15 Temmuz 2016 hain işgal girişimi sonrası 20 Temmuz 2016 tarihinde OHAL ilan edilmişti. İki yıl sonra OHAL kaldırıldı yerine 30 maddeden oluşacak terörle mücadele paketi geliyor. OHAL kalıcı olacak tartışmaları ile birlikte TBMM gündemine gelen paketin önümüzdeki hafta yasalaşması bekleniyor. Terör tehdidi altında olan ülkeler için OHAL ya da benzeri uygulamalar kaçınılmaz oluyor. Fransa da bu durumu yakın zamanda yaşadı OHAL sonrası terör tehdidine karşı benzer uygulamalar yaptı.
FETÖ ve PKK tehlikesi sürdüğü, Suriye ve Irak'taki operasyonlar devam ettiği için yasal boşluk oluşmaması için 30 maddelik bir terörle mücadele paketi hazırlandığı belirtiliyor. Devletin terörle mücadele konusunda taviz vermemesi kararlı bir şekilde bu mücadeleyi sürdürmesi milli güvenliğimiz için çok önemli. Ancak 2 yıldır OHAL ile yönetilen ülkemizin ekonomide yaşadığı sıkıntılar, turizm sektörünün problemleri dikkate alındığında bu uygulamanın kaldırılmasının piyasalara olumlu yansıdığını görüyoruz. Umarım bu hava olumlu yönde devam eder, ülkemiz ekonomik anlamda nefes alır aynı zamanda terör tehdidine karşı kararlı mücadelemiz devam eder.

BEDELLİNİN BEDELİ NE OLACAK?

24 Haziran seçimlerinin en önemli vaadleri arasında yer alan 1 milyon 324 bin kişiyi ilgilendiren bedelli askerlik ile ilgili yasa teklifi meclise sunuldu. Teklife göre 25 yaş ve üzeri doğumlular 15 bin Türk lirası ödemeleri ve 28 gün temel askerlik eğitimi almaları koşuluyla askerlik hizmetini yerine getirmiş sayılacaklar. Çalışanlar temel askerlik eğitimi süresince ücretsiz izinli olacaklar. 
Bedelli askerlik her seçim döneminde ülke gündemine gelir siyasi ortama göre yasalaşır yürürlüğe girerdi. 1999 depremi sonrası çıkan bedelli askerlik o dönemde 15 bin mark olarak belirlenmiş yurt içinde ve dışında yaşayan birçok vatandaş bu bedeli ödeyerek askerlik hizmetini yerine getirmişti. 15 bin mark yanlış hatırlamıyorsam o dönemde 35 milyar günümüz parasıyla 35 bin TL civarı bir paraya denk geliyordu. 72 bin 290 kişi o dönemde bedelli askerlikten faydalandı buradan elde edilen gelir Marmara Depremi'nde zarar görenler için kullanıldı.,

24 Haziran seçimleri öncesinde de bedelli askerlik gündemde olan bir konuydu. Ülkenin ekonomik sıkıntıları çeşitli nedenlerle askerlik görevini yerine getirememiş 1 milyon 324 bin kişi bedelli askerliği kaçınılmaz kıldı. Ülke ekonomisine katkı ve geçerli nedenlerle bu görevi yerine getiremeyen vatandaşlarımız için bu yasanın yürürlüğe girmesini ben de destekliyorum. Ancak uygulamaya yönelik bazı eleştirilerim olacak. 

Mesela 28 gün kışlada temel eğitim ve terörle mücadelenin yoğun olduğu bir dönemde uzun dönem askerlik yapanların bu durum karşısında moral motivasyonu nasıl etkilenecek. 2014 yılında çıkan bedelli askerlik yasasında 18 bin TL banka şubelerine ödenerek dekont ile tezkere alınmıştı. Şimdi ise geçmişte olduğu gibi 28 gün temel eğitime tabii tutulacaklar. Askerlik Türk milleti için çok kutsal bir görevdir. Peygamber ocağı olarak gördüğümüz bu vatani görevi her Türk vatandaşı yapmalıdır. Ben de bu kutsal hizmeti 8 ay kısa dönem er olarak yerine getirdim ve her Türk vatandaşının yapması gerektiğini düşünüyorum. Kısa süreli de olsa, uzun da olsa askeri üniforma giyilmeli kışla ortamının havası teneffüs edilmeli diye düşünenlerdenim. Ancak Bedelli askerlik ülke sıkıntılarını gidermek için yapılıyorsa bundan en yüksek faydayı sağlamalıyız. 1 milyon 324 bin kişi müracaat edip bu hizmetten faydalanabilecek ve buradan gelecek geliri savunma sanayi ve birçok alanda kullanabileceğiz. Bu geliri elde ederken bir de giderlerimiz olacak 28 gün askere alınacak bu gençlerimiz için askeri kıyafetler, yemek, sağlık hizmetleri v.s harcamaları olacak gelirin bir kısmı buraya gidecek.

28 günde ne eğitim alacaklar belki ellerine silah bile verilmeyecek bolca askerlik anılarıyla tezkere alıp gelecekler. Ayrıca gönderildikleri askeri birliklerde görev yapan diğer uzun dönem askerlerin psikolojisini düşünebiliyor musunuz? Aylardır askerde olan bu Mehmetçikler tezkere için gün sayarken bedelini ödeyenler 28 günde tezkereyi alıp gidecekler.

Bu durum dikkate alınarak 28 gün şartı kaldırılabilir geçici bir uygulama olduğu için daha önce de olduğu gibi bedelini ödeyen askerlik hizmetini yerine getirmiş sayılabilir. Belki askerlik bedeli 15.000 TL yerine 20.000 TL'ye çıkarılır maksat hasıl olmuş olur diye düşünüyorum.