Geçtiğimiz günlerde okuduğum bir haberde şöyle yazıyordu. Türkiye'de günde ortalama 6 saat televizyon izlenirken, yılda 6 saat kitap okunuyor. Haber şöyle devam ediyor; Türk milleti kitap okuma konusunda çoğu Afrika ülkelerinin gerisinde kalmış durumda. Japonya'da toplumun % 14 ü, Amerika'da % 12 si, İngiltere'de ve Fransa'da % 21'i düzenli kitap okurken Türkiye 'de yalnız 10 bin kişide 1 kişi düzenli kitap okuyor. Millet olarak yılda sadece 6 saat kitap okumaya ayırıyorsak 365 günün geri kalan zamanında kültürümüzü arttırmak için ne yapıyoruz merak ediyorum.

Halbuki İstanbul metrosunda yolculuk yaparken, şehir hatları vapuru ve otobüste seyahat ederken, kitap ve gazete okuyan genç yaşlı birçok insana rastlıyorum. Hatta yolda yürürken bile kitap okuyan insanlar görüp şaşkınlığımı gizleyemiyorum. Bu insanlar yürürken aynı zamanda nasıl kitap okuyor diye düşünmekten kendimi alamıyorum! Bu haberi okuyana kadar ülkemizde kitap okuma alışkanlığı en azından büyük şehirlerde bayağı ilerlemiş sanırdım. Hatta bu alışkanlık o kadar ilerlemiş ki toplu taşıma araçlarında bir kitabı birden fazla kişi nasıl okuyor diye hep düşünmüşümdür !

Yapılan bir araştırmaya göre Türkiye'de kitap okuma oranı % 3, gazete okuma oranı %7 iken toplu taşıma araçlarında başkasının kitap ve gazetesini okumaya çalışma oranı ise % 90 olarak görülüyor. Demek ki o kadar karamsar olmaya gerek yok başkasının ne okuduğunu merak etmek yerine alıp kendimiz okusak dünyanın en çok kitap okuyan milleti olabiliriz.

Ülkemizde kitap okuma alışkanlığı yok denecek kadar az peki neden hiç düşündük mü?

Türkiye'de televizyon izleme ve internet kullanımı zaten az olan kitap okuma alışkanlığını öldürdü diyebilirim. Televizyonda dönem dizileri reyting rekorları kırıyor tarihini kitaplardan araştırıp okumak yerine popüler dizi oyuncularının canlandırdığı karakterlerde arıyor insanımız. Yada bir konu hakkında araştırma yapmamız gerekiyorsa internette arama motoruna yazmamız yeterli oluyor neden kitap ya da makale okuyup zaman kaybedelim ki ! Ne diyelim en azından bir merak uyandırması bakımından dönem dizilerinin çok izlenmesi tesellimiz olsun.

Çocuklarımıza kitap hediye edelim...

Netice olarak okumayan bir milletiz ülkemizde kitap okuma oranı sürekli geriliyor. Bu bağlamda; okuyan bir nesil yetiştirmek için özellikle ailelere önemli sorumluluk düşmektedir. Çocuklarımıza kitap okuma alışkanlığı kazandırmak için onlara kitap hediye edelim ve okumaya teşvik edelim. Okumak, çocukların kültürel gelişimlerini tamamlamaları ve bilgi çağını yakalamaları için hava gibi, su gibi, yemek gibi günlük hayatlarının bir parçası olmalıdır.

Çocuklarımıza hediye alırken kitap öncelikli hediyeler arasında olmalıdır. Çocuklara kitap hediye edildiği zaman çocukların okuma becerisi gelişir, okumak alışkanlığa dönüşür ve beraberinde alışkanlık sorumluluğu geliştirir. Üzerinde sorumluluk hisseden çocuk risk almayı öğrenir, kendisini keşfeder, kapasitesinin farkına varır.

Okumak çocukların düşünme, yorumlama kabiliyetini geliştirir sonrasında üretici fikirler ortaya çıkar. Üretilen her yararlı düşünce topluma doktor, öğretmen, bilim insanı vs..olarak geri döner.