İstanbul Uluslararası Doğal Ekmek ve Yerel Ürünler yarışmasının birincisi Sevilay Gök, 2013 yılında yakalandığı bir rahatsızlık sonucunda kendi ekmeğini yapmaya başlamış. Gök'ün ürettiği organik buğdaydan ekmekler, sindirim sistemi ve diyabet gibi pek çok hastalığa iyi geliyor.

Kadın Kadına köşemin bu haftaki konuğu gıda sektörünün endüstrileştiği dünyada, atalık tohumlar ile kendi organik ekmeğini yapan, İstanbul Uluslararası Doğal Ekmek ve Yerel Ürünler yarışmasının birincisi Sevilay Gök var. 2013 yılında yakalandığı bir rahatsızlık sonucunda kendi ekmeğini kendi yapmaya başlayan Gök, ekşi maya ile organik buğdaydan ekmek üretimi yapıyor. Yaptığı ekmekleri Türkiye'nin dört bir yanındaki müşterilerine ulaştıran Gök'ün ürettiği ekmekler, sindirim sistemi ve diyabet gibi pek çok hastalığa iyi geliyor. Geleneksel tarım yöntemleri kullanılarak taş değirmenlerde öğütülen ekmekte, kimyasal bir katkı maddesi bulunmuyor. Gök ile, Avcılar'da bulunan Garip Usta Pastanelerinden dünyaya açılma hikayesini konuştuk.

- Küçük bir pastanede yaptığınız ekmekler sayesinde uluslararası bir yarışmada birincilik alarak dünyaya açıldınız? Bizlere hikayenizi anlatır mısınız?

"Pastanecilik babamın mesleğinden geliyor. Ben bu işin içine doğdum. Okul bitince Yunanistan'a yerleşmek istiyordum ve başardım da. Orada da İstanbul Hatırası isimli Türk tatlarının olduğu bir mekan işletmeye başladım. Bir süre sonra İstanbul'a kesin dönüş yapma kararı aldım. Ustalık ve usta öğreticilik belgesi aldım. Üretim ve imalat kısmında çalışmaya başladım. 2013 yılında geçirdiğim bir rahatsızlık sonucunda yediğime içtiğime dikkat etmeye başladım. O süreçte ne yesem diye düşünürken marketlerde sağlıklı ürün adı altında satılan ama sağlıksız olan pek çok ürünün farkına vardım ve onlardan uzak durdum. Ekoloji ve çevre derneklerine gitmeye başladım, geleneksel tarım ile ilgilendim. Atalık tohumun hava ve su kadar önemli olduğunu anladım. Atalık tohum, sadece geçmiş değil gelecek de demek. Ben de fırsat buldukça şehir dışına kaçıp küçük üreticiler ile çalışıyordum. Türkiye'de az olsa ekolojik tarım yapılıyor ve ben bunu İstanbul'da da yapmak istedim. Böylece atalık tohumlarla yapılan, taş değirmenlerde üretilen ekşi mayalı ekmek ortaya çıktı."

- Nedir bu ekmeğin sırrı?

"Besin değeri yüksek olan ama glüten oranı düşük olan bu ekmeklerin içine sadece kaya tuzu konuluyor. Sindirim sistemi hastalıklarına ve diyabet hastalarına çok iyi geliyor. Ben de başlarda kendime ve eşe, dosta yapıyordum. Şekersiz ve beyaz un kullanmadan kek ve poğaça denemeleri yapıyordum. Sonra talepler artmaya başladı, şimdi haftada 200'e yakın ekmek yaparak başta İstanbul olmak üzere Tunceli, Muğla, Mersin, Edirne ve Çanakkale gibi şehirlerdeki müşterilerime gönderiyorum."

SAĞLIKLI EKMEK BANA BİRİNCİLİK GETİRDİ

- İstanbul Uluslararası Doğal Ekmek ve Yerel Ürünler yarışmasında birinci oldunuz? Bu süreci bizlerle paylaşır mısınız?

"Yarışmanın yapılacağını 1 ay kala öğrendim ve hızlı bir çalışma sürecine girdim. Yarışmanın kuralı el emeği ile yapılan(artizan) yani endüstrileşmeyecek bir ekmek üretmekti. Ben de sabahtan gece yarılarına kadar 1 ay boyunca en sağlıklı ekmeği nasıl yaparım diye denemelere başladım. Yarışma zamanı geldiğinde, hazırladığım ekmeğe bir de tanıtım yazısı hazırladım. Gluten oranı düşük ve yumuşak puf bir bir ekmek yaptım. Atalık tohumun da desteklendiği sağlıklı ekmeğim bana birincilik getirdiği zaman ne kadar doğru bir iş yaptığımı anladım."

- Artizan ekmek yapımı üzerine eğitim vermeyi düşünüyor musunuz?

"Evet, düşünüyorum."

YERLEŞİK HAYATA BUĞDAY SAYESİNDE GEÇİLDİ

- Artizan ekmeğin yapılış sürecini öğrenebilir miyiz?

"İnsanlar yerleşik yaşama ve tarıma buğday ile geçti. Buğday her çağda insanlar için en önemli besin maddesi olmuştur. Her sofrada olduğu için de yapılışı da bir o kadar önem arz ediyor. İçerisinde bulunan ekşi mayayı canlı bir organizma olduğu için sürekli klorsuz su ve un ile besliyorum. Glutenle baş etmenin en etkili yolu onu uzun süre mayalamaktan geçiyor. Maya aktifleşince onu oda sıcaklığına çıkarıyoruz ve büyümeye başlıyor. İçerisinde zeytinyağı ve kaya tuzu da ekliyorum. 2 saate yakın hamurumuz yoğruluyor. Sonra gramajlarına göre kesip, kalıplara koyuyorum. Mayalanma süreci 36 saat sürüyor. Pişirilmesi ise 50 dakika sürüyor."

ATAERKİL SİSTEMDE KADIN EMEĞİ GÖRMEZDEN GELİNİYOR

- Ülkemizin kanayan yarası kadına yönelik şiddet olaylarına yönelik neler söylemek istersiniz?

"Kendimi bildim bileli bu şiddet konusu ile mücadele ettim. Kadınlar hayatın her alanında gerek fiziksel gerekse psikolojik olarak şiddete maruz kalıyorlar. Örneğin, gece yarısı bir kadın evine su sipariş edecekse ve tekse, evde birisi yaşıyormuş gibi davranıyor. Evine geç saatte dönüyorsa sürekli arkasına bakıyor ya da taksiye bindiğinde plakasını bir arkadaşına göndermek zorunda hissediyor kendisini. Bütün bunlar psikolojik şiddete giriyor. Ayrıca, hayatın her alanında kullanılan eril dil de şiddeti körüklüyor. Ataerkil sistemde kadınlar sürekli arka planda yer alıyor. Kadın emeği görmezden geliniyor. Tüm bunlar ile mücadele etmek ise yine kadınlara düşüyor."

- Kadınların çalışma hayatında daha aktif bir şekilde yer alabilmesi için sizce neler yapılmalı?

"Erkek egemen sistem kadını yıllardır mutfağa erkeği ise iktidara taşıyor. Kadınlar yüzyıllardır mutfakta yer almasına rağmen, para kazanmaya gelince erkek aşçılar ön plana çıkıyor. Bence gıda sektöründe kadınlar daha başarılı ama görünür değiller."

- Son olarak size ulaşmak isteyenler için iletişim adreslerinizi paylaşır mısınız?

"Tabi. Dileyenler, Avcılar Garip Usta Pastanelerine bizzat gelerek ya da 0532 668 95 20 nolu hattan bize ulaşabilir. Sosyal medyadaki Facebook ve İnstagram hesaplarımız @korkemek şeklindedir."