Bazı turizmciler, Türkiye'de belli bölgelerde, belli otellerde kumarhanelerin yeniden açılması gerektiğini söylüyor. Bunun Türk turizmine büyük katkı sağlayabileceğine vurgu yapıyor.

Neden olarak da şu görüş öne sürülüyor:

"Zaten kumarı sevenler cüzdanlarına paraları koyup yurt dışındaki kumarhanelere gidiyor. Üstelik yurt dışından kumar oynamak isteyen turistler de Türkiye'de kumarhane olmadığı için gelmiyor. Bu iki kesimin buluşturulacağı mekânlarla turizmimize ve gelirimize katkı ağlayabiliriz. Kaldı ki, merdiven altı kumarhaneler de böylece ortadan kalkar, konu yasal hale getirilebilir."

Geçenlerde konu hakkında Yeni mesaj Gazetesi'nde detaylı bir yazı yayınlandı. Bu yazıdan bazı alıntıları sizlerle paylaşmak istedik. Böylece, konunun önemini daha iyi anlayabilmenize katkı sağlayabileceğimize inanmaktayız.

22 yıldır Türkiye'de kumarhaneler kapalı durumda. Ancak Türkiye'ye birkaç saat uzaklıktaki komşu ülkelerdeki bazı kentlerde kurulan kumarhaneler, her yıl Türkiye'den gelen milyonlarca kumar oyuncusunu ağırlıyor. Batum "Laz Vegas" oldu Türkiye'den giden kumarbazların adresi, komşu ülkeler Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC), Gürcistan ve Bulgaristan olarak gösteriliyor.

Uçakla ve feribot seferleri ile seyahat edilen Kıbrıs'ın başkenti Lefkoşa ile Artvin'den araç ve yaya geçilerek ulaşılan Türkiye sınırına 17 kilometre mesafedeki Gürcistan'ın Batum kenti ve Edirne'deki Kapıkule Sınır Kapısı'na 10 kilometre uzaklıktaki Bulgaristan'ın Svilengrad kentinin kumar oynayan binlerce Türk vatandaşlarının akınına uğradığı açıklandı.

Milyonlarca doların bu ülkelerde kumara harcandığı öne sürülüyor. Bazı tur organizasyon firmaları ise Karadeniz ülkeleri başta olmak üzere Balkanlar ve bazı Avrupa ülkelerine kumar turları düzenliyor. Bazıları, Schengen vize işlemlerinin kumarhaneler tarafından ücretsiz olarak yapıldığını belirtirken, bazı operatörler de konaklamaları ücretsiz olarak sunuyor. 600 bin kişi kumar için Kıbrıs'a gitti Türkiye'ye komşu Gürcistan'ın Batum kenti, Karadeniz Bölgesinde kumarın merkezi haline geldi. Gürcistan'a açılan Sarp Sınır Kapısı'nda yıllık karşılıklı geçiş rakamı birkaç milyonken, bu rakam yakın zamanda 8 milyonu aştı.

Karadeniz'den her ay milyonlarca doların, artık 'Laz Vegas' olarak da adlandırılan Batum'da kumara harcanması sosyal hayatta bazı sorunları da beraberinde getiriyor. Kumar yüzünden aile düzenleri bozuluyor, kimileri eşlerinden boşanma noktasına geliyor.

Kumar turizminde akla ilk gelen yerlerden biri de Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti. Türkiye'den yıllık 600 bin dolayında turist, kumar oynamak için Kıbrıs'a gidiyor. 29 kumarhanenin bulunduğu Ada'da, sektörde 7 bin 500 dolayında kişi çalışıyor.

Girne ve Gazimağusa bölgelerine yayılan kumarhaneler özel jet kaldırılarak müşterilerini Ada'ya getiriliyor.

Türkiye'nin batısında yer alan Bulgaristan, Türk vatandaşlarının kumar için tercih ettiği yerler arasında bulunuyor. Kentteki ünlü kumarhanelerin müşterileri Türk ağırlıklı olunca, tanınmış Türk sanatçılar da bu mekânlarda konserler veriyor. Hiçbir önlem yok! Göz önünde gerçekleşen bu duruma yetkili mercilerce bugüne kadar neden önlem alınmadığı merak ediliyor.

Türkiye'de yasak olan kumarhanelerin neden KKTC'de de yasaklanmadığı da ayrı bir merak konusu. Zira Türkiye'den kumarhanelerin kapatılması yönünde gelecek bir talebi KKTC yönetiminin reddetmesi mümkün değil. Ancak bugüne kadar Türkiye'den böyle bir talep KKTC'ye iletilmiş değil.

Laz Vegas olarak adlandırılan Batum'a ise Türkiye'den girişim kolay olması çoğunlukla kumar müptelası vatandaşların işine yarıyor. Bu konuda da gerekli önlemler alınmış olsaydı, kumar yüzünden yıkılan yüzlerce yuva kurtarılmış olabilirdi. Bulgaristan'a kumar amaçlı geçişlerin de bir an önce kontrol altına alınması gerekiyor.

Hiç kuşkusuz bu konunun kontrol altına alınması o kadar kolay değildir. İşi kumar olan bu işi nerede olursa yapar. Kumarhanelerin kapanmasından sonra yasa dışı kumar oynatılan yerlerin ne kadar çoğaldığını hepimiz yakından bilmekteyiz.

Kamu hizmeti vermek amacı ile kurulan derneklerin bile çoğunun yasal olmayan kumarhaneler haline dönüştüğünü bilemeyen mi var?