Türkiye-Moldova Karma Ekonomik Komisyonu'nun (KEK) 14-15 Aralık 2016 tarihlerinde Ankara'da gerçekleştirilen 8. dönem toplantısında imzalanan protokolde, Moldova ile TSE arasında biyomedikal laboratuvar hizmetleri alanında işbirliği geliştirilmesi kararı alınmıştı.

Bu kapsamda TSE Başkanı Sebahittin Korkmaz, Enstitü'nün Uluslararası Uygunluk Değerlendirme şirketi ICAS ile Moldova arasında olası işbirliği imkânlarını değerlendirmek için, Moldova Başbakan Yardımcısı ve Ekonomi Bakanı Octavian Calmic'in daveti üzerine geçtiğimiz hafta bu ülkeye resmi ziyaret gerçekleştirdi.

Uluslararası Uygunluk Değerlendirme pazarında Türkiye'nin pazar payını arttırmak amacıyla, TSE tarafından kurulan ICAS'ın milli ve yerli bir kamu şirketi olarak Moldova'da Biomedical laboratuvar hizmet vermesi düşünülüyor. Bu bağlamda; Moldova Hükümeti ve ilgili kuruluşlar arasında işbirliği yapılması bu çerçevede ilerlenmesi söz konusu.

Ayrıca Türkiye'den Moldova'ya giden ürünlerin Gözetim ve Belgelendirmesinin ICAS tarafından yapılmasına yönelik çalışmalarda sürüyor. Bu bağlamda; Moldova'nın en büyük Belgelendirme ve Metroloji firması TEHLAB şirketinin CEO'su Sergey MİHALÇUK geçtiğimiz aylarda ICAS Genel Müdürü DR. Veysel Türkel'i makamında ziyaret etmiş yapılacak olası işbirliği konularında istişarede bulunmuşlardı. Önümüzdeki günlerde TEHLAB ve ICAS arasında ikili protokol imzalanması bekleniyor.

TSE kuruluşu olan ICAS Belgelendirme, Deney, Laboratuvar, Test, Metroloji ve Kalibrasyon, Gözetim ve Muayene, Eğitim, Teknik müşavirlik ve raporlama hizmetleri sunuyor. Uluslararası alanda büyük şirketlerle eşit şartlarda ve serbest rekabet ortamında ulusal ve uluslararası pazardan ülke ekonomisine katkı sağlanması bakımından ICAS önemli bir misyon üstlenmiş durumda. Bu bağlamda; Yurt dışında yapılacak önemli yatırımlar ICAS'ı küresel pazarda ana aktörler arasına sokacak 2023 hedeflerine önemli katkılar sağlayacaktır.