Kuyucak

Doğal taş sokaklar

Fransa'daki lavanta tarlaları çok güzel ama henüz keşfedilmemiş Kuyucak Köyü doğal taş sokakları, kerpiç evleri, kaldırım kenarlarından fışkıran kocaman lavanta öbekleri ile bir başka güzel...

Lavantanın yurdu

İlk defa yörenin gül tüccarı Zeki Konur tarafından 1975'te Fransa'dan getirtilen lavanta fideleri otuz aileye on beşer kök şeklinde dağıtılmış. Bu fideler, ilk önce gül tarlalarının kenarlarına ekilmiş. 1990'lı yıllardan itibaren ticari amaçlı ekimlere başlanmış. Kurak, susuz, herhangi bir şey üretilemeyen tarlalar boş kalmasın diye lavanta ekimleri yapılmış. İlk lavanta fidelerinin ekilmesinden buyana, 3000 hektar alana lavanta ekimi yayılmış. Bugün, Türkiye lavanta üretiminin %90'ı bu bölgeden sağlanıyor.

Mosmor lavanta çiçekleri

Lavantalar Haziran sonu tomurcuklanıp morarmaya başlıyor; Temmuz ayında ise çiçekleri patlayınca mosmor oluyor. Ortaya harikulade bir manzara çıkıyor ve mis gibi lavanta kokusu yayılıyor. Ağustos ayından itibaren ise hasat yapılmaya başlanıyor. Hasat sırasında lavantalar kökten değil sapının orta yerinden hızarlı bıçakla ya da orakla kesilip toplanıyor. Bir sonraki yıl da kesilen yerden yeşerip tekrar büyüyorlar.

Kurak tarlalara uygun bir bitki

Lavanta yetişirken su istemeyen bir bitki. Susuz kurak tarlalardan böyle verimli ve görsel açıdan nefis bir ürün elde ediliyor. Bir kökten 15 hatta 20 yıl boyunca üretim alınacak kadar da verimli bir bitki. Lavanta fidanları 10 yaşını geride bırakırken nerdeyse 1 metre boyuna ulaşabiliyor.

Lavanta yağı

Lavantaların hasat sonrasında bir kısmı yağı çıkartılarak kozmetik sanayinde kullanılmak üzere fabrikalara, bir kısmı ise özenle destelendikten sonra kurutularak düğün-davet-organizasyon firmalarına gönderiliyor.

İlaç gibi bitki

Lavanta; sebebi bilinmeyen burun akıntısına, toz alerjisine, iltihaplı eklem romatizmasına ve karaciğer yağlanmasına karşı iyi geliyor. Bunun dışında lavantanın sakinleştirici özelliği de bulunuyor.

Sofralarda lavanta balı

Lavanta balı, süzme yada petek türleri ile sofralarda yerini almaya başlamış. Güzel kokusu ve damakta bıraktığı değişik aroması ile oldukça leziz. Lavantadan doğal ve faydalı bir çok ürün yapılıyor. Lavanta çayı, lavanta kurusu, lavanta yağı, lavanta suyu (tonik), sabun ve dahası...

Gül hasatının yöre turizmine ve ekonomisine katkısını gören Kuyucaklılar, lavanta tarlalarının da turizme kazandırılabilmesi için çeşitli girişimlere başlamışlar. İlk yabancı ziyaretçileri Haziran 2015'de köylerine getirmeyi başarmışlar. Isparta, gül ve lavanta üretimi ile deniz, kum ve güneş turizmine alternatif bir rota olma yolunda. Gezi ajandanıza şimdiden not düşün; Temmuz ayının özellikle ilk 2 haftası Isparta'nın lavanta tarlaları mutlaka görülmeli...

Son...

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.