Amerika, bölgemizde her yerde var. Özellikle de terör örgütleri ile işbirliği yapıyor. Bugüne kadar PKK'ya, YPG'ye her fırsatta destek veren Amerika, şimdi de Suriye'den sonra Kuzey Irak'ta ortay çıktı.

Nasıl mı?

Türk ve Türkiye düşmanı Barzani'nin perde arkasında iplerini elinde tuttuğu Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi'nin kontrolündeki Peşmergeler, Türkmenlerin çoğunlukta olduğu Kerkük, Musul, Hanekin, Tuzhurmatu, Telafer, Mendeli, Altunköprü, Diyala, Ramadi ve Selahaddin bölgelerine PKK'lı teröristleri yerleştiriyor. PKK-Barzani'nin Kerkük'te sinsi sinsi uyguladığı bu planı ABD'nin de desteklediği ifade ediliyor.

Irak'ta Mayıs ayında yapılan genel seçimlere rağmen hükümet kurulamaması üzerine baş gösteren siyasi krizi fırsata çevirmek isteyen gruplar gözlerini Türkmen kenti Kerkük'e dikti. PKK, aldığı destekle Kerkük'te uzun zamandır at koşturuyordu.

Irak'ın Kerkük kentindeki Türkmenler, terör örgütü PKK'nın kente sızma girişimleri nedeniyle büyük tedirginlik yaşıyor. Terör örgütünün, Türkmenlere yönelik katliam düzenlemesinden de endişe ediliyor.

Kerkük'teki Türkmenler, PKK'lı teröristlerin yaklaşık bir yıl önce kenti terk eden Peşmerge ve asayiş güçlerinin "eski mensupları" adı altında bölgeye geri döndüklerini ve kendilerini taciz etmeye başladıklarını belirtiyor.

Irak Türkmen Cephesi (ITC) Kerkük Teşkilat Sorumlusu Muhammet Saman, Terör örgütü PKK'nın yeniden Kerkük'ün çeşitli semtlerine yerleşmeye başladığını açıkladı.

Kerkük'e sızmaya çalışan terör örgütü PKK mensuplarının Türkmen kuruluşlarının yakınında yerleşme çabalarına dikkati çeken Saman, "Terör örgütü mensupları, Irak Türkmen Cephesi binaları yakınında ev kiralayarak yerleşmeye başladılar. Şu ana kadar kamufle PKK militanları tarafından özel gözetim noktası olarak kullanılan 20'den fazla ev ve işyeri tespit ettik" diye konuştu.

ITC Kerkük Sorumlusu Saman, Kürt siyasi partilerinin Bağdat'ta yeni hükümete katılmak için öne sürdüğü Peşmerge güçlerinin yeniden Kerkük'e dönmesi şartının da endişelerini artırdığını dile getirdi. Saman, "Peşmerge ve Kürt asayiş güçleri arasında terör örgütü PKK unsurları da olacaktır. PKK'nın Türkmenlere yönelik katliam düzenleyebileceğinden endişeliyiz" ifadelerini kullandı.

Şimdi dikkat:

Suriye'de Fırat'ın Doğusundaki sıkıntılara şimdi de Kerkük'te yaşananla eklenmiş oldu. Fırat'ın Doğusundaki sorunlar yumağında Amerika başrol oyuncusu iken, şimdi de aynı oyunu Kerkük'de PKK'ya destek vererek oynamaya başladı.

Son on beş yıl boyunca özellikle Kerkük ve Tuzhurmatu ilçesinde Türkmen yetkililerin öldürülmesinde PKK'nın parmağının olduğu biliniyor. Muhammet Saman da açıklamasında bu konuya dikkat çekiyor ve "Tekrar o günleri yaşamak istemiyoruz. Kerkük'te güvenliğin bir tek merkezi Bağdat hükümeti tarafından sağlanmasını ve silahın devletin elinde olmasını istiyoruz" dedi. Irak'ın tüm terör örgütlerinden temizlenmesini isteyen Saman, "Irak'ı ve Irak'a komşu ülkeleri tehdit eden hiçbir terör örgütünü ülkemizde görmek istemiyoruz" diyor.

Irak merkezi hükümetine bağlı ortak güçler, Peşmerge'nin 3 yıldan uzun süre denetiminde tuttuğu Kerkük'e 16 Ekim 2017'de askeri operasyon düzenlemiş ve vilayet genelinde kontrolü yeniden ele almıştı.

Hain Barzani görülüyor ki yine sinsice planlar içinde ve Türkiye düşmanlığını bırakmıyor.

Barzani, Goran Hareketi ve Celal Talabani'ye bağlı grupların yöneticileri son dönemde ABD'nin bölgedeki planlarını yöneten isim olan Brett Mcgurk ile sık sık bir araya gelip görüştükleri biliniyor.

ABD, Türkmen bölgelerinin yeniden Peşmerge kontrolüne geçmesini olarak destekliyor. ABD'nin bölgedeki en yetkili ismi olan Brett Mcgurk, 'Amerikalı Lawrence' olarak niteleniyor. Bugün Kerkük'te yaşananların da Mcgurk tarafından organize edildiği biliniyor.

Sonuç olarak şunu söyleyebiliriz:

Arabistanlı Lawrence geçmişte nasıl Arapları, Türklere karşı ayaklandırmış ve kardeşkanı dökülmesine neden olmuşsa, Amerikalı Lawrence McGurk da Kürtleri kışkırtarak yeni bir kardeş kavgasının zeminini hazırlıyor. Anlaşıldığı kadarıyla bu yine çatışmanın cereyan edeceği bölgeler Türkmenlerin yoğun olduğu Irak kentleri olacak.