Son günlerde hayvan hakları ihlalleriyle alakalı vicdanlara sığmayan bazı üzücü hadiselerin yaşandığını ifade eden Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, yaşanan bu vahim vakalarla alakalı 5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu kapsamında adli mercilerle birlikte gerekli incelemelerin yapıldığını ve söz konusu kanun kapsamında müeyyidelerin uygulandığı bilgisini verdi. 

5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu çerçevesinde ilgili bakanlıklar, belediyeler ve sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği içinde hayvanların korunması yönünde çalışmaları yürüttüklerini belirten Prof. Dr. Veysel Eroğlu şunları söyledi: 

“Biz bakanlık olarak hayvanlara karşı inancımız ve itikadımız hasebiyle ‘Yaratılanı severiz, Yarandan'dan ötürü’ anlayışıyla hareket ediyoruz. Bu minvalde hayvanların korunmasının yanı sıra, sahipsiz hayvanlara yönelik bakımevi yapımı, kısırlaştırma, aşılama ve işaretleme çalışmaları yapan mahalli idarelere mali destek sağlanması, mikroçip, mikroçip okuyucu, kulak küpesi ve kulak küpesi pensi temin edilmesi gibi faaliyetlere de destek vermekteyiz. Mevcut kanunda hayvan haklarının en geniş hukuki çerçevede korunması için hayvan hakları ihlallerinde yaptırımların artırılması, sahipli hayvanların başıboş bırakılmasının engellenmesi, sokak hayvanı popülasyonu artışının önlenmesi ve mevzuatın uluslararası anlaşmalara ve AB mevzuatına uyumunun artırılması maksadıyla 5199 Sayılı kanunda değişiklik yapılması ihtiyacı sebebiyle Bakanlık olarak bu kapsamda konuya duyarlı sanatçılarımız ve sivil toplum kuruluşlarımız da dahil olmak üzere bütün paydaşlarla birlikte çalışmaları tamamladık.” 

Kendisinin bu hususta büyük bir gayret gösterdiğini ve bu gayretler neticesinde gerekli değişiklilerin TBMM Çevre Komisyonu’nda da kabul edildiğini kaydeden Bakan Eroğlu, 24. Yasama Dönemi’nin sona ermesi sebebiyle tamamlanamayan sürecin meclisin yeniden açılmasıyla birlikte ivedilikle tamamlanacağını söyledi. 

Özellikle kasten öldürme, işkence, hayvan dövüştürme ve tecavüz gibi suçların adli yaptırım kapsamına alınacağını vurgulayan Eroğlu, “Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan da hayvan hakları ihlali konusunu bizzat yakından takip etmekte. Gerek bizlere gerekse de diğer kurum ve kuruluşlara söz konusu sürecin neticelendirilmesiyle alakalı talimatlar vermekte. Bizler de Sayın Cumhurbaşkanımızın da hassasiyet gösterdiği bu sürece gerekli katkıyı sunmak vasıtasıyla çok ciddi yaptırımlar getirerek inşallah can dostlarımıza karşı yapılan bu vahşi hadiselerin yaşanmasının önüne geçeceğiz” diye konuştu. 
Yüzyıllar önce ecdadımızın çeşitli vakıflar aracılığıyla hayvanların barınması ve beslenmesi için büyük bir gayret gösterdiklerini ve sokak hayvanları başta olmak üzere bütün hayvanların bulundukları topluma emanet olduğunu kaydeden Bakan Eroğlu, “Tarihin birinde susuz kalmış köpeğe ayakkabısıyla su veren insanın cennete gittiği anlatılır. İşte bundan hareketle vatandaşlarımızın da özellikle sokak hayvanlarına karşı gerekli duyarlılığı göstermesi ve bu hayvanlara sahip çıkması gerekir” dedi.