Taşın dile geldiği yer

Yezidilerle ateş dansı

Azdai ve yahut yaygın adıyla tanıdığımız Yezidiler, şeytana tapmaya devam ediyor. Aslında insanlığın ilk kutsal kitabı olan Avesta'ya inanan Zerdüştlerin bir mezhebi olan Yezidiler, güneşi ve onun yeryüzündeki simgesi olan ateşi kutsal saymaktalar. Hindistan. İran, Irak, Azerbaycan, Suriye, Türkiye, Batı Avrupa ve ABD'de yaşayan Yezidîlerin lideri Emir Muaviya İsmail Al bir çağrıda bulundu. Uluslararası bir birlik kurup, kutsal dinler içinde tanınmalarım istedi. Tek tanrılı dinin hak ettiği yerde yer almalarım istedi. Türkiye'de 1.5 milyon Yezidi yaşadığım ileri süren Emir, dünyada toplam 3.5 milyon Yezidi bulunduğunu açıkladı.

Oysa, terör nedeniyle bölgedeki köylerini terk eden Yezidilerin artık geri dönmeye başladığım dile getiren Midyat Yezidileri lideri Bağcın Köyü halkından Bino İsmail, Çelebi Aşireti sayesinde Türkiye'de güvencede olduklarım vurguladı. Türkiye Yezidileri, ırk ve din kavgası verenlere seslendi: "Kapı bir, anahtar ise çoktur. Bir şiir ya da destan dizelerinden yükselen nağmeler, ateş dansının sıcak ritimlerinde anlam buluyor. Tek kapıya yönelelim, barış ve kardeşlik için anahtarlarımızı kullanalım."

Mardin Kalesi'nden aşağıya, gece bir denize bakar gibi, Fırat ile Dicle'nin kucaklaştığı Mezopotamya ovasına kuş bakışı bakmanın ayrıcalığım yaşamak farklı zevk. Mardin'in labirent gibi gizemli dar sokaklarında, yolunu bilen hamal ya da resmî çöpçü eşekler emekliliğin tadım çıkarıyor. Işık ve gölgenin oyunu, kuş seslerine karışırken, Aşağı Mezopotamya'nın yukarıyı kıskandığına tanık olacaksınız. Gümüş, bakır, testi, ağaç ve semer ustalarının hüneri, onların sevdalarım ele verir. Doğunun mistik tatları ile bölge mimarisinin özgün özelliklerinin korunduğu Erdoba lüks saray evlerinde konaklamak, sevgili Ebru'nun Cercis Murat Konağı'nda geleneksel Mardin mutfağım tatmak bir ayrıcalıktır. Nihat Atmaca, Sabahattin Erdem, Mehmet Hacıbeyoğlu ve ailesi, Savur Kaymakamı ve Belediye Başkan Yardımcısı, bölge işadamlarından Zeynel Abidin Erdem ve eski Mardin Valisi'nin eşi Sabahat Hanım'ın konukseverliği ise, bölge turizminin kalkınmasına katkıda bulunuyor.

Turizm, barışın sigortasıdır

Bölgede yaşayan tüm halklar savaş yerine barış ve kardeşlik istiyor. Farklı dinlerin, dillerin ve kültürlerin merkezi Mardin ve çevresi, aslında tüm tarihî süreç içinde zengin farklılıkların birlikte, barış içinde yaşayabileceğinin örneğini sergilemiştir. Yeter ki yabancı karanlık eller karıştırmasın. Bu topraklarda yaşayan Türkler, Araplar, Acemler, Kürtler, Zazalar, Süryaniler, Yezidiler ve öteki halklar birlikte yaşamayı öğrendiler. Ve böyle sürdürecekler...

Terör ve savaşlardan yalnızca bölge insanları ve tüm mazlum halklar zarar görmektedir. İnsanlık zarar görmektedir... Göçler ve doğal afetler ise bu kirli oyunları beslemektedir. Çanakkale ve Ulusal Kurtuluş Savaşımızın utkuyla sonuçlanmasında, tüm Anadolu coğrafyasında yaşayan halk çocuklarının şehit kanları vardır. Hepimiz kardeşiz...

Devamı haftaya…