Metin And'ın Osmanlı Tasvir Sanatları konulu derleme ve çalışmalarının birinci cildi, "Minyatür" başlığıyla Yapı Kredi yayınları arasında çıkmıştı. "Osmanlı Tasvir Sanatları 2: Çarşı Ressamları" kitabını M. Sabri Koz ve Tülün Değirmenci yayına hazırladı. Yine Yapı Kredi Yayınları prestij kitap titizliği ile basıp okuyucusu ile buluşturuldu. 

Metin And'ın 1985'lerde "Çarşı Ressamları"nden söz etmiş. İlk örnekleri yayımlayan F. Taeschner bu resimleri minyatür olarak adlandırmış. Bunları benzerlerinden ayırmayı, tasvir sanatlarının farklı bir dalı olarak tanıtmayı, Metin And denemiş, dünyanın dört bir yanına dağılmış olan "Çarşı Resmi Albümleri"nin görüntülerini bin bir güçlükle temin edip yazılarında, kitaplarında kullanmış.
Osmanlı Tasvir Sanatları'nın ikinci cildi olan Çarşı Ressamları, 1985-2007 arasında yayımlanmış on iki makale ve Tülün Değirmenci'nin uzun bir giriş yazısıyla bütünlenmiş.

M. Sabri Koz "Osmanlı Tasvir Sanatları 2: Çarşı Ressamları" kitabının "Sunuş" yazısında, kitabın gün yüzüne çıkış öyküsünü ve Metin And için önemini anlatıyor: 

" ... Öyle sanıyorum 60 ya da 70'li yıllarda, kimsenin görmediği bir dosyası vardı konuyla ilgili. Yazılarında böyle bir kitap dosyasından söz ediyor ama babasının terekesini en iyi bilen Esra And böyle bir dosyaya rastlamadığını söyledi. Öyleyse ya bir gün beğenmedi yaptığı işi ve imha etti ya da birçok kez altüst olmuş hayatının bir evresinde kaybetti. O'nun kendisine biçtiği görev, Osmanlı tasvir sanatlarının bir dalı olarak gördüğü "çarşı ressamları"nı ve bu dala hizmet edenleri tanıtmaktı.  .............    Hoca'nın "çarşı ressamları"yla ilgili yazıları kronolojik olarak bir araya getirildi. Esra And, olağanüstü bir gayretle Metin Bey'den kalan diaların çok büyük bir kısmını tasnif edilmiş bir halde istifademize sundu, sağ olsun... Hacettepe Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü öğretim üyesi Tülün Değirmenci, kitaba Metin Bey'in çarşı ressamlarıyla ilgili çalışmalarını değerlendiren ve bu resimlerin bulunduğu albümlerin Osmanlı hayatı, tasvir ve gösterim sanatları, giyim kuşam tarihi gibi konular bakımından önemini ele alan bir makale kaleme aldı: 'Giriş: Metin And ve Çarşı Ressamlarının Serencâmı". Tülün Hanım'ın varlığı, yazısı, birikimi bu projeye güç kattı, orta direk oldu."

Tülün Değirmenci, giriş yazıları ile "Sultanlar", "Saraylılar", "Askerler", "Dervişler", "Şehirliler", "Hikâye Kahramanları" konularında tasvirleri seçip açıklamalar kaleme almış. M. Sabri Koz ise, "Sokak Satıcıları", "Gezici Esnaf" konulularında katkılar vermiş. Bu katkılarla ölümün on birinci yılında arzusu yerine getirilmiş. 

Metin And ve "Çarşı Ressamları"nı hazırlayan M. Sabri Koz'la Tülün Değirmenci hakkında da kısa bilgi vermek istiyorum: 
METİN AND, 1927'de İstanbul'da doğdu. Galatasaray Lisesi ve İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ni bitirdi. Konservatuvara devam etti. Londra ve ABD'de tiyatro ve bale konusunda incelemeler yaptı. Türk Etnografya ve Folklor Derneği başkanlığı yaptı. DTCF Tiyatro Bölümü'nde öğretim üyeliği yaptı. Eleştiri yazıları yazdı. Tiyatro tarihi, Ortaoyunu, Karagöz ve Türk Seyirlik Oyunları'nı konu alan kitapları önemli bir boşluğu doldurdu. Yurt dışında yayımlanan kimi ansiklopedilerin "Türkiye", "Türk Tiyatrosu", "Türk Edebiyatı" gibi maddelerini yazdı. 30 Eylül 2008'de Ankara'da vefat etti. 

Metin And'ın YKY'de yayınlanmış diğer kitapları şunlar: Ritüelden Drama. Kerbelâ-Muharrem-Ta'ziye (2002) Oyun ve Bügü (2003) Minyatürlerle Osmanlı-İslâm Mitologyası (2007) 16. Yüzyılda İstanbul. Kent - Saray - Günlük Yaşam (2011) Osmanlı Tasvir Sanatları 1: Minyatür (2014) Ottoman Figurative Arts 1: Miniature (2017) Osmanlı Tasvir Sanatları 2: Çarşı Ressamları (2018) Ottoman Figurative Arts 2: Bazaar Painters (2018)

M. SABRİ KOZ 1950 yılında Divriği'de doğdu. Sivas İlk öğretmen Okulu'nu, İstanbul Eğitim Enstitüsü Türkçe Bölümü'nü bitirdi. Anadolu Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü'nde lisans tamamladı. Sakarya, Kahramanmaraş ve İstanbul'da öğretmenlik ve yöneticilik yaptı, Emekli oldu. Edebiyat, çocuk edebiyatı, folklor ve halk edebiyatı üzerine bine yakın makale ve ansiklopedi maddesine, elliyi aşkın kitaba imza attı; çok sayıda kitabın değişik katkılarla editörlüğünü yaptı.

TÜLÜN DEĞİRMENCİ, Kırşehir doğumlu. Akademik kariyerine Hacettepe Üniversitesi, Sanat Tarihi Bölümü'de başladı. Resimli Elyazmaları, Halı ve Resim,  Ani Kazılarında Bulunan Baskı Teknikli Sırsız Seramikler gibi konularında çalıştı. Harvard, Oxford, California Üniversitelerinde konuk öğretim üyeliği yaptı. Pamukkale Üniversitesi'nde Sanat Tarihi Bölümü'nde öğretim üyesi olarak çalıştı. Türk ve İslam El Sanatları, İslam İkonografisi. İslam Sanatında Resim, Minyatür Sanatı, Osmanlıda Resim ve Siyaset İlişkisi, "Türk Sanatı" Sorunu gibi dersler veriyor. Birçok ödül kazandı. 

"İktidar Oyunları ve Resimli Kitaplar: II. Osman Devrinde Değişen Güç Simgeleri" adlı çalışması İstanbul: Kitap Yayınevi tarafından yayınlanmıştı. Onlarca makalesi yayınlandı.