Daha önce Maraş ile ilgili yazdığımız yazıda bu turizm bölgesinin hayata geçirilmesi ile KKTC'nin daha rahat nefes alabileceğine değinmiştik. Özellikle Ersin Tatar'ın KKTC Başbakanı olmasından sonra Maraş konusunun sürekli gündeme getirilmiş olmasını da olumlu karşıladığımızı vurgulamıştık.

Ersin Tatar Maraş konusunda kararlı ve net mesajlar veriyor. Bu konuda Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı'yı da ikna etmişe benziyor. Değerlendirmelerinde "Maraş, yerleşime açılacak" diyor ve açıklamasında da şu noktalara değiniyor:

"KKTC yoluna devam ediyor. 20 Temmuz'u hep birlikte kutladık. Barış Harekâtının 45'inci yıldönümünde gelinen aşamada Sayın Cumhurbaşkanı da aynı şeyi söyledi: Bizim için önemli olan KKTC'nin ekonomik yapısını güçlendirmek, halkımıza daha fazla umut verebilmek Halkın refahı ve esenliği için içerideki sıkıntıları aşarak halka daha müreffeh bir yaşam verebilmenin çalışmalarını yapıyoruz. Kıbrıs görüşmeleri bir noktada başlayabilir ama Rum tarafının tutumu bellidir" diyen Tatar, KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı'nın Eylül'de New York'ta olacak."

KKTC Başbakanı Ersin Tatar, Kapalı Maraş'la ilgili çalışmalarına devam ettiğini anımsatarak, çalışmaların sadece oradaki yıkık ve harap binaların sayımını içermediğini, tapularla, belgelerle, vakıf malları da dahil olmak üzere oradaki tüm mal mülk ve zenginliklerin kayıt altına alınması için çalışıldığını söyledi.

Bu çalışmaların daha önce de yapıldığını ancak şu anda gerek Vakıflar İdaresi gerek Ankara dahil diğer merkezler üzerinden daha fazla belgeye ulaşıldığını kaydeden Tatar, bu çalışmaların büyük yankı uyandırdığını belirtti.

"Envanter çalışmasından sonra diğer adımlar da atılacaktır" diyen Tatar "Her ne kadar da tarih veremesem de niyetimiz Türk idaresinde oranın yerleşime açılmasıdır" ifadelerini kullandı.

Öte yandan KKTC Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay'ın öncülüğünde Kapalı Maraş Envanter Komisyonu'nun ilk saha çalışmasını gerçekleştirdiği açıklandı.

Komisyon üyeleriyle birlikte 25 Temmuz'da Kapalı Maraş'ı ziyaret eden Özersay, gelişmeyi, sosyal medya hesabından duyurdu.

"Bu sabahtan itibaren Kapalı Maraş Envanter Komisyonu bölgeye girerek saha çalışmasına başlamış durumdadır" diyen Özersay, 45 yıl aradan sonra bu denli geniş bir heyet ilk kez kapalı Maraş'ta inceleme ve çalışma yapmaya başladığına dikkat çekti.

Şunu vurgulayalım:

KKTC tarafı Maraş'ın yerleşime açılmasında kararlı görünüyor. Bu kararlılığının arkasında da Türkiye'den alınan desteğin önemli olduğunu söyleyelim

Başbakan Tatar'ın, son yaptığı açıklamalarda da "Türkiye'nin bize verdiği destekle önümüzde hiçbir engel kalmayacaktır" demesi boşuna değil.

Maraş'ın bugüne kadar yerleşime açılmamasının ihmal ve talihsizlik olduğunu da söylemeliyiz.  Bu konuda yapılan açıklamalarda Maraş konusunda şu değerlendirme yapılıyor:

"Maraş vakıf arazisi üzerine inşa edilmiş bir şehirdir. Şu anda KKTC'nin egemenlik sınırları içindedir. Bir kısmı sivil yerleşime açılmıştır bir kısmı ise kapalı durumdadır. Turistik bir kenttir. Dolayısıyla buranın KKTC yönetiminde yerleşime açılması gerekliliği artık ortadadır. Zaten gecikmekler olmuştur. Vakıf araziler devredilemez, satılamaz fakar kullanıcıları olabilir, kiralanabilir. Madem Maraş vakıf arazileri üzerine kurulu, kullanıcılarında hakları olabilir. Fakat mal sahibi vakıflardır. Varsa Rum koçanlı yerler de kurulacak olan bir komitede bunlar değerlendirilebilir."

Akademisyen ve gazeteci Ata Atun da Maraş konusunda yaptığı değerlendirmede şu önemli noktalar üzerinde duruyor:

"Maraş'ın neredeyse yüzde 99'u Lala Mustafa Paşa ve Abdullah Paşa vakıflarına ait. Türk tarafı, gelin Türk idaresi altında siz iddia ettiğiniz bölgelere yerleşin teklifinde bulundu. Bu teklif 1977'den 2019'a kadar sekiz kez tekrarlandı. Onlarda bunu sekiz kez reddettiler. Türkiye'nin, KKTC'nin tutumlarından ve KKTC'nin oyalayıcı tutumundan anlıyorum ki Maraş yerleşime açılacak. Çünkü Rum tarafı son 42 yıldır Türklerden gelen her teklifi reddetti. Tabi bu gün Maraş'ın gündeme gelmesinin nedeni hidro karbon konusuyla alakalı. Gelin bu işi bir komisyonla çözelim teklifinde bulunuldu. Fakat tüm tekliflerde olduğu gibi bu teklif de reddedildi. Ben azınlıklarla ortaklık yapmam havalarındalar. Şimdi hanyayı konyayı anlamaya başladılar. Rum tarafında şimdi muhalefet Anastasiadis'e yükleniyor. Rum tarafında siyasi hayat kaynadı. Fena halde Anastasiadis'e yükleniyorlar. O da köşeye sıkıştı. 'Ben müzakerelere otururum ama Türk tarafı sondajı durdursun' gibi şımarık bir tavrı var. Bu nedenle Türkiye ve KKTC farklı bir adım attılar."

Yavru vatana gittiğimizde öyle görünüyor ki tatilimizin önemli bölümünü Maraş'ta geçireceğiz. Özlemle bekliyoruz.