Pasifik renk cenneti

Gezi Rehberi

Ulaşım

Diplomatik, Özel (yeşil), Hizmet ve Genel (bordo) pasaport sahipleri, 90 güne kadar seyahatlerinde vizeye gerek duymazlar. Pasaport sürenizin 180 günden uzun olması gerekebilir.

Ziyaret Zamanı

Tropik bir coğrafyaya sahip olduğundan, ülkeye yıl boyu kolayca gelinebilir. Yağışlar tüm yıl boyunca dengeli dağıldığından, Ekim ile Nisan ayları arasındaki yağmurlu dönem dışında belirgin başka bir mevsim değişikliği bulunmamaktadır. Malezya Yarımadası’nın doğu kıyıları Kasım ile Şubat ortası döneminde yoğun yağış alır. Bu dönem boyunca doğu kıyılarındaki tesisler kapanır, teknelerin hizmetleri yavaşlar ya da tamamen durdurulur. Batı kıyılarına yapılan geziler bundan etkilenmez. Sabah ve Sarawak gibi eyaletler tüm yılda en çok yağışı alan bölgelerdir; en yoğun yağış Ekim ile Mart ayları arasındaki dönemde gerçekleşir.

Havayolu

TYH düzenli olarak Malezya’nın başkenti Kuala Lumpur’a sefer yapmaktadır. Ülkeyi ziyaret edenler genellik havayoluyla mevcut altı havaalanından birini kullanmayı tercih etmekte. En çok tercih edilen havaalanı da Kuala Lumpur Uluslararası Havaalanı (KLIA). Selangor eyaletinde Sepang’da bulunan bu büyük havaalanı Kuala Lumpur (KL) şehrinden yalnızca 50 km uzaklıktadır. Dünyanın en çağdaş havaalanlarından biri olarak gösterilen KLIA, tamamen bilgisayarla yönetilen tesislerinde yılda 25 milyon ziyaretçiyi ağırlayabilmektedir. Havaalanına ilk gelen yolcuların indiği yer olan uydu binasından gümrük girişi ve bagaj teslimi alımı yapılan ana terminal binasına kendiliğinden çalışan bir mekik sistemi bulunmaktadır. Havaalanı terminal binası içinde dinlenme, yeme-içme ve vergisiz alışveriş mağazaları da bulunmaktadır. KLIA’dan başkent KL’ye hızlı tren olarak bilinen KLIA Ekspres’i kullanarak 30 dakikada varabilirsiniz. Karayoluyla KL’ye ulaşım için KLIA içinde araba kiralama, otobüs, minibüs, taksi, limuzin ve demiryolu gibi alternatifler bol miktarda bulunabilir.

Denizyolu

Malezya Yarımadası’na kolaylıkla denizyoluyla ulaşılabilir. KL’nin hemen dışındaki batı kıyısında Klang Limanı Malezya’nın en büyük ve çağdaş limanıdır. Bunun dışındaki önemli deniz limanları, kuzeydeki Penang Adası ve Langkawi ile güneydeki Johor ve Doğu’daki Kuantan ile Sabah’taki Kota Kinabalu’da bulunmaktadır.

Demiryolu ve Karayolu

Kuzeydeki Kedah eyaletinin 48 km kuzeyindeki Bukit Kayu Hitam, Taylan’dan Malezya’ya gelenler için ana giriş kapısını oluşturmaktadır. Kuzey - Güney Expressway, Bukit Kayu Hitam’ı Kuala Lumpur’a bağlamaktadır. Singapur’dan ülkeye girmek için Johor Bahru güneydeki ana giriş kaapısıdır. Kuzey Güney Expressway, Johor Bahru ile kuzeydeki Kuala Lumpur’u birleştirir. Bir demiryolu ve karayolu da Johor Bahru’yu Singapur ile bağlar.

Sağlık

Susuzluk ve Güneş Çarpması; ülkede güneş ışınları tüm yıl boyunca çok etkili yeryüzüne vurur. Güneş çarpması ve yanıklarına karşı gereken önlemleri almayı unutmayın. Susuzluk ve terleme yüzünden tuz eksikliği hazırlıksız gezginlerin en genel sorunlarındandır. Bol su için ve gerektiği kadar tuz almayı unutmayın. Bavulunuzu hazırlarken yanınıza sıcak ve nemli bir ortama uygun giysileri yanınıza almaya dikkat edin.

Sivrisinek

İklimin sürekli nemli olmasından dolayı tüm yıl boyunca sivrisinekler ortalarda cirit atar. Sivrisinekleri uzak tutmak için derinizin üzerine sivrisinek kovucu sürebilir, ince ve uzun kollu giysiler giyebilirsiniz.

Sarı Humma

Malezya’da Sarı Humma’ya yakalanma riskiniz bulunmamaktadır. Güney Amerika ya da Sahra bölgesi Afrika ülkelerinden geliyorsanız sarı humma aşısı olduğunuzu belgelemeniz gerekir.

Yiyecek ve İçecek Temizliği

Genel olarak tüm ülkede yiyecek temizliği yüksek standarttadır. Ancak yediğiniz yemeğin ve içtiğiniz suyun temiz olmasına özen göstermeyi unutmayın. Sokakta satılan yiyeceklere karşı dikkatli olmanız önerilir. Yalnızca şişe suyu ya da kaynatılmış su içmeniz yerinde olur. Susuzluğunuzu cam ya da teneke kutulardaki içeceklerle de karşılayabilirsiniz. Büyük şehirler dışındaki yerlerde musluk suyundan, çeşmelerden su içmeniz önerilmez. Farklı bir iklim olması dolayısıyla oluşabilecek sindirim sorunlarına karşı yanınızda gereken ilaçları getirebilirsiniz.

Sigorta

Devletin sunduğu sağlık olanakları ucuz olmasına karşın yeterlidir. Buna rağmen ülkeye gelen ziyaretçiler özel sağlık hizmetlerini tercih etmektedir. Özel sağlık harcamaları yüksek olabileceği için seyahate çıkmadan önce sigorta yaptırmanız gerekir.

Devamı yarın...