Taşın dile geldiği yer

Sakıp Sabancı Mardin Kent Müzesi

Geçmişte Süvari Kışlası, askerlik şubesi ve vergi dairesi olarak kullanılan yapı bugün müze ve sanat galerisi olarak hizmet veriyor. Galeri olan giriş katı geçmişte bir ahırdı. Üst kattaki yatakhane ise bugün kent müzesi olarak hizmet veriyor, bu da binanın zaman yolculuğu atmosferini de olumlu anlamda etkiliyor. Müzenin koleksiyonunda Mardin'de yaşam hakkında önemli bilgiler veren eserler bulunuyor. Sanat galerisinde ise resim, fotoğraf ve ebru gibi sanatlara ait eserler bir araya geliyor.

Mardin Ulu Camii

Mardin'deki en eski cami olan Mardin Ulu Camii özel kubbesi ve minaresiyle şehrin simgesi olarak kabul ediliyor. 1176 tarihinde inşa edildiği bilinen cami Artuklu mimarisini günümüze taşıyan değerli örneklerden biri. Caminin kesme taşlarla örülü duvarlarının arasında görülmeye değer bir avlu ve şadırvan yer alıyor. Ulu Cami keşfinizden sonra şehrin karakteristiğini yansıtan dar sokaklarda dolaşabilir ve buradaki küçük dükkanlardan alışveriş yapabilir, Mardin hatırası hediyelik eşyalar alabilirsiniz.

Mardin Evleri

Omuz omuza vermiş sıkı komşuları andıran Mardin Evleri harika bir manzara oluşturuyor. Ortaçağ ve Kuzey Suriye mimarisini yansıtan Mardin'deki evler birbirine çok yakın olmasına rağmen, bir ev asla diğerinin manzarasına engel olmuyor. Daracık sokaklara dizilmiş bu evler avluları, balkon ve teraslarıyla dikkat çekiyor. Mardin Evleri bölgenin doğasında yer alan sarı kalker taşları kullanılarak inşa edilmiş. Tüm evlerin açık sarı olmasının nedeni de bu taşların renginden kaynaklanıyor. Mardin gezisi sırasında bu evlerin arasında dolaşırken elinizden fotoğraf makinenizi düşüremeye- ceksiniz. Mardin'in geleneksel yaşamını yansıtan bu ortamda kendinizi sanki bir film sahnesindeymiş gibi hissedeceksiniz.

 Devamı yarın…