Eğer başka bir programı yoksa her hafta sonunu İstanbul'da geçirme alışkanlığı olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın dün Esenler'de keyfi yerine geldi. Referandumda 'Evet' oylarının geride kalması, 24 Haziran'da yüzde 50'yi MHP desteğiyle bulması, gelen bazı anketlerin iç açıcı olmaması nedeniyle İstanbul'da sıkı bir çalışma gerektiğini biliyordu Cumhurbaşkanı Erdoğan. Ama hem Millet Bahçesi, hem de Taş Camii açılışı için gittiği Esenler'de gördüğü kalabalık, Erdoğan'ın yüzünü güldürdü. Tamam, çevre ilçeler dahil birçok yerden İETT otobüsleriyle taşınanlar da gelmişti Esenler'e ve meydanı dolduranlar sadece Esenler, Bağcılar ve Güngören'de oturanlar değildi. Ama teşkilatın iyi çalışması, soğuk bir pazar gününde insanları evinden çıkarıp Esenler'e getirmeyi başarması da hoşuna gitti Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın.

AK Parti İstanbul teşkilatı, Büyükşehir ve ilçe belediye başkanlarının açıklanacağı tören için sıkı bir çalışma içinde. Esenler'deki açılış da bu çalışmanın bir provası gibi oldu.
CHP de, Ekrem İmamoğlu ismine çok yüksek perdeden itiraz çıkmayınca, Parti Meclisi toplantısını 6 gün önce çekti ve yarın adayları belirleyerek açıklamaya karar verdi. İstanbul için ayrı bir tören mi yapılacak, yoksa PM toplantısından sonra adaylar mı duyurulacak bilemiyoruz. AK Parti, adayları açıklamayı kampanyanın bir parçası haline getiriyor. Fakat CHP'de böyle bir gelenek yok. AK Parti'de "tek adam" iradesini eleştirseler de, CHP'de çok farklı bir tablo da yok aslında. Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu, yardımcıları Seyit Torun, Oğuz Kaan Salıcı ve Erdoğan Toprak adayları belirliyor, PM'ye de bu listeyi onaylamak kalıyor.

* * * 

Bir önceki yazımda, CHP'yi yönetenlerin, İstanbul'daki 14 belediyeyi çantada keklik gördüğünü ama yanıldıklarını söylemiştim. Örneği de Bakırköy'den vermiştim. CHP'nin fire verme ihtimali yüksek olan belediyeler sadece Bakırköy'le sınırlı değil. 
Sık sık Bulgaristan'a giderek "şeytanın bol olsun" temennileri eşliğinde zaman geçiren Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar aday gösterilse de, gösterilmese de Silivri'de seçim bıçak sırtında. AK Parti yaptığı son ankette Sami Barlas ve Hüseyin Turan isimlerini sordu Silivri halkına. Sami Barlas adaylığa daha yakın gözüküyor. En azından "suyun öte yanı, beri yanı" tartışmasını noktalayacak, tamamen yerli bir aday olacak. AK Parti'ye soğuk bakan köylerde dahi karşılığı olan bir isim. Hüseyin Turan da yanlış bir tercih olmaz ve Işıklar'dan rövanşı alabilir.

Avcılar'da, parti teşkilatıyla bile kavgalı olan, belediyeyi 4.5 yıl birlikte yönettiği kadrolarla tartışmalı bir şekilde yolunu ayıran Handan Toprak Benli'nin adaylığı risk. Tek pozitif yönü "kadın belediye başkanı" sıfatını taşıması. Her ne kadar Başkan Benli son dönemde sık sık Ankara'ya gidip Erdoğan Toprak ve diğer genel başkan yardımcılarından icazet almaya çalışsa da, adaylık şansı giderek düşüyor. Aday gösterilse de tek başına kampanya yürütmek zorunda kalacak. Avcılar da CHP'nin zorlanacağı yerler arasında.

* * *

Bir de Sarıyer var. Şükrü Genç'in ilçedeki popüleritesi iyi. Özellikle tapu sorunu yaşanan yerlerde, merkezi hükümetin gerekli adımları atmakta zorlanması nedeniyle Şükrü Genç alternatifsiz gözüküyor. Fakat, çözümü mümkün olan yerlerde sorunu AK Parti İlçe Teşkilatı'nın çözmesi ve tapuları dağıtması, Şükrü Genç için pek iyi olmuyor. 

AK Parti, 2014 seçimlerinden önce Ayazağa ve Maslak'ı Şişli'den alıp, Sarıyer'e bağlamış, böylelikle bir seçmen dengesi kurmak istemişti. Sarıyer'de CHP 15 yıl sonra Şükrü Genç'le seçim kazanmayı başarmıştı. Yusuf Tülün başkanlığı döneminde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın deyimiyle "Kendi sırça köşkünde" yaşadı ve 15 yıldır RP ve AK Parti'de olan belediyenin anahtarını CHP'ye teslim etti.

İki dönemdir Sarıyer'i yöneten Şükrü Genç, ilk başlarda hızlı bir tempo yakaladı. Ama sonraları çevresinde oluşturduğu "güç halkası"nın yanlışlarıyla da hızla yıpranmaya başladı. Köşkte yaşayan basın danışmanından tutun da, bazı yardımcıları ve müdürlerine kadar birçok negatif durum gündeme geliyor. Kendisi hakkında da çok ciddi iddialar var.
AK Parti'de öne çıkan bir aday adayı yok henüz. Ama kime sorsak "Salih Bayraktar'a yakışır" sözünü duyuyoruz. CHP'liler bile İlçe Başkanı Salih Bayraktar'a pozitif bakıyor. Şaşırtıcı ama, ülke genelinde yaşanan AK Parti-CHP gerilimi Sarıyer'de pek hissedilmiyor. "Semt kültürü"nün hakim olması sayesinde, bazı mahalleler hariç olaya "siyasi fanatizmle" bakana pek rastlamadık.

* * *

Salih Bayraktar, ilçe başkanı olarak belediye başkanı temposu sergileyen bir isim. Erdoğan'ın dünürünün kardeşi olması avantajı gibi gözükse de, aslında yaptıklarını gölgede bırakıyor. Çok ciddi işler başarmış Sarıyer'de. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, geçtiğimiz hafta İstanbul'a gelişinde Salih Bayraktar'la bir görüşme yaptığını ve "Ne yapıp yapın Sarıyer'i bu seçimde alın" dediğini duymuştuk. Bayraktar, bu duyumumuza "Yok öyle bir şey" cevabını verse de, AK Parti çevrelerinde de bu görüşme konuşuluyor. 
Aday olacak ilçe başkanlarının 1 Aralık'a kadar istifa etmesi gerekiyordu. Bayraktar'ın istifa ettiğini duymadık. Ama Bayraktar'ın aday olacağı veya bayrağı önde taşıyacağı bir seçimde CHP bu ilçeyi de kaybedebilir.