Başlığı hemen açalım:

Suriye ile Türkiye arasındaki sınıra ABD tarafından gözlem noktaları kuruma çalışmalarınabaşlandı. ABD kararın gerekçesini, "olası bir DEAŞ tehdidi karşısında Türkiye'yi uyarmak" şeklinde açıklıyor. Ancak asıl amaç, PYD/YPĞ bağlantılı gruplara kalkan olmak ve Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyinde Suriye Demokratik Güçleri'ne ait mevzileri hedef almasını önlemek olarak değerlendiriliyor.

Daha önceki yazılarımızda da vurgulamaya çalıştığımız gibi Amerika Suriye'de PYD/ PKK konusunda ikili oynuyor.

Alınan bu kararı ABD Savunma Bakanı Jim Mattis duyurdu. Suriye ve bölgedeki son gelişmelerle ilgili açıklamalarda bulunan ABD Savunma Bakanı Mattis, Türkiye-Suriye sınırına terör örgütü DEAŞ'a karşı 'gözlem noktaları' oluşturulacağını söyledi. Mattis, bölgedeki ABD askerinin de buraya kaydırılacağını dile getirdi.

ABD Savunma Bakanı Mattis'in açıklamasına göre Türkiye-Suriye sınırına gözlem noktaları kurulması kararı, olası bir DEAŞ tehdidi karşısında Türk yetkilileri uyarmak için alınmış.

Suriye'deki 2 bin ABD askerinin bir kısmının kurulan bu gözlem merkezlerine kaydırılacağını açıklayan Mattis'in açıklaması şöyle:

"Suriye'nin kuzeyindeki sınırda gözlem noktaları kuruyoruz, çünkü bölgede gördüğümüz bir şeyi ve tehdidi Türklere aktaran ve onları uyaran olmak istiyoruz. Burada amacımız DEAŞ'ın bölgede kalan parçalarını da ortadan kaldırmak. Bu karar, Orta Fırat Vadisi'nde savaşanların savaştan çekilmemesini ve DEAŞ'tan geriye kalanları bitirmeye devam etmelerini sağlamak üzere dizayn edilmiştir. Düşman küçük bir alana sıkıştıkça, ellerindeki alanları daha da güçlendiriyorlar ve tabii kaç ay önceden beri ifade ettiğimiz gibi orada zor bir savaş var." 

21 Kasım'da Washington'da sözkonusu açıklamaları yapan Mattis, Suriye'deki 'Kürt milisler' olarak ifade ettiği terör örgütü PKK'nın uzantısı PYD/YPG'nin oluşturduğu Suriye Demokratik Güçleri'yle Türkiye arasındaki gerilimin engellenmesinin hedeflendiğini belirtti.

Daha geçenlerde 300 tır dolusu daha silahı bölgedeki terörist gruplara gizlice veren Amerika, bu konuda verdiği hiçbir sözü de tutmadı.

ABD'nin kuracağı gözlem noktalarının açık bir şekilde gece ve gündüz seçilebilecek şekilde işaretlenmiş olacağını söyleyen Mattis, "Böylece Türkler bizim tam olarak nerede olduğumuzu net olarak görecek" diye konuştu.

Gözlem noktaları kurulması konusunun Ankara ile konuşulduğunu kaydeden ABD Savunma Bakanı, bu amaçla Suriye'ye yeni asker gönderilmeyeceğini söyledi.

Ancak, bu konuda Ankara'dan konu ile ilgili herhangi bir açıklama gelmediği gibi, ilgililer Amerika'nın yaptıklarını "iki yüzlük" olarak değerlendiriyor.

Omurgasını terör örgütü PKK'nın uzantısı PYD/YPG'nin oluşturduğu Suriye Demokratik Güçleri'ne (SDG) bölgede destek vermeye ABD'nin devam edeceğini açıklayan Reuters haber ajansı, "Gözlem merkezleri Türkiye ve SDG'nin DEAŞ'a karşı mücadeleye odaklanmasını amaçlıyor" yorumunu yaptı.

Özetleyelim:

Gerek Cumhurbaşkanı Erdoğan, gerekse Milli Savunma Bakanı Akar, Suriye'nin doğusu konusunda kararlılıkları açıklamışlardı. Burada yuvalanan ve Türkiye için tehdit olarak görülen bu terörist yuvalarının ne pahasına olursa olsun dağıtılacağını da aynı açıklamalarında belirtmişlerdi.

Şimdi ne olacak?

Görüldüğü kadarı ile Amerika, bölgedeki terörist grupları korumaya ve Türkiye'nin önünü kesmeye kararlı. Böyle bir durumda Türkiye'den gelebilecek bir saldırıda bu gözlem kuleleri ile teröristler bilgilendirilecek ve saldırılardan da korunmuş olacaklar.

Şimdiye kadar PYD konusunda verdiği hiçbir sözü tutmayan Amerika'nın gerçek niyetinin ne olduğu artık iyice ortaya çıkmış bulunuyor.

Türkiye, terör yuvalarının dağıtılması konusundaki kararlılığının sürmesi gerektiği görüşündeyiz.