Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Doğu Hırvatistan'ın en büyük şehri olan Osijek'te Slavonya Müzesi ve Hırvatistan Kültür Bakanlığı işbirliğinde Tarihi Osijek Şehri Sergisi düzenledi. Osijekli sanatseverlerin yoğun ilgi gösterdiği serginin açılışına, Hırvatistan Kültür Bakanlığı Müsteşarı Ivica Poljicak ve Türkiye Cumhuriyeti Zagreb Büyükelçisi Mustafa Babür Hızlan da katıldı. Osijek İli Vali Yardımcısı, Osijek Belediye Başkan Yardımcısı, akademisyenler, yerel basın mensupları ve eğitimciler ile öğrenciler de açılışta bulundular. Serginin açış konuşmasını yapan Müze Müdürü Dr. Denis Detling, "Osijek şehrinin kalbinin tarihi gelişimini gösteren bu sergiyi hazırlamak için tüm müze personeli olarak ciddi bir çaba ve emek sarfettik" dedi. Detling, emek ve çabalarına destek veren TİKA'ya da teşekkür etti.

OSMANLI ÇEŞMESİ 

Sergide pek çok önemli eser bulunuyor. Tarihi şehirde, 1950li yıllara kadar ayakta kalıp sonra yıkılan Osmanlı dönemi çeşmesinin yıkım öncesi dönemden orijinaline en yakın çizimi olan 1923 tarihinde meşhur Gustav Antolkoviç tarafından resmedilen Türk çeşmesi tablosu bu eserlerden biri. TİKA, bu tabloyu Slavonya Müzesi koleksiyonuna bağışlayarak, Slavonya Müzesindeki diğer materyalden ilham alıp çeşmenin 3 boyutlu bir maketini yaptırdı. Ortak mirasın bir öğesini de müze koleksiyonuna kazandırdı. İki dilli sergi kataloğunun basımı da proje kapsamında yine TİKA tarafından üstlenildi. 

Sergi Küratörü Dr. Mladen Radic ise, "Sergiyi düzenlerken sadece kendi personelimiz değil etraftaki kültür kurumlarının ve TİKA'nın desteğini aldık" dedi. Hırvatistan Kültür Bakanlığı Müsteşarı Ivica Poljicak da Osijek'in tarihi önemini ve Hırvatistan tarihindeki yerini vurgulayarak sergi çerçevesinde işbirliği içerisinde olan Slavonya Müzesi ve TİKA'ya teşekkürlerini iletti. 

TİKA Zagreb Koordinatörü Haşim Koç ise, açılışa yoğun katılımın Osijek halkının kültür ve sanata ilgisini gösterdiğini kaydederek Osijek'teki 150 yılı aşkın ortak tarihin iki ülke halkları ve kültürleri arasında bir yakınlık vesilesi olduğunu, bu yakınlığın da Slavonya'daki ortak projelerin hayata geçirilmesini kolaylaştırdığını ifade etti.

Osijek Tarihi Şehir Sergisi, Mart 2019 tarihine kadar ziyaret edilebilecek.