Osmanlı döneminde yaşamış Türk denizcisidir. Aynı zamanda kartograftır. Amerika'yı gösteren Dünya haritaları ve Kitab-ı Bahriye eseriyle tanınmıştır.

Doğum tarihi kesin olarak bilinmese de 1470 yıllarında doğduğu düşünülmektedir. Gelibolu'da dünyaya gelmiştir. Hayatı hakkındaki bilgiler Kitab-ı Bahriye'de kendisiyle ilgili anlattıklarına dayanmaktadır. Buradan edindiğimiz bilgiye göre amcası Kemal Reis ile birlikte kale ve sahiller olmak üzere neredeyse tüm Akdeniz'de korsanlık yaparken sonraki yıllarda devlet hizmetine girmiş ve büyük başarılarda bulunmuştur.Sultan II. Bayezid tarafından devlet hizmetine çağrılmış olan amcasıyla birlikte İstanbul'a gelmiş, amcasının görevlendirildiği işlerde o da hep yanında bulunmuştur. 

Amcası Kemal Reisin ölümünden sonra Piri Reis için yeni bir dönem başlamıştır ve bu tarihten itibaren kendi adını duyurmaya başlamıştır. İlk olarak Yavuz Sultan Selim'in Mısır seferine katılmıştır. Burada Nil nehri üzerinden ulaştığı Kahire'de ilk dünya haritasını padişaha sunmuştur. Denizciliği kadar haritacılığıyla da tanınan Piri Reis, Kanuni Sultan Süleyman döneminde de pek çok sefere katılmıştır. Bunlara örnek Belgrad Seferi ve Rodos seferi'dir. Piri Reis ikinci dünya haritasını Kanuni Sultan Süleyman'a sunmuştur.

Barbaros Hayrettin Paşa'nın kurduğu donanmalara da katılmış, daha sonraki yıllarda ise kendi donanmasını kurmuştur. 1547 yılında Süveyş'ten Moha Limanı'na varıncaya kadar durmadan ilerledi. Aden şehrinin fethedilmesinde büyük katkılar sağladı. 

İkinci seferini Portekizlilerin en önemli üssü olan Hürmüz üzerine yapmıştır. Çetin bir savaş olan bu sefer, Piri Reis'in ölümünü getirecektir. Basra Körfezi'nin Portekiz donanması tarafından kapatılması tehlikesine karşı asıl donanmasını Basra'da bırakarak üç kadırga ile yola çıkarak Kahire'ye gitmiştir. Ancak burada hoş karşılanmamış ve ordusunu savaş meydanında bırakıp kaçan bir kumandan olarak algılanmıştır. Bu sırada yayılan rüşvet alıyor haberleri de Mısır'a ulaşmış ve Piri Reis burada öldürülmüştür. 1553 yılının sonlarına doğru gerçekleşmiş bu olaydan sonra Reisin eşyaları İstanbul'a gönderilmiştir.

HARİTALARI

Piri Reis çizmiş olduğu iki haritası ve Akdeniz anlatan Kitab-ı Bahriye adlı eseriyle büyük ün kazanmıştır. 1513 yılında çizdiği ilk dünya haritası İspanya, Portekiz ve Batı Afrika kıyıları ile Amerika kıtasının doğu kıyılarını göstermektedir. Günümüzde var olan en eski dünya haritası olması açısından oldukça önem teşkil etmektedir. Haritada o zamana kadar yapılan keşiflerin takip edildiğine dair ipuçlar içermektedir. Yapılan her seferi dikkatle incelemiş, nitekim ikinci çizdiği dünya haritasında Atlas Okyanusu'nun kuzeyini, Kuzey ve Orta Amerika kıyılarını göstermektedir. Kitab-ı Bahriyye 1521 yılında Ege ve Akdeniz kıyılarını gösteren küçük bir eserken, 1526 yılında gözden geçirilmiş ve genişletilmiş şekli ile daha da büyümüştür. İlk kitap 134 harita içerirken, ikinci yazışında bunu 223'e ulaştırmıştır. Denizcilerin ellerinden düşürmediği bu kitap, yabancı dillere de çevrilmiş tam ve kısmi tercümeleri yapılmıştır.