Her ay ödenen fahiş nafaka aylıkları sebepsiz zenginleşmeye girmezken, özellikle işçilerin kazandığı tazminat davalarında hakim neden sebepsiz zenginleşme “maddesini” uyguluyor. Aylık 125 bin lira nafakaya karşılık yıllarca çalışmanın bedeli olan 500 bin lira hangi kriterlere göre sebepsiz zenginleşmeye giriyor. Standardı ne belirliyor?

İşçilik alacaklarında uygulamada tanıkla ispat edilen alacak kalemlerinde, hâkim takdiri indirim uygular. Bu uygulama Yargıtay kararları sonucunda oluşmuştur. Kıdem ve ihbar tazminatlarında takdiri indirim uygulanmaz zira bunlar kayıtlar ile ispat edilebiliyor. Ancak kayıtlarla ispat edilemeyen fazla mesai, hafta sonu çalışmalarında tanık beyanları esas alındığında takdiri indirim uygulanıyor. Bu uygulamanın temel gerekçesi kuvvetle muhtemeldir işçi hastalık geçirmiştir, işe gitmediği günler olmuştur yani işçi hakkaniyetli davranmamış olup çalıştığı süre boyunca “Örneğin 5 yıl boyunca her gün sabah saat 7, akşam saat 8 istinasız çalıştım” diyerek fazla mesai, hafta sonu çalışması talep etmektedir. İşveren de bunu ispatlayamadığı için bilirkişi işçinin talebi ve tanıkların beyanları doğrultusunda rapor hazırlamaktadır. Bu raporda çok yüksek bir rakam çıkabiliyor. Mahkemede bir insanın istisnasız her gün çalışması hayatın olağan akışına aykırı diyerek takdiri indirim uyguluyor. Nafaka hususunda ise hâkim nafaka miktarını belirlerken tarafların ekonomik ve sosyal araştırmasını yapar, nafakayı ödeyecek eşin yaptığı işi, ekonomik şartlarını, kazancını araştırıp bir tarafı zenginleştirmeden hakkaniyete göre bir nafaka miktarı belirler. Nafaka belirlemede hâkimin takdir hakkı çok büyük bir öneme sahiptir.

Tazminat talep edebilir miyim?

Hakkımda “hakaret ve hedef göstererek zarara uğratma” gerekçesiyle açılan tazminat davasını kazandım. Dosya bir üst mahkemede haksız davayı açan şahıs hakkında ne tür yasal işlemler yapabilirim, tazminat talebinde bulunabilir miyim?

Yerel mahkeme davacı tarafın davasını haksız bulup davanın reddine karar vermiş anladığım kadarıyla, ancak bu aşamada kesin bir karar yok üst mahkemeden gelecek karar farklı olabilir. Bu aşamada beklemenizde fayda vardır.

Hukuki konulardaki sorularınızı bize
yazın. Av. Cavit Karataş cevaplasın