29 Mayıs 1993 yılında Alman Nazizmi Türk ailenin evini kundaklamış 5 Türk vatandaşımız yaşamını yitirmişti. Bu olay tarihe Solingen faciası olarak geçmişti. Almanya’da yaşayan vatandaşlarımız bu olaydan sonra çok tedirgin olmasına rağmen ekmeklerini kazandıkları bu ülkede yaşamaya devam etmiş nüfusları daha da artmıştı. 1960’lı yılların başında Almanya’ya işçi olarak giden vatandaşlarımız 60 seneye yakın zamandır bu ülkede yaşıyor. 3 milyona yaklaşan Türk nüfusu Nazizmi içselleştiren Almanları rahatsız ediyor ve Türk vatandaşlarımıza karşı saldırılar kundaklama eylemleri oluyor. PKK terör örgütü Almanya’da Türk vatandaşlarımıza karşı tehdit unsuru oluşturuyor ancak Alman devleti tarafından hiçbir engelleme ile karşılaşmıyor aksine korunuyor. Aynı şekilde FETÖ terör örgütü de rahatça varlığını ve faaliyetlerini sürdürüyor.

Irkçılığın arttığı Avrupa’da Türk kimliği ile yaşamak artık bazı zorlukları da beraberinde getiriyor. Son dönemde artan ırkçılığın getirdiği etki maalesef futbola da sıçradı. Fabrika işçisi olarak Almanya’ya giden Türk vatandaşlarının çocukları, torunları Alman vatandaşı oldu toplumun her alanında boy göstermeye başladı. Günümüzde Siyaset, Spor, Ticaret her alanda Türk vatandaşlarını görmek mümkün hatta dünya yıldızı Türk asıllı Alman vatandaşı futbolcularımız var. Bunlardan biride Alman Milli takımının ve Arsenal’in yıldız ismi Mesut Özil. Almanya Franz Beckenbauer, Gerd Müller, Matteus gibi dünya yıldızları yetiştirmiş 4 dünya kupası 3 Avrupa Şampiyonluğu bulunan futbol ülkesi. Mesut Özil Almanya’nın 2014 Dünya Kupasında şampiyon olan kadrosunun yıldızıydı. Werder Bremen’de yıldızı parlayan ve Real Madrid’de kariyerinin en üst noktasına çıkan Mesut 2013 yılında kulüp tarihinin en yüksek bonservis bedeliyle 47 milyon Euro karşılığında Premier Ligte Arsenal forması giymeye başladı. Defalarca yılın futbolcusu seçilen ve Almanya’da sosyal medyada en çok takipçisi olan futbolcu unvanına sahip Mesut Özil ırkçı tepkiler nedeniyle Alman Milli Takımını bırakma kararı aldığını açıkladı. 

Kazanınca Alman Kaybedince Göçmen oluyorum…

Dünya Mesut Özil’in aldığı bu şok kararı konuşuyor Mesut’u bu kararı almaya götüren olay Mayıs ayında Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın İngiltere ziyareti sırasında Premier Ligde forma giyen Mesut Özil, İlkay Gündoğan ve Cenk Tosun ile bir araya gelip hatıra fotoğrafı çektirmesiyle başladı. Bu kareyi hazmedemeyen Almanlar Dünya Kupası öncesinde kara propagandaya başladılar. Başbakan Angele Merkel başta olmak üzere Mesut ve İlkay’a eleştiriler yöneltildi. Gerekçe olarak Alman Milli Takım forması giyen futbolcuların siyasi propagandaya alet olmaları gösterildi. Bu kara propaganda eşliğinde Rusya’ya giden Alman Milli Takımı gruptan çıkamayıp elenince fatura Mesut ve İlkay’a kesildi. Turnuva maçlarında sürekli ıslıklanan futbolcular turnuva sonrası ırkçı tehditlere maruz kaldılar. Bu süreçte daha önce Türkiye’de görev yapmış olan Alman Milli Takım Teknik Direktörü Joahim Löw Mesut ve İlkay’a sahip çıksa da ırkçı söylemler ve protestolar devam etti.

Mesut Özil kazanınca Alman kaybedince göçmen oluyorum bu duruma artık bir son veriyorum diyerek Alman Milli Futbol Takımını bırakma kararı aldığını kamuoyuna duyurdu. Mesut’u bu karakterli ve onurlu duruşu sebebiyle tebrik ediyorum. Başta Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere tüm Türkiye Mesut Özil’in bu onurlu davranışını ayakta alkışladı ve yanında olduğunu söyledi. Memleketi Zonguldak’ın Devrek ilçesinde adına verilen sokağa Alman Milli takım formalı posteri asılıydı bu poster kaldırıldı yerine tepkilere neden olan Cumhurbaşkanı Erdoğan ile olan fotoğrafı koyuldu.
Türkiye’de taraflı tarafsız herkes Mesut Özil’in yanında tavır sergiliyor. Irkçılığa karşı aldığı bu kararla başta Almanya olmak üzere dünyanın her yerinden Mesut Özil’e destek mesajları geliyor. Alman Milli Takımında ilk forma giyen Türk asıllı eski futbolcu Mustafa Doğan katıldığı bir televizyon programında olayı şöyle değerlendirdi. Çifte vatandaş olduğunu ve hatta askerliğini Alman ordusunda yaptığını söyleyen Mustafa Doğan, ben hem Alman hem Türk vatandaşıyım benim futbol oynadığım dönemde böyle olaylar yoktu. Ben 20 yaşımda Türkiye’ye transfer oldum Alman Milli Takım formasını ilk giyen Türk asıllı futbolcuyum biz bu tarz ırkçı söylemlere, protestolara maruz kalmadık. Son dönemde Avrupa’da artan ırkçı söylemler ve Türk düşmanlığı maalesef futbola da sıçradı. Mesut’a yapılanları çok çirkin buluyorum ve aldığı kararı destekliyorum.

Mustafa Doğan Türkiye’de Fenerbahçe ve Beşiktaş forması giydi Alman Milli Takım forması ile Türkiye’ye karşı mücadele etti Alman ordusunda askerlik yapmış ancak Türk asıllı olmasına rağmen böyle bir protesto ve ırkçı söylem ile karşılaşmadığını söylüyor. Almanya’da Türklere karşı ırkçı söylemler ve saldılar çeşitli dönemlerde yaşandı onlardan biride yukarıda bahsettiğim Solingen faciasıydı. 90’lı yılların başında yaşanan bu büyük olaydan sonra Türklere yönelik bazı saldırılar oldu ancak 2000’li yılların başından günümüze kadar ırkçı söylemler ve saldırılar azalmıştı. PKK terör örgütü Almanya’da hep zemin buluyordu 15 Temmuz’dan sonra FETÖ terör örgütü de Almanya’yı mesken edindi. Bu süreçten sonra ilişkilerimiz iyice bozulunca ırkçı söylemler saldırılar yeniden hortladı. Almanya’da yaşayan Türk vatandaşlarımız bu durumdan rahatsız umarım Mesut olayı ilişkileri daha da germez.

Euro 2024 bizim olsun…

Almanya’nın ırkçı tavırları Mesut Özil olayı Euro 2024 için yarıştığımız Almanya karşısında elimizi güçlendirdi. Umarım UEFA bu kez siyasi davranmaz ve Avrupa’nın en büyük organizasyonunu Türkiye’ye verir. Almanya Avrupa ve Dünya şampiyonalarına daha önce birkaç kez ev sahipliği yaptı yeni dönemde iyi diplomasi sınavı verir güçlü bir lobicilik yapılırsa 2024 Avrupa Futbol Şampiyonasını Türkiye’de izleyebiliriz. Rusya’da düzenlenen Dünya Kupasının ekonomik getirilerini görünce 101. yılında Türkiye ekonomisine güç katacak bu büyük organizasyonun Türkiye’de yapılması çok önemli diye düşünüyorum.