Sanat yaşamında yarım asırı geride bırakan ressam Teoman Südor, Sonsuzluk isimli sergisi ile sanatseverlerin karşısına çıktı. Yaşamında edindiği deneyimleri yalınlaştırarak zaman ve mekan öğelerini birbiri içinde eriten, doğa ve insanın sonsuz döngüsünü resimleri ile sorgulatmayı başaran Südor'un her sergisi bir öncekinin devamı niteliğini taşıyor. Işığın efendisi olarak da bilinen sanatçının Sonsuzluk adını verdiği sergisinde yağlı boya tabloları ile izleyiciyi dolambaçsız, yalın ve simgesel anlatımı ile içsel bir yolculuğa çıkarmayı hedefliyor. 55 yıllık sanat hayatında sergilenmek için resim yapmadığını sanatı sadece sanat için icra ettiğini belirten Südor, "Sergiler için resim yapmıyorum. Resim yapmak benim için bir hayat biçimi. Günün her anında elimde boyalarım olmasa bile beynimde temiz bir sayfa açıp orada hayal dünyamda yaşattıklarımı çiziyorum" diyor. Kendisi gibi ressam olan hayat arkadaşı Gülseren Südor ile sanatınız ile aşkınız da büyüdü mü sorusuna da, "Benim aşkım her zaman büyüktü" diyen Südor, "Aşkımız resim ile sonsuzluğa yükseldi" cevabını veriyor.

İLHAM KAYNAĞIM MAVİ 

Serginin ismine karar verirken sonsuzluğu çağrıştıran çok fazla eser olduğu için bu ismi koyduğunu belirten Südor, resimlerinin ilham kaynağının mavi olduğunu söylüyor. Südor, "Deniz kenarına giderek saatlerce denizi seyrederim. Ufuk çizgisini bakarım ve denizin en dibine bakarım. İşte ilham kaynaklarım bunlar" diyor. Günümüz sanatı ile ilgili de açıklamalarda bulunan Südor, "Şu an sanatsızlığın ve kültürsüzlüğün Rönesans'ını yaşıyoruz. Bu sürecin uzamaması tek temennim" şeklinde konuştu. Ressam olmak isteyenlere tavsiyelerde bulunan Südor, para için ressam olunmayacağının altını çiziyor. Südor, "Piyasada kazanmak için resim yapan kişiye sanatçı denilmez" diyerek cümlelerine son veriyor.

TEOMAN SÜDOR KİMDİR?

Sanat yaşamda elli beş yılını geride bırakan duayen sanatçı İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Bedri Rahmi Eyüboğlu atölyesinden mezun olduktan devlet bursuyla Roma Güzel Sanatlar Akademisi'nde doktora yapmak üzere Roma-İtalya'ya eşi ressam Gülseren Südor ile birlikte gitti. Eğitimine devam ederken üretmeye devam etti. Türkiye 'ye döndüğünde İstanbul Teknik Üniversitesi'nde öğretim görevlisi olarak çalışmaya başladı ve 1985 yılında sanatta yeterliliğini tamamladı. 2006 yılında emekli olduktan İstanbul Kültür Üniversitesinde eğitim vermeye başladı. Başta İtalya ve Avusturya olmak üzere yurt dışında 9 kişisel, yurt içinde ise 67 kişisel sergi açmış, yurtdışı dahil olmak üzere 20 den fazla fuar, bienal ve trienale katılmış sayısız karma sergide yer almıştır. Yapıtları yurtiçi ve yurtdışında birçok koleksiyon ve müzede yer alan Südor'un alanında pek çok ödülü de bulunmaktadır.

Sibel GÜLERSÖYLER / ÖZEL HABER