Uzun yıllardır belgesel ve televizyon programcılığı yapan gazeteci yazar Nuray Karadeniz, antik kentlerde yaptığı arkeolojik kazılardan etkilenerek kadın tarihi üzerine bir kitap yazdı. A7 kitap yayıncılıktan çıkan kitapta, kadına dair oldukça ilginç bilgiler yer alıyor. Yaklaşık 2 yıl önce başladığı çalışmasında mutlu sona ulaşan Karadeniz, “Kadının aile yaşamı, konumu, durumu, o dönem içerisindeki görkemli kentlerde yaşayan kadın yöneticiler, anaerkil toplumdan ataerkil toplum sürecine geçişe kadar pek çok konuyu irdeledim. İnceleme kitabım olan İşşa’da pek çok kaynaktan faydalandım, kitap ilk kadın Hz. Havva’dan başlayarak, günümüze kadar uzanıyor” dedi.

KADINLAR VAR OLDUKÇA İNSANLIK DA VAR OLACAK

Her şeyin bir meraktan başlayarak bugünlere geldiğini belirten Karadeniz, “Kadın tarihi var oldukça insanlık tarihi de var olacak. Kitap yaratılış miti ile başlıyor çünkü kadın ve erkeği en net biçimde orada görebiliyoruz. Kronolojik bir yapı içerisinde, kadını her yönü ile göstermeye çalıştım” şeklinde konuştu.

Kitabın içerisindeki ilginç bilgilerden birkaçını bizlerle paylaşan Karadeniz, anaerkil dönemde şiddet olaylarının olmadığını belirterek, “Bu dönemde erkekler daha pasif ve kadına büyük bir saygı duyuluyor. Mesela, ilk çömleği kim yaptı, ilk hayvanları kim evcilleştirdi, evlerin mimari yapısını kim yaptı sorularının cevabı her zaman kadın. Bugünün medeniyetini oluşturan aslında kadınlar ancak erkek çömleği hızlı bir şekilde üreterek kendi mucidiymiş gibi sunuyor. Kitapta buna benzer pek çok ilginç bilgi de mevcut” şeklinde konuştu.

ANAERKİL DÖNEMDE KADIN DAHA MUTLU

Anaerkil dönemden ataerkil dönemin başlangıç aşamasının yerleşik düzene geçiş olduğunu belirten Karadeniz, “Yerleşik yaşama geçtikten sonra, kadın farkında olmadan erkeğin mülkiyetine giriyor ve ataerkil süreçte işte böylece başlamış oluyor” ifadelerini kullandı. Kadınların insanlık tarihinde en mutlu oldukları dönemin anaerkil dönem olduğunu belirten Karadeniz, araştırmaları sonucunda kadına en çok değer veren toplumun Türkler olduğunu ortaya çıkardıklarını da sözlerine ekledi.

Hz. Adem’in Hz. Havva’ya söylediği ve İbranice’de kadın anlamına gelen, ‘İşşa’ kelimesini kitabın başlığı için seçtiğini belirten Karadeniz, 13 Ekim’de saat 14:00-16:00 saatleri arasında Edirne Kitap Fuarı’nda kitapseverler ile buluşacak. Yazar, Kasım ayında da  Tüyap İstanbul Kitap Fuarı’nda olacak. 

Sibel GÜLERSÖYLER