Bir kurban bayramı daha sona erdi. Maalesef ülkemizde bitmeyen terör, bayramları bize bayram gibi yaşatmıyor. Artık ne milli bayramlar ne de dini bayramlar eskisi gibi değil. İyisiyle, kötüsüyle bir bayramı daha geride bıraktık. Ancak nerede o eski bayramlar demekten kendimizi alamıyoruz. Terör, darbe derken moraller sıfıra indi, ne bayram kaldı ne sıla-i rahim akraba ziyaretleri tarihe karıştı. Bayramlar artık tatil planları yapılan bir turizm günlerine dönüştü. Maalesef ben dahil, gencimiz yaşlımız bayram kültüründen uzaklaşıyoruz.

Teknoloji çıktı mertlik bozuldu...

Teknoloji hayatımıza girdi hayatımız kolaylaştı, ancak kültürümüzden bizi uzaklaştırdı. Artık her işimiz uzaktan kumandalı, bir tuşa basıyoruz para havale ediyoruz. Bir tuşla yazdığımız yazıyı gazete yazı işlerine ulaştırıyoruz bunlar teknolojinin faydalı tarafları. Ancak teknoloji o kadar hayatımızı kolaylaştırdı ki mesela navigasyon olmadan bir yerden bir yere gidemiyoruz, arka mahalleye bile navigasyonla gider olduk.

İbadetlerimizi bile artık bir tuşla hallediyoruz. Mesela ben bu yıl 9 günlük tatili firsat bilerek tatil planı yaptım. Antalya'nın Kemer ilçesine geldim yazımı burada kaleme alıyorum. Bu sene diyanete kurban vekaletimi verdim, Antalya yollarına düştüm. Bayramın birinci günü bayram namazı için Kemer Çıralı merkez camiine giderken yolda mesaj geldi diyanete göndermiş olduğunuz kurban vekaletiniz alınmıştır, Allah kurbanınızı kabul etsin. Sadece bir kavurma yapıp göndermedikleri kaldı. Kızılay o hizmeti de veriyor sanırım.

Çıralı'da bir bayram sabahı...

Nerede kaldı o eski bayramlar, teknoloji hayatımıza girdi sıla-i rahimi görüntülü telefonda yapar olduk. Süleymaniye'de bir bayram sabahı derken bu bayram Kemer'in Çıralı kasabasında buldum kendimi. Ancak bu kadar öz eleştiri yeter diye düşünüyorum. Bu tatilde kafa dinlerken farklı bir kültürü keşfetme imkanım da oldu. Bayram namazı için kaldığımız bungalow evinden Çıralı kasaba camiine gittiğimde çıkışta bir sürpriz bekliyordu bizleri.

Turistler fotoğraf makinalarını hazırlamış denklanşöre basmak için bekliyordu. Ben ilk önce ünlü biri bayram namazına gelmiş diye düşündüm ancak sonra gerçek ortaya çıktı. Camii görevlileri camiye yardım toplamak yerine bayram sabahına özel bir organizasyon düzenlemişti. Koliler halinde şekerler ve çikolatalar önümüze geldi, kocaman bir çarşaf avluya gerildi. Camiden çıkan cemaat çikolata ve şekerlemeleri satın alarak avluya serilen çarşafa döktü önümüzde dağ gibi çikolata ve şekerleme birikti. Çocuklar ellerinde poşetlerle kocaman bir daire oluşturdu cemaat  şekerleme ve çikolataları poşetlere doldurdu. Çocukların gözlerindeki  mutluluğu görmenizi isterdim. Her bayramda yapılan bu Anadolu kültürüne turistlerde  büyük ilgi gösteriyor fotoğraf çekmek için birbirleriyle yarışıyordu. Türk kültürünün tanıtılması ve yüce dinimiz İslamiyet'in doğru anlatılması bakımından çok değerli bulduğum Anadolu'muzun şirin tatil beldesi Çıralı'da şahit olduğum bu güzel anıyı sizlerle paylaşmak istedim. Yazıma son verirken hepinizin geçmiş kurban bayramını tebrik ediyor, Türk dünyasına ve tüm İslam coğrafyasına hayırlara vesile olmasını cenab-i Allah'tan niyaz ediyorum.