuz? Bu eser Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nin bir parçası olan Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi'dir. Bunu yaptırırken mimar arkadaşlarıma tüm dünyayı gezdirttim. Şimdi 2 bin kişiyi alabilen opera binasına sahibiz. Taksim'deki o sağlıksız ve kesinlikle çirkin yapıyı yıkıp yerine daha güzel bir eser kazandırmak istediği için uzun yıllar boyunca yerden yere vurdular. Ne sanatçı düşmanlığımız, ne sanata saygısızlığımız kaldı. Halbuki biz hem İstanbul'a hem de kültür sanat dünyamıza yakışır bir eseri ülkemize kazandırmak için çalıştık. Harbiye Kongre Merkezi bunun bir örneğidir. Oradaki Muhsin Ertuğrul neydi, biz onu şu anda ne hale getirdik? Şimdi inşallah Taksim'deki Atatürk Kültür Merkezi'ni aynı mimari gruba yaptırdık, proje şu anda bitti. Gerek yan gerekse arka taraftaki boşlukları da oraya dahil etmek suretiyle yıkıp orayı yeniden hakikaten çok ama çok güzel bir eseri İstanbulumuza kazandıracağız." ifadelerini kullandı.

"DEVLET KÜLTÜRDE, SANATTA, SPORDA YÖNETEN DEĞİL, DESTEKLEYEN, TEŞVİK EDEN KONUMUNDA OLMALIDIR"

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Şimdi birileri hemen diyecek ki 'Efendim siz devleti temsil ediyorsunuz, şikayet değil, icraat makamındasınız.' Bu sözün anlamı; 'Kültürü, sanatı, sporu niye yönetmiyorsunuz?' ithamıdır. Bana göre bu da bir başka yanlış bakış açısıdır. Devlet kültürde, sanatta, sporda yöneten değil, destekleyen, teşvik eden konumunda olmalıdır."

Cumhurbaşkanı Erdoğan, programın sonunda sanatçı ve sporcuları tek tek uğurladı.