Lozan Antlaşması’nın mübadele maddesi hükümleri uyarınca Rumlar Yunanistan’a gitmek zorunda kalınca, adaya özellikle Karadeniz Bölgesi’nden gelenler yerleştirildi. Rum nüfus Yunanistan’a göçerek Halkidiki yarımadasında Neos Marmaras (Νέος Μαρμαράς, Yeni Marmara) yerleşimini kurdu. 4 Ocak 1935’teki Erdek Depremi adada büyük bir yıkıma yol açtı.

Yüzölçümü 117,18 kilometre karedir. Kabaca bir elipsi andıran adanın orta kesimleri dağlık, kuzeyi ve güneyi ise genellikle tepeliktir. Kuzeyde şerit biçiminde yayılan tepelik alan batıya doğru daralır. Badalan Körfezi’nin doğusunda genişleyen bu tepelerin yüksekliği doğuda 337 m’yi bulur. Adanın kuzey kesimindeki bu tepelik alanın güneyinde yer alan Karabanlar Tepesi 346 m’ye, Yavuzaki sırtı ise 359 m’ye kadar ulaşır.

Orta kesimdeki dağlık alan, batıda Keltepe’de 516 m’ye, doğudaki Viranköy Tepesi’nde 598 m’ye yükselir. Bu dağlık alanın ve adanın en yüksek noktası ortabatı kesiminde 699 m’ye kadar uzanan Büyükçayır Doruğudur. Adanın güney kıyılarına doğru, kuzey kesimdekini andıran, ama yüksekliği 300 m’yi aşmayan tepelik bir alana geçilir. Güneydoğu’da tepelerin arasında önemli bir tarım alanı olan Topağaç Ovası yer alır. Ovanın ortalama taban genişliği 1 km kadardır.

MARMARA ADASI’NIN GEZİLECEK YERLERİ

ASMALI KÖYÜ

Marmara Adası’nın en doğusundaki yerleşim yeri olan Asmalı (Rumlar’ın yaşadığı dönemdeki ismiyle Aftoni), balıkçılık ve zeytincilikle geçinen oldukça küçük ve şirin bir belde. Asmalı’da turizm adanın diğer yerleri kadar gelişmiş olmasa da uygun fiyatlarla ev pansiyonculuğu yapılıyor. Halen kullanılan eski ahşap Rum evleriyle dikkat çeken Asmalı Köyü’nün ahalisi Karadenizliler ve Pomak’lar.

ÇINARLI KÖYÜ

Çınarlı, aslında bir balıkçı köyü ancak her geçen gün artan turistik değerinden dolayı şimdilerde ideal bir tatil beldesine dönüşmüş durumda. Kesintisiz uzunluğu 750 metreyi bulan Çınarlı Köyü Plajı, iri kumlardan, sığ ve berrak bir denizden oluşuyor. Plajın çevresinde ise asırlık çınar, çam, zeytin ağaçlarının kapladığı tepelerle birlikte birçok otel, pansiyon ve apart mevcut. Sakin yapısı, temiz havası, temiz deniz suyu ve yeşil çevresi ile dinlenmek için en uygun tatil köyüdür.

Devamı haftaya…