Pasifik renk cenneti

Gezilecek Yerler

Malay, Çinli, Hintli ile Sabah ve Sarawak eyaletlerinde yaşayan birçok yerli topluluklardan oluşan Malezya, hem kültürel hem de doğal güzellikler açısından çok yer sunuyor. Başkent Kuala Lumpur, Asya’nın en kozmopolit şehirlerinden birisi. Renkli kültürlerin bir arada yaşadığı bu şehirde, pırıltılı gökdelenler, gösterişli alışveriş merkezleri, Çin ve Hint Mahalleleri, camiler ve yemyeşil parkları, kocaman ağaçları ile etkileyici bir karaktere sahip. Yeşil ve çeliğin en iyi harmanlandığı şehirlerden biri olduğunu söyleyebilirim. Dünyanın en iyi alışveriş şehirlerinden biri olarak da adından sıklıkla söz ettirmektedir. Petronas İkiz Kuleleri, KL Tower, farklı kültürlere ait mimarileri iç içe barındıran Merdeka Meydanı, hediyelik eşya mekanlarının sıralandığı Pasar Seni (Central Market), Hint mahallesi olan Little India, hemen her şeyin ucuzunun bulunabileceği Chinatown gezilecek yerlerin başında geliyor. Orkide, Kelebek ve Kuş Parkları, hayvanat bahçesi, Ulusal Müze ve İslami Sanatlar Müzesi de görülecek yerler arasında yer alıyor. Kuala Lumpur’a sadece yarım saat uzaklıkta olan dünyanın en büyük mağara tapınağı Batu Caves ise Hindu seremonilerini yakından incelemek için iyi bir fırsat olabilir. Langkawi Adaları, Andaman denizinin Melaka boğazıyla buluştuğu, Malezya’nın enfes güzelliklerinin keşfedileceği cennet yerlerin başında geliyor. Malezya Yarım Adası’nın kuzeybatı ucunda, anakaranın 30 km uzağında yer alan Langkawi, Malezya’nın en ünlü tatil yerlerinden birisi. Turkuaz sakin denizi, beyaz kumlu plajları, yağmur ormanları ile kaplı tepeleri, bozulmamış doğası, lüks resortları yanında ekonomik konaklama avantajıyla da görülmeye değer bir yer. Dünyaca ünlü balayı destinasyonlarından biri olan Langkawi, vergisiz alışveriş fırsatı ile tam bir tatil rüyası. Langkawi Cable Car ve Skybridge, Oriental Village, Underwater World, Cenang Plajı ve Pregnant Lady Lake, Pulau Payar Marine Park gezilecek yerlerin başında geliyor.

Cameron Highlands, Malezya’nın Karadeniz’i diyebileceğimiz bir yer. Kuala Lumpur’un 200 km kuzeyinde yer alan bu doğa harikası yer, tropikal iklime sahip ülke insanı için serin bir kaçamak yeri. Rakımı 1300 metreden başlayıp, 1829 metreye kadar yükselen ve ülkenin seracılık merkezi olan Cameron Highlands çay tarlaları ve burada yetişen sebze ve meyveleriyle de ünlü. Yağmur ormanları arasında, serin bir iklimde tatil düşleyenler için 2-3 günlük bir ziyareti hak ediyor. Cameron Highlands gezilecek yerler ve yapılacak şeyler açısından kendisinden beklenenden çok daha fazla şey sunuyor.

Penang Adası’nda bulunan ve Penang Eyaletinin başkenti olan UNESCO Dünya Mirası Kenti Georgetown, renkli kültürel mirasına dair tarihi binaların ve tapınakların bulunduğu, kendine münhasır bir karaktere sahip bir şehir. Ana karaya ülkenin en uzun köprüsü olan Penang Köprüsü ile bağlı olan ada nüfusunun büyük bir bölümünü Çinli ve Malaylar oluşturuyor. Ayrıca Hintli, Avrupalı, Taylandlı ve Burmalılar da ada sakinleri arasında yer alıyor. Çin mimarisine özgü yapılar ve tapınaklar yanında, İngiliz koloni dönemi mimarisi ile dikkate çeken Georgetown, yürünerek keşfedilecek çok sayıda güzellikler de sunuyor. Vakti olmayanlar ise turizm acentelerinden alabilecekleri yarım günlük şehir turu ile, şehrin bir çok yerini hızlıca gezebilirler. Yahoo Travel, adayı ölmeden önce görülmesi gereken 10 ada listesinde sıralarken, CNN Penang Laksa’sını dünyanın en lezzetli yemekleri listesinde 7. sıraya yerleştirmiş. Penang Hill, Güney Asya’nın en büyük Budist tapınağı kompleksi Kek Lok Si Temple, köklü bir Çinli aileye ait Penang Khoo Khongsi Müzesi, Peranakan Museum, Dharmikarama Burmese Temple yanında batik sanatı ile işlemeler yapan shoplar ziyaret edilebilir.

Mabul, Sipadan, Kapalai, Tioman Adası plajları ve resortları ve dalış merkezleriyle beyaz kum ve dinlenmeyi sevenler için idealdir. UNESCO Dünya Mirası Listesinde yer alan Melaka şehri, Başkent Kuala Lumpur’a sadece 2 saat uzaklıkta yer alıyor. Dünyanın en büyük adalarından biri olan, ekvator çizgisi altındaki Borneo, dünyanın en zengin fauna ve florasına sahip birkaç yerinden birisi. Borneo Adası’ndaki Kuching ve Kota Kinabalu, görülmesi gereken şehirlerin başında geliyor. Sabah Eyaleti’nin başkenti Kota Knabulu’ya botla sadece 15 dakika uzaklıkta bulunan Tunku Abdul Rahman Park, nefes kesen adaları, beyaz kumsalları ile; güneş, şnorkel ve zengin deniz altı hayatına düşkün olanları çekiyor. Trekking rotaları arayışında olanlar ise UNESCO Dünya Mirası listesindeki Kinabalu Park’ta yer alan, Güney Asya’nın en yüksek dağı Mount Kinabalu’ya tırmanabilir. Borneo’nun zengin vahşi yaşamıyla ilgilenenler, Sabah’ta bulunan Sepilok ’ta Orangutanları doğal ortamlarında görebilirler. Ayrıca Kinebatangan Ormanlarında vahşi hayatı ve kuşları izlemek için yağmur ormanlarındaki kamplara katılmak diğer bir seçenek.

Sarawak’ta bulunan UNESCO Dünya Mirası Mulu National Park’ı görmeye değer güzellikte. Burada dünyanın en büyük mağarası olan Deer Mağarası, yarasaların gece beslenmek için dışarı çıkış seremonilerini izlemek için en güzel yerlerden birisi. Park içerisindeki The Pinnacles ise formunda olan treeking severlere tavsiye edilir. Yağmur ormanlarında kulübede uyuyun. Bundan daha 50 yıl önce kafatası avcılığı yapan yerlilerin şimdi nasıl barış içerisinde yaşadığını keşfedin. Ülkenin şahane bir ulaşım ağı var. Kuala Lumpur’da metro ve Monoraili kullanmak kolay. Birkaç kişi olarak seyahat edenler, hızlı ve pratik ulaşım için taksi kullanabilir. Malezya’dan Singapur ve Tayland’a karayolu veya trenle kolayca ulaşılabiliyor. Hemen herkes İngilizce biliyor. Siz İngilizce bilmeseniz dahi bilgi ve yer sorularınızı çekinmeden sorabilirsiniz. Malezya, otostopla seyahat etmeyi sevenler için mükemmel bir ülkedir. Bazen bir miktar ödemeniz gerekebilir. Malezya içi ucuz uçak bileti bulmak için Airasia, Maswings ve Berjaya Air sayfalarına göz atın.

Devamı haftaya...