Muhaliflerin kongre için imza topladığı dönemde, "değişim" yanlılarının istediklerine ulaşamayacağını "CHP'de bu yara kapanmaz" başlıklı yazımda söylemiş, "Sonucu dedelere bağlı delegeler tayin edecek" diyerek bitirmiştim yazımı. O dönemde bazı belediye başkanları değişimden yana tavır koymuş, Kılıçdaroğlu'na destek çıkan da olmuştu. İzmir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu da "değişim" çağrısı yapanlar arasındaydı. "Zirvede bırakıyorum" diyerek yerel seçimlerde yeniden aday olmayacağını açıkladı. Seçime daha çok var, ikna edilebilir mi bilmiyorum.

Kocaoğlu ile aynı gün, Kartal Belediye Başkanı Opr.Dr. Altınok Öz de aday olmayacağını açıkladı. CHP, il ve ilçe teşkilatlarına "Aday adaylarının başvuru süreci başlamıştır" genelgesi gönderdikten hemen sonra geldi bu açıklamalar. Altınok Öz, Kartal Belediye Başkanlığı'nı 2009 yılında AK Parti'nin elinden alan bir isim olarak geçmişti kayıtlara. Seçimi 2 puan gibi kritik bir farkla kazanmayı başarmıştı. 24 Haziran seçimlerinde 2 puanlık fark tersine dönmüş, hem Cumhurbaşkanı Erdoğan, hem de Cumhur İttifakı önde çıkmıştı sandıktan. 

Kongre isteyenlerin imza topladığı dönemde de tavrını net bir şekilde koymuştu. "Aday olmayacağım" diyen Öz, Atatürkçü Düşünce Derneği'nde yaptığı konuşmada Kılıçdaroğlu'na dönük eleştirilerini sürdürdü ve "Bizim genel başkanın önüne bir sandık domates koyun, en çürüğünü seçip yanına yardımcı alır" dedi. Belli ki Kılıçdaroğlu'nun olağanüstü kongre ateşini söndürmek için yönetimde yaptığı değişim işe yaramamış. Kartal'ın komşu ilçesi Maltepe'de Ali Kılıç kesin aday olacak. Çünkü Kılıçdaroğlu'na açık destek vermişti.

* * *

CHP yönetimi Muharrem İnce'yi destekleyen birçok ismi, özellikle yakın çalışma arkadaşlarını milletvekili aday listesine koymadı. Kazanılmış belediyelerde de bu ayrımı yaparsa, partideki bölünmüşlük görüntüsü artacak.
İnce'ye açık destek verenler arasında Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu da vardı. Nuhoğlu da aday olmamayı düşünüyor. Ama çevresi buna karşı çıkıyor.

Nuhoğlu'nun rahatsızlığı, Kılıçdaroğlu'nun belediyeye dayattığı başkan yardımcılıklarından kaynaklanıyor. Tunceli kökenli birkaç ismin "Başkan yardımcısı" olarak dayatılmasından çok rahatsız Nuhoğlu ve bunu içine sindiremediğini yakın çevresinde dillendiriyor.
Kadıköy, CHP'nin "banko" ilçelerinden birisi. İstanbul'u isteyen Gürsel Tekin'in, Nuhoğlu'nun aday olmaması halinde Kadıköy'e razı olacağı da parti kulislerinde konuşuluyor.

* * *

Esenyurt'ta henüz öne çıkan bir adayı yok CHP'nin. Gürbüz Çapan'ın kardeşi Çetin Çapan "Esenyurt'tan aday olmayacağım" açıklamasını yapınca ortam bir anda hareketlendi. Ama "Çapanland" olarak adlandırılan ilçede tüm aday adayları Cihangir'den gelecek sinyale kilitlendi. Gürbüz Çapan 2014'te karşısına çıkan yasal engeli aşabilirse Esenyur'tan aday olmayı istiyor. Fakat parti çevreleri Çapan'ın Beyoğlu'ndan aday olması halinde seçimi kazanacağına inanıyor. Çapan da, tarihi bir evin sakini olarak yıllardır yaşadığı Beyoğlu'na karşı boş değil. Ama önündeki yasal engeli aşması kaydıyla. 

CHP'de Beyoğlu için Ümit Boyner'in de adı geçiyor. AK Parti'nin adayı yine Ahmet Misbah Demircan... Demircan'ın kalbinde de İstanbul yatıyor... Ama önünde çok güçlü rakipler var. AK Parti'nin yaptırdığı ankette Numan Kurtulmuş ile Esenler Belediye Başkanı Tevfik Göksu'nun adı zirveye çıktı. Buna AK Parti kurmayları da şaşırdı. Ancak Kurtulmuş'un, "ittifak görüşmeleri" ile ilgili olarak sarfettiği "resmi değil, muhabbet görüşmesi" sözünün, MHP lideri Bahçeli'den gördüğü tepki de önemli. Mevlüt Uysal ise yeniden Başakşehir'e dönecek gibi.

* * *

CHP'de Beşiktaş için çok öne çıkan bir isim yok henüz. Fakat, Kılıçdaroğlu'na Beşiktaş üzerinden tepki hayli yüksek. İstanbul'da partinin köklü dinamikleri, Kılıçdaroğlu'nun Hazinedaroğlu'na hesap sormak yerine yanında tutmasını kabullenemiyor bir türlü. Bakırköy'de seçmen mevcut Başkan Bülent Kerimoğlu'ndan hiç hoşnut değil. Ama Kılıçdaroğlu'nun 15 Temmuz gecesini evinde geçirmiş olması sebebiyle Kerimoğlu'nu yerinde tutacağı inancı hakim. "Esenyurt'un adayıydı, oraya gitmeli" diyenler de bu yüzden umutsuz.

Avcılar'da ise CHP'de aday adayı bolluğu var. Henüz başvurular yeni başladığı için resmiyet kazanmış isim yok. Ama ilçe yönetimiyle de arası açık olan Handan Toprak'ın yeniden aday gösterilmeyeceği konuşuluyor. Yıllarca belediyeyi arka planda yöneten isimlerden biri olan Burçin Baykal'ın Toprak'a rakip olacağı konuşuluyordu. Ama Baykal, Küçükçekmece'den aday adayı olmayı tercih etti.

Bu arada 2014'te "ilginç" bir şekilde aday gösterilmeyen Mustafa Değirmenci'nin adı CHP'nin üst katlarında da hayli konuşulur oldu. Değirmenci adının Avcılar'da konuşulması gayet normal ama İstanbul'un önde gelen köklü CHP'lilerden adını duyunca şaşırmamak elde değil.

Değirmenci "Aday adayı değilim" de demiyor, "Adayım" da demiyor. "Zaman her şeyin ilacıdır" diyerek bağlıyor cümlesini. Aday adaylığı başvuru süreci 2 hafta daha sürecek ve nasılsa her şey netleşecek...