İBB Gençlik Meclisi Başkanı Samed Ağırbaş’ın yeni kitabı 'Sanatın Serüveni' raflarda yerini aldı. Türkiye ve dünyada gençlik adına yaptığı çalışma ve projeler ile adından sıkça söz ettiren, gençlik denince akla ilk gelen isimlerden biri olan İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Türkiye Belediyeler Birliği Gençlik Meclisi Başkanı Samed Ağırbaş, yeni kitabında Sanatın Serüvenini anlatıyor. 

SANATIN SEYRİNİ ANA HATLARIYLA ORTAYA KOYUYOR

İş ve Sanat kitapları markası GW Yayınları’ndan çıkan kitap 191 sayfa. Sanatın tarih öncesinden günümüze dek takip ettiği seyri ana hatlarıyla ortaya koyan kitap okuyucuları sanat tarihiyle birlikte uygarlık tarihinde kısa bir gezintiye çıkarıyor.

Öncelikle Sanat nedir?' ve 'Sanatkâr kimdir?' sorularına cevap arayan yazar, mimarlık, resim ve heykel alanında okuyucuya muhtasar bir sanat tarihi sunarken, kültür ve medeniyeti Doğu-Batı şeklinde birbirleriyle çatışan iki ayrı kutup halinde ele almaktan kaçınarak, konuyu bütüncül bir bakış açısıyla işliyor. Sanat tarihini Doğu-Batı gibi keskin ayrımlara girmeden, bütün bir insanlık tarihi içinde, farklı aşamalar halinde ele alıyor. 

Sanatın ortaya çıkışı, gelişim süreci, mağara duvarlarındaki ilk resimlerden antik uygarlıkların devasa tapınaklarına, İslam sanatının eşsiz örneklerinden Rönesans'la birlikte klasik sanatın yeniden doğuşuna, ortaçağdan modern döneme sanatın serüveni... Uygarlık tarihinde kısa bir gezintiye çıkmak isteyenler için iyi bir fırsat sunuyor.

SAMED AĞIRBAŞ KİMDİR? 

1994 yılında İstanbul Fatih’te doğdu. İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi öğrencisi. Aynı zamanda Mimari ve Restorasyon Bölümü mezunudur. 15 yaşından itibaren özellikle gençlik çalışmaları kapsamında Türkiye ve dünya çapında çeşitli sivil toplum kuruluşları, dernek, vakıf ve platformlarda aktif olarak kurucu, yönetici ve üye olarak çalışmalarda bulundu. 2010 Avrupa Kültür Başkenti adı altında gerçekleştirilen birçok etkinlikte farklı görevler üstlendi. Aynı zamanda 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı Gönüllü Programı’nda Saha Koordinasyon Ekibi Üyeliği yaptı.

2011 yılında Liseli Girişimciler Kulübü adıyla bir gençlik kulübü kurdu ve bu kapsamda İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve çeşitli kamu kuruluşlarıyla ortak bir protokol imzaladı. Pilot uygulama olarak başlatılan proje kapsamında İstanbul’da tüm liselerde Girişimcilik Kulüpleri kuruldu ve İstanbul genelinde 1 yılda 10 bin 804 etkinlik gerçekleştirildi. Başarıya ulaşan projenin Milli Eğitim Bakanlığı’nın da dikkatini çekmesi üzerine 2012 yılında Bakanlık tarafından illere gönderilen genelgeyle tüm Türkiye genelindeki okullarda Girişimcilik Kulüpleri kuruldu. Bugün okullarda sayıları 3 bine yaklaşan Girişimcilik Kulübü bulunmaktadır.

2014 yılında İstanbul Büyükşehir Belediyesi Gençlik Meclisi Başkanı seçilen Ağırbaş, ayrıca Türkiye Belediyeler Birliği Gençlik Meclisi Başkanlığı ve Birleşmiş Milletler Dünya İnsani Zirvesi Gençlik Danışma Kurulu Başkanlığı görevlerini de yürütmektedir. Dünya İnsani Zirvesi’nin Türkiye’de yapılmasında aktif rol oynamış, Dünya İnsani Zirvesi Gençlik Forumu’nun organizasyonunu üstlenmiştir. Birleşmiş Milletler tarafından 20 yılda bir düzenlenen Habitat Zirvesi’ne tek Türk genç konuşmacı olarak katılmış, Birleşmiş Milletler, OECD ve AB gibi birçok uluslararası organizasyonda konuşmacı ve moderatör olarak yer almıştır. Yurt içi ve yurt dışında sayısız eğitim, araştırma ve sertifika programlarına katılan, ulusal ve uluslararası çeşitli sertifikalara sahip olan Ağırbaş, gençlik, girişimcilik ve eğitim alanlarında yapmış olduğu faaliyetlerle ulusal ve uluslararası planda birçok ödüle layık görülmüştür.

Türkçe-İngilizce yayınlanmış Gece Gündüz İstanbul adlı kitabı ve Osmanlı Mimarisinde Tezyinat (Mimar Sinan’ın Eserleri) adıyla yayınlanan akademik çalışması başta olmak üzere gençlik, şehir ve kültür-sanat konularında birçok makalesi bulunmaktadır. Ağırbaş, iyi derecede İngilizce bilmektedir.