'Meslek lisesi memleket meselesi' sloganıyla 2010 yılında Koç Holding tarafından hayata geçirilen proje, beklenen ilgiyi görmeyince askıya alındı. Projenin başlangıcında "Meslek lisesinden mezun olanlar üniversiteye nasıl girecekler" diye karşı çıkanlar, şimdi yetişmiş eleman bulamadıkları için kara kara düşünüyorlar. Oysa Türkiye'nin en büyük vergi mükellefi Koç Holding, "yetişmiş elemana ihtiyaç" olacağını öngörmüş olacak ki böyle bir projeyi hayata geçirmiş. 

8 YILDIR DEĞİŞEN BİRŞEY YOK

Hatta Koç Holding, 8 yıl önce de gençler işsiz olduğu ve bu rakamın katlanarak büyüyeceğini "tahmin" ettiği için projeyi "Gençlerimiz iş arıyor. İşverenlerse iyi yetişmiş çalışan bulmakta zorlanıyor. Biz, bu meselenin mesleki eğitimle çözüleceğine inanıyoruz. Meslek Lisesi Memleket Meselesi projesiyle bu yıl da binlerce Meslek Lisesi öğrencisine burs, staj ve kişisel gelişim imkanı sağlayarak destek olmaktan gurur duyuyoruz. Onlar geleceğin iyi yetişmiş çalışanları, ülkemizdeki bütün sektörlerin taze kanı" diyerek özetlemişti.

2014'TEN SONRA KADÜK KALDI

Bu projenin hangi aşamada olduğunu öğrenmek için internet sitesine girdiğinizde 2014 yılından itibaren kadük kaldığını görüyorsunuz. Yani o tarihten sonra devam eden projeler dışında hiçbir şey yapılmamış. Ancak projenin kadük kalmasından rahatsız olan bir kesim var ki o da Koç Holding'e baştan itibaren konuyla ilgili en çok desteği veren Sabancı... Sabancı Holding'teki tecrübelerini iki kardeş kurdukları Esas Holding'e aktaran Emine Kamışlı ve Ali Sabancı, bu işin tekrar hayata geçirilmesi için adım atmaya karar verdi. Bir ödül töreninde ayaküstü sohbet ederken kulak kabarttığımız Emine Kamışlı, işsizlik, beyin göçü, yetişmiş eleman vs. gibi konularda neler düşündüklerini dostlarına şu cümlelerle aktardı.

EMİNE KAMIŞLI DEVREDE

Her gün holding ve şirketlerin insan kaynaklarına binlerce iş başvurusunda bulunulduğunu söyleyen Emine Kamışlı, projeyi nasıl canlandıracaklarını şöyle anlatıyor: "Bazı CV'ler akıl almaz derecede kabarık. Okullar, üniversiteler, masterlar, doktoralar vs. Ancak neredeyse hiç birinin iş tecrübesi yok. Dolayısıyla gerçek hayatta bir karşılığı yok. Oysa bu kadar okumamış ancak tecrübesi olan, ağzı laf yapan, yetenekli, pazarlamadan tutun da imalata kadar her alanda çalışmış binlerce genç var. Bu nedenle biz holding olarak artık CV'lerde mezun olunan okulların isimlerine değil, gençlerin neler yapabildiklerine bakıyoruz."

15 BİN GENCE İSTİHDAM

Bu doğrultuda Koç Holding'le tekrar görüşmeler yaptıklarını söyleyen Kamışlı'nın ilk aşamada yaklaşık 15 bin genci istihdam etmek gibi bir hayali var. Bunun için başka patronlarla da görüşmeler yaptıklarını söyleyen Kamışlı, en kısa zamanda işe alımların başlayacağı müjdesini veriyor. Kobi'leri de bu konuda teşvik etmeye çalışan Emine Kamışlı, iş hayatına usta-çırak ilişkisini geri getirmek istiyor. Hatırlanacağı gibi Prof. Dr. İlber Ortaylı da meslek liselerinin önemine vurgu yapmış ve "Herkesin üniversite mezunu olmasına gerek yok. Yakında musluğu değiştirecek tesisatçı bile bulamayacağız. Bulduğumuzda da parayı beğenmeyecek" demişti.