Türkan Şoray'ın hastalığı ne? Cushing Sendromu nedir?

Türkiye'de Sezen Aksu'nun hastalığı olarak hatırlanan Cushing Sendromu'na yakalanan Türkan Şoray gizlice ameliyat oldu. Rol aldığı Selvi Boylum Al Yazmalım, Dila hanım, Devlerin Aşkı ve daha bir çok filmiyle gönüllerde taht kuran Yeşilçam'ın efsanevi ismi Türkan Şoray'ın yakalandığı Cushing Sendromu nedeniyle gizlice ameliyat olduğu öğrenildi. Daha önce Sözcü’den Yüksel Şengül’e konuşan Türkan Şoray uzun yıllardır yaşadığı bu rahatsızlığın araştırmalarla Cushing Sendromu olarak teşhis edildiğini belirtmiş ve ameliyat olacağını açıklamıştı.

TÜRKAN ŞORAY'IN SAĞLIK DURUMU NASIL?

Sendrom nedeniyle hızla aldığı kiloları veremeyen ve yürüme güçlüğü çeken Türkan Şoray’ın adı gizli tutulan bir hastanede ameliyatının başarıyla gerçekleştirildiği ve sağlık durumunun iyi olduğu öğrenildi.

CUSHİNG SENDROMU NEDİR?

Bir dönem Sezen Aksu'nun hastalığı olarak bilinen Cushing Sendromu, Türkan Şoray ile yeniden gündeme geldi. Peki Cushing Sendromu nedir? Cushing Sendromu belirtileri nelerdir?

Cushing Sendromu, kanda kortizol hormonunun yükselmesi nedeniyle oluşan bir hastalıktır. Aynı zamanda stres hormonu olarak bilinen kortizolun fazlası zarar verir, makul seviyedeki hali ise vücut için gereklidir; örneğin enfeksiyon durumunda vücudu buna hazırlar. Sıklıkla romatolojik, hematolojik ve alerjik hastalıklar halinde tercih edilen glukokortikoid ilaçların uzun süre kullanımından kaynaklanır. Ayrıca böbreküstü bezinden gelişen kitleler, kortizol hormonunu fazla üretirse hastalık oluşabilir. Hipofiz bezinde kitle oluşumu halinde bu kitleler de ACTH hormonunu fazla üreterek Cushing hastalığı gelişimine neden olabilir. Bu sendromun bulgularının çoğu Cushing sendromu'na özgü olmadığından, tanısı başka durumlarla karıştırılabilir. Örneğin, psikiyatrik düzensizlikler, çok kistli yumurtalık sendromu, metabolik sendrom, obezite gibi durumlarda Cushing sendromu'na benzer bulgulara rastlanabilir. Bundan dolayı, bir hastada hipertansiyon, yüksek kan şekeri, ruhsal bozukluklar, enfeksiyon, kanda artan pıhtılaşma eğilimine rastlanıldığında, bu sendromdan kuşkulanılmalı, ve tanı konmaya çalışılmalıdır, çünkü bu durum sağaltılabilir ve karmaşıklıkları önlenebilir bir sendromdur.

Kan şekeri kontrol edilemeyen diyabet hastaları, Yüksek tansiyonu olanlar, Genç yaşta kemik erimesi olanlar, Cildinde kolay berelenme olanlar ile cildinde morarmaları ve kırmızımsı çatlakları bulunanlar, Morbid obezitesi olanlar, Vücutta ani gelişen yaygın tüylenme sorunu yaşayanlar, Boy uzaması geri, kilosu ise artan çocuklar, Başka bir nedenle çekilen tomografi ve MR'da böbreküstünde kitle saptananlar. Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Dr. Yavuz Selim Demir, Cushing Sendromu'nda tedavinin genellikle cerrahi olduğunu, cerrahiye uygun olmayan hastalarda ise medikal tedavi uygulandığını kaydetti.

TÜRKAN ŞORAY'IN HAYATI

1945 yılında İstanbul’da dünyaya gelen Türkan Şoray Karagümrük doğumludur. Türkan Şoray, Türk Sineması’nın sultanı olma hayaline henüz ilkokul yıllarında başlamıştır. Türker İnanoğlu’nun keşfetmesi sonucu sinema sektörüne adım atan usta isim o dönem ailesi ile çok çetin bir dönem geçirmiştir. Ailesinin sinema ile uğraşmasına müsaade etmediği Türkan Şoray bu zorlukların üstesinden gelmekte zorlansa da bunları aşmıştır. Ve ilk olarak ‘Köyde Bir Kız Sevdim’ isimli sinema filmi ile sonu gelmeyecek film listesinin ilk adımını atmıştır. Bu filmle gerçekten izleyicinin beğenisi kazanan Türkan Şoray bundan sonra ise sonu gelmeyecek bir filmografinin başlangıcını yapmıştır. Mesleği üzerine filmlerinde bir çok kriter koyan ve sinema sektöründe ‘Şoray Kanunları’ olarak adlandırılan farklı istekleri ile öne çıkmıştır. 1983 yılında kendisi gibi oyuncu olan Cihan Ünal ile evlenen Şoray'ın bu evliliğinden 1985 yılında dünyaya gelen Yağmur Ünal adlı bir kızı vardır. Ünlü çift 1987 yılında ayrılmıştır.

Ödüller

En İyi Kadın Oyuncu (Bir Aşk Uğruna) / 31. Antalya Film Şenliği 1994 
En İyi Kadın Oyuncu (Soğuktu Ve Yağmur Çiseliyordu) / 10. Akdeniz Ülkeleri Film Festivali 1990 
En İyi Kadın Oyuncu (Hayallerim, Aşkım Ve Sen) / 8. Akdeniz Ülkeleri Film Festivali (Fransa) 1988