Taşın dile geldiği yer

Mardin Kalesi

Şehrin hemen üzerindeki kayalık bir tepe üzerine inşa edilmiş Mardin Kalesi, görüntüsünden dolayı Kartal Yuvası olarak da anılıyor. 330 yılında Kral Şad Buhari hastalandığı bir dönemi Mardin Kalesi'nde geçirmiş ve daha sonra kalenin kendisini iyileştirdiğini düşünmüş. Bu nedenle Pers ve Babil halkları da kalenin civarında yerleşim yerleri oluşturmuşlar. Yükseklere kurulmuş kalenin birçok savaşta alınamadığı ve müthiş güçlü bir savunma sağladığı biliniyor. Mardin tarihi yerleri denince akla ilk gelen noktalardan biri olan kaleyi uzaktan izlemeniz mümkün ancak kaleye ziyaretçi kabul edilmediğini belirtelim.

Dara Antik Kenti

Mezopotamya'nın en önemli yerleşim bölgelerinden biri olan Mardin Dara Antik Kenti 6. yüzyılda Doğu Roma İmparatorluğu (Bizans İmparatorluğu) sınırlarını korumak için kurulmuş. Mardin Oğuz Köyü civarında yer alan, Mardin tarihinde önemli bir yeri olan antik kentte kayalara oyulmuş evler, kiliseler, mezarlar, kanallar ve sarnıçlar muhteşem bir atmosfer oluşturuyor. Ayrıca antik kentte yer alan zindanı da mutlaka görmenizi öneririz. Dara Antik Kent Zindanı eski bir eve girdiğinizi düşünürken bir anda karşınıza çıkacak ve merdivenlerden indikçe burasının aslında bir zindan olduğunu fark edeceksiniz. Buradaki yüksek sütunların tarihte nelere tanıklık ettiğini düşünmek gezinizin en etkileyici anlarından birini yaşadığınızı düşündürecek.

Medeniyetler beşiği olarak bilinen Mardin kentimiz, bu bağlamda, farklı özellikliklere sahip olan bölgede yaşayan tüm halkların kardeşçe ve birlikte yaşama kültürünün de örneğidir... Turizm bu işin mayasıdır... Halkların kardeşliği sevgiyle örülüyor. Çünkü, barış herkese gerek... Savaşbazlara da... Şiir, sevgi ve turizm, barışın sigortasıdır. Sigortamı attırmayın!... Dünya mirası olan Anadolu Medeniyetinin başka izlerin, keşfetmek, belgelemek ve tanıtmak için yollardayız, yeniden...

Son…