Türk Standardları Enstitüsü 13-14 Haziran 2014 tarihleri arasında ülkemizin test, muayene ve belgelendirme alt yapısını güçlendirmek amacıyla bir çalıştay düzenlemişti. TSE Çayırova Kalite kampüsünde düzenlenen çalıştayda; Ülkemizin uygunluk değerlendirme altyapısının ortaya çıkarılması, eksik ve güçlü yanlarının tespit edilmesi, bu alandaki mükerrer yatırımların önlenmesi, sanayicimizin bu alandaki ihtiyaçlarının belirlenmesi ve giderilmesi için gerekli hamle ve yatırımların yapılması noktasında 14 farklı sektör oturumu gerçekleştirilmişti. Bu çalıştayın organizasyon komitesinde basın sorumlusu olarak görev yapmıştım bu nedenle konuyla yakından ilgilenmiştim. Katılımın yoğun olduğu çalıştayda, komiteler verimli çalışarak laboratuvar altyapısının eksiklerini tespit etmiş çözüm önerilerini sunmuşlardı. Ancak 2014 Haziranından günümüze kadar yaşanan olaylar ülkemizdeki belirsizlik durumu nedeniyle bu konuda maalesef kayda değer bir adım atılamadı.

ICAS'tan SEKTÖRE KATKI SAĞLAYACAK ÖNEMLİ BİR PROJE

Türkiye'de 1.5 milyar dolarlık deney laboratuvarı pazar büyüklüğü olduğu tahmin ediliyor. Ancak bunun sadece yüzde 20'lik kısmı yerli kaynaklardan karşılanabiliyor. Ülkemizin kıt kaynakları göz önüne alındığında laboratuvar hizmetlerinde doğru etkin ve verimli hizmetlerin verebilmesi için doğruluk politikalarının belirlenmesi gerekmektedir. Bu bağlamda; Bir TSE kuruluşu olan ICAS ( Uluslararası Uygunluk Değerlendirme Servisi A.Ş ) LAB4YOU projesiyle sektörün bu sorununa çözüm olacak önemli bir projeyi hayata geçiyor.

ICAS, Ülkemizde bulunan Laboratuvarların mevcut durumdan daha etkin ve verimli kullanılması için oluşturacağı laboratuvar havuzu ile müşteri laboratuvar erişiminin kolaylaştırılması, test ve analiz taleplerinin laboratuvarlara homojen dağıtılarak zaman ve kaynak tasarrufunun sağlanması, laboratuvarların kapasite fazlasının uluslararası piyasaya arzı, müşteri geri beslemeleri ışığında müşteri memnuniyetinin arttırılması, kalifiye personel ihtiyacına çözümler sunulması, analizlerin hız ve  güvenirliğinin artırılması amacı ile "LABORATUVAR ALTYAPISI YÖNETİMİ" projesini uygulamak için bir çalışma başlattı.

Lab4you ismi verilen "LABORATUVAR ALTYAPISI YÖNETİMİ PROJESİ",  ile web tabanlı içerik yönetimi ile laboratuvarlar/müşteriler bazında kontrollü, koordineli, sonuç odaklı bir yapı amaçlanıyor. Lab4you'nun hedefi, girişimciliğe, yenilikçiliğe, bilimsel gelişmeye ve yüksek katma değerli teknoloji üretimine dayalı, bilgi tabanlı ve rekabetçi ekonomik yapısıyla Türkiye'nin 2023 hedeflerine katkı sağlamak.

Bu bağlamda; Planlanan proje kapsamında, Laboratuvarların ihtiyaç ve sıkıntılarının belirlenmesi kapsamında İstanbul'da birçok Laboratuvar ziyareti yapılmış. Projeye yönelik TÜRKAK akreditasyonuna sahip İstanbul'daki tüm kamu laboratuvar kurumları ile anket çalışması yapılmış. Hazırlanan analiz raporu ışığında planlanan yapının şartnamesi oluşturulmuş. Lab4you projesinin ülkemizdeki laboratuvarların etkin ve verimli kullanılmasına katkı sağlayacağına inanıyorum. Bu projenin hayata geçmesiyle zaman ve kaynak tasarrufu sağlanacak aynı zamanda ülkemizdeki deney ve laboratuvar hizmeti ihtiyacının yerli laboratuvarlarda yapılmasıyla ülke ekonomisine katkı sağlanacaktır.