Bu kez rotamızı Saraylar Beldesi’ne çevirdik...

Marmara Adası’nın mermer cenneti olarak tabir edilebilecek köşesi Saraylar, adanın kuzeydoğusunda yer alıyor. Antik Roma döneminden beri mermerin oldukça önemli bir yere sahip olduğu, Osmanlı döneminde yapılan sarayların buradan getirilen mermerler ile inşa edildiği beldede, adeta mermer tarihini gözler önüne seren bir açık hava müzesi de bulunuyor. Ayrıca az sayıdaki tarihi evler de görülmeye değer diğer yapılar.

Dünyaca ünlü Saraylar mermeri beldede taştan oyulmuş tepelerin oluşmasına sebep olmuş ve mermer tepeleri oldukça ilginç bir görüntü meydana getiriyor. Mermer heykellerin süslediği bir sahile sahip olan beldede, sahil şeridini Saraylar otelleri, Saraylar pansiyonları, Saraylar apartları ve yazlıklar çevreliyor. Az sayıda restoran, kafe, bar gibi seçeneklerin de yer aldığı Saraylar’da çoğu konaklama tesisi ve mekan uygun fiyatlı.

Belde merkezinin sağ tarafında kalan ve Abroz Mevkisi olarak anılan kısımda ise yaklaşık 350 metre uzunluğunda iki ayrı plaj bulunuyor. Biri kadınlara özel olan bu plajlar açık renkli kumlara sahip ve bu yüzden denizin rengi de aynı şekilde açık tonlarda.

Saraylar’a feribotların yanaştığı Marmara Adası’nın merkezinden hareket eden minibüslerle, taksi veya özel aracınızla yaklaşık yarım saatte ulaşabiliyorsunuz. Yol boyunca Marmara Adası’nın diğer yerleşim yerlerini ve plajlarını, doğa harikası çam ve zeytin ormanlarını izlemek oldukça keyifli. Ayrıca Tekirdağ ve Erdek’ten hareket eden feribotlarla direkt olarak beldeye ulaşmak da mümkün.

Saraylar’ın velisi ve delisi kim? Saraylar Beldesi, Balıkesir iline bağlı Marmara Adası’na bağlı şiirin bir yerdir. İstanbulluların sıkça gittiği Avşa Adası’nın komşusu olan bu adayı mutlaka görmelisiniz... Marmara’nın bu sırdaş ve temiz turistik yeri, keşfedilmeye ve görülmeye değer... Tekirdağ’dan feribotla günü birlik gidip gelme olanakı yanı sıra; sırt çantalı ve araçlı gezginlerin, uzun süre de konaklayacağı, dinlence ve eğlence yerleri de olan, hoş ve güvenli bir tatil cenneti diyebiliriz... Temiz koyları ve plajları ile de memnunluk vermektedir. Üzüm bağları, zeytinlikler ve çam orman alanları içinde üretilen bal, ada çaylı ve kekik kokulu organik-doğal yiyecekler ve deniz ürünleri yanı sıra; konuksever ada halkı sizi çağırıyor...

Marmara Adası’ndan çıkarılan mermerin, binlerce yıldır pek çok uygarlığın bugüne taşınmasındaki önemi büyüktür. İstanbul, İznik, Efes, Milet, Didim, Patara, Side, Mısır, Mezopotamya, Ortadoğu, Yunanistan ve İtalya’da bulunan pek çok tarihi ve arkeolojik yapılar ve medeniyetleri ayakta tutan heykel ve sütunların, Balıkesir’e bağlı Marmara Adası mermerinden yapıldığını tarih sayfalarından okumaktayız. Eskiden dinamit ve ilkel koşullarda çıkarılan mermerler, şimdi ise teknik olanaklar yardımıyla çıkarılıyor. Türkiye ve dünyanın değişik yerlerine gönderiliyor. Marmara ilçe merkezi ve Asmalı Köy’deki bol oksijen ve turizm potansiyeline karşın; Saraylar Köyü çevresinde bulunan onlarca mermer ocağından yükselen tozlar, iş makinaları ve dinamit sesleri, yaşamı tehdit ediyor. Çevreyi kirletiyor...

Devamı haftaya…