Türk Standardları Enstitüsü ülkemizdeki pazar büyüklüğü 2,5 milyar $, dünyada ise 200 milyar $ olan Uluslararası Uygunluk Değerlendirme sektöründe söz sahibi olmak için çalışmalarını sürdürüyor. Bu bağlamda; 2 yıl önce milli ve yerli bir proje olarak kurduğu Uluslararası Uygunluk Değerlendirme Servisi A.Ş ( ICAS ) Türkiye'nin 2023 vizyonu doğrultusunda ulusal ve uluslararası ticaret hacmimizi arttırmak için, verimli üretim ve ticaretin temel unsuru olan uygunluk değerlendirmenin stratejik önemine binaen faaliyetlerine devam ediyor.

Türk Standardları Enstitüsü tarafından küresel aktörler ile rekabet edebilecek bir yapıda, 100 milyon TL sermaye ile kurulan ICAS pazarda milli ve yerli bir şirket olarak adını duyurmaya başladı.150 küsür yıllık bir geçmişe sahip Alman, Fransız ve İşviçre menşeli sektörün dev firmaları arasında milli ve yerli bir firma olarak pazara giriş yapan ICAS bu büyük pazardan pay almayı hedefliyor.  Özellikle 20 milyar $ olan İslam coğrafyasındaki pazarda aktif olarak dünyaya açılmayı düşünüyor.

Bu bağlamda; Yurt dışı yapılanması kapsamında; kardeş ülke Azerbaycan'la merkezi İstanbul'da olacak " İntersert" isimli yeni bir şirket kurarak, Azerbaycan'da Uygunluk Değerlendirme hizmeti sunacak. Türkiye'den ve diğer ülkelerden Azerbaycan'a gidecek ürünlerin gözetimi ve belgelendirme hizmeti yapılması planlanırken, 2017 içerisinde 6 farklı ülkede daha şirketleşmeye gidilerek hizmet verilmesi düşünülüyor.

Ayrıca Avrasya Gümrük Birliği ülkelerine (EAEC) Türkiye'den yapılan sevkiyatlar öncesinde gözetim ve muayene hizmetleri sunmak üzere 29.11. 2016 tarihinde Kırgızistan'ın başkent Bişkek'te faaliyet gösteren Center of Expertise and Certification LLC ( CEC ) firması ile işbirliği anlaşması imzalayarak, Türkiye'den EAEC ülkelerine olacak ihracat faaliyetlerinde EAC belgelendirme hizmeti sunacak. Bu bağlamda; Avrasya Ekonomik Birliği Gümrük birliğine dahil olan Beyaz Rusya, Kazakistan, Ermenistan, Kırgızistan, Rusya Federasyonu arasında " ortak ilkeler ve Teknik Düzenleme Kuralları" Anlaşması akdi çerçevesinde 2017 itibariyle gümrüklerde ve kendi aralarında transit geçişlerde EAC mevzuatı yürürlükte olacak. Bu kapsamda ortak standard çalışmalarının güncellenmesi de devam ediyor. Bunun dışında 20 milyar $ olan İslam coğrafyasında daha aktif bir pozisyonda olmak için Birleşik Arap Emirlikleri, Umman, İran, Kuveyt gibi İslam ülkelerinde teşkilatlanma çalışmalarını sürüyor.

İlk iki yılda yurt içinde ve yurt dışında yaptığı işbirliği protokolleriyle sektörde adını duyuran ICAS,  2017 senesinde pazarda daha aktif olmayı amaçlıyor. Bu bağlamda yurt dışında 8 şirket kurulumu için gerekli müracaatlar yapıldı. Hong Kong merkezli kurulması düşünülen şirket ile Çin ve Uzak doğu pazarında daha aktif ve etkin olmayı hedefleyen ICAS, Uygunluk Değerlendirme sektöründe iş hacmi büyük olan Çin ve Uzak doğu pazarında adım adım ilerleyip pazarda iş yapan büyük aktörler arasında yer almayı hedefliyor.

Geçtiğimiz hafta sonu TSE Dış ilişkiler Dairesi Başkanlığı tarafından düzenlenen benimde katıldığım BASB ( Bölgelerarası Standardizasyon Birliği ) toplantısında açılış organizasyonunu üstlenen ICAS, Azerbaycan, Belarus, Gürcistan, Kazakistan, Kırgızistan, Moğolistan, Moldova, Özbekistan, Tacikistan, KKTC ve Ukrayna'dan gelen üye ve gözlemci üye ülke temsilcilerine ICAS faaliyetlerini anlatma imkanı buldu.

ICAS Genel Müdürü Dr. Veysel TÜRKEL katılımcılara ICAS faaliyetlerini anlatırken; 200 milyar dolar olan uluslararası uygunluk değerlendirme pazarında söz sahibi olmak için yoğun ve büyük çaba içinde olduklarını, öncelikle uygunluk değerlendirme sektörünün ülkemizdeki gelişimine katkıda bulunmayı, daha sonra mevcut kalite altyapısıyla dünya pazarında ana aktörler arasında olmayı hedeflediklerini söyledi.