2 Temmuz 1993'de Sivas Madımak Oteli'nde hayatını kaybeden ozanlarımızdan biri de Nesimi Çimen'di. Onunla ilgili kısa bilgiler vermeden önce, size bir şiirini takdim edeyim:

BARIŞ GÜVERCİNİ

Dostluklar kurulsun insanlar gülsün

Barış güvercini uçsun Dünya da

Yok olsun kötülük düşmanlık ölsün

Barış güvercini uçsun Dünya da

Dünya cennet olsun yaşasın insan

Gelin barışalım dökülmesin kan

Son bulsun savaşlar kesilsin figan

Barış güvercini uçsun Dünya da

İnsancıl insanlar barıştan yana

Ancak zalim olan kıyar insana

Barış aşkı yayılmalı cihana

Barış güvercini uçsun Dünya da

Nesimi der ki ey füze yapanlar

Acımasız zalim cana kıyanlar

Bırak ey yaşasın bütün insanlar

Barış güvercini uçsun Dünya da

Dostluklar kurulsun insanlar gülsün

Son bulsun savaşlar kimse ölmesin

Nesimi Çimen 1931'de Adana'nın Saimbeyli ilçesinin, Fatmakuylu Köyü'nde doğdu. 1941 yılında on yaşındayken ailesiyle birlikte Kayseri'nin Sarız ilçesinin İncemağara Köyü'ne yerleştiler. Asılları Akçadağ Küreciğe bağlı Harunuşağı köyündendi. O yöresinin kültüründen hiç kopmadı. 

Yoksul bir ailenin çocuğu olarak büyüdü. Çocuk yaşta hayatını çalışarak kazanmak zorunda kaldı.

Nesimi Çimen, 1946 yılında evlendi. Sarız'dan göçerek, Adana'nın Kozan ilçesinin Faydalı Köyü'ne yerleşti. Çapacılıktan, kalaycılığa ve bakırcılığa kadar türlü işlerde çalıştı. Köy köy dolaştı. Bir yıl sonra tekrar Kayseri-Sarız' a döndü.

On iki yaşında cura çalmaya başlamıştı.  İçerisinde vücut bulduğu Alevilerin deyişlerini öğrendi. Çevresinde, kendine özgü yorumlarıyla ilgi görmeye başladı. Başta İhsan Öztürk olmak üzere, derleyiciler aracılığıyla birikimlerini halk edebiyatı ve halk musikisi dünyamıza kazandırmaya başladı. Türküleri, deyişleri   radyo arşivlerine yer aldı.  Ölümüne kadar curasını elinden bırakmadı.

Nesimi Çimen, yoksul bir Kürt ailedendi. Daha çocuk yaşta hayatını çalışarak kazanmaya başladı. 1953 yılında askere gitti. 1956 da tekrar Adana Kadirli'ye döndü. 1959 da ise Maraş- Elbistan'ın Akdil Köyü'ne yerleşti. 1960 yılında tekrar Kadirli'ye döndü.  1962 yılından sonra İstanbul'a yerleşti ve bir mozaik fabrikasında işçi olarak çalışıp nafakasını kazandı. 

Bir fırsatını bularak yurt dışına giden Nesime Çimen, Almanya, Fransa ve 1984'ten 1987 yılına kadar İsveç'te yaşadı. Orada oturma hakkı olmasına rağmen vatana özlemini bastıramadığı için yurduna döndü. Hep barıştan, sevgiden, hoşgörü ve özveriden yana oldu.

"Şifa İstemem" başlıklı şiiri şöyle:

Şifa istemem balından  / Bırak beni bu halımdan  Razıyım açan gülünden / Yeter dikenin batmasın  / Gece gündüz bu hizmetin  // Şefaatin kerametin  / Senin olsun hoş sohbetin / Yeter huzurum gitmesin // Taşa değmesin ayağın  / Lale sümbül açsın bağın  / İstemem metheylediğin  / Yeter arkamdan atmasın  // Kolay mı gerçeğe ermek  / Dost bağından güller dermek  / Orda kalsın değer vermek  / Yeter ucuza satmasın // Sonu yoktur bu virdimin  / Dermanı yoktur derdimin  / İstemem ilaç yardımın  / Yeter yakamdan tutmasın  // Nesimi'yem vay başıma  / Kanlar karıştı yaşıma  / Yağın gerekmez aşıma  / Yeter zehirin katmasın

Aktif Siyasi hayat içinde de yer aldı. Ne yazık ki 1993'de Madımak olayında can veren aydın sanatçılarımız arasında Nesimi Çimen de bulunuyordu.

Nesimi Çimen, kendi eserlerinin dışında birçok usta malı deyiş ve türkülerin kaynak kişisi de olmuştu.  Bu usta ozanları arasında Meluli, Ruhsati, Virani, Sitkı ve Mücrimi gibi birçok ozan vardı.

Nesimi Çimen'in bir semaisi şöyle:

SEMÂÎ

Dinle beni kulağın aç

Sev insanlığı sev gardaş

İnsan Kâbe insan mîraç

Sev insanlığı sev gardaş

İnsanlar Hakk'ın mekânı

İnanmazsan aç Kuran'ı

Sakın hor görme insanı

Sev insanlığı sev gardaş

Meleklerin secdegâhı

Orda gördüler insanı

Bırak kusuru günâhı

Sev insanlığı sev gardaş

Nesimî der her yaşında

İnsan sevdâsı başında

Kötü huylunun dışında

Sev insanlığı sev gardaş

Hakk'a yürüyüşünün 26. Yıl dönümünde saygı ile anıyorum.