Türkiye’nin en büyük vakıf üniversitelerinden biri olan İstanbul Aydın Üniversitesi, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 97’nci yılının kutlanacağı 29 Ekim Perşembe günü bir sanat etkinliğine öncü olacağını duyurdu. Üniversitenin, Azerbaycan Devlet Ressamliq Akademisi ile birlikte gerçekleştirdiği “29 Ekim 29 Sanatçı” isimli sanal resim sergisi, Türkiye, İran, Azerbaycan ve KKTC ülkelerinden sanatçıları bir araya getiriyor.

Sergiye Azerbaycanlı ünlü ses sanatçısı Azerin de destek verdi. Organizasyona özel bir video mesajı ile destek veren ünlü sanatçı, Cumhuriyetimizin ilanının 97. yıldönümünün kutlayarak, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün Azerbaycan Cumhuriyeti’nin kurucusu Mehmet Emin Resulzade’ye gönderdiği ve “Türk’ün bağımsızlık bayrağını sen dalgalandırdın, o bayrak inmesin diye senin elinden alıp Türkiye üzerinde dalgalandırdım. Bu bayrak inmez demişsin, inmeyecek” ifadelerini taşıyan mektubu okudu. Azerin, “İşte bizim bu kadar derin bağlarımız var. Bu bağlar bugün de devam ediyor. Azerbaycan’ın toprak bütünlüğü için hayati önem arz eden Karabağ’da da Türkiye bize omuz veriyor. Bu sergiyle de görüyoruz ki bu bayrak sanat dünyasında da dalgalanıyor. Sanatçılarımızın bu eserleri, sanat dünyasında da birlik ve beraberliğimizi, kardeşliğimizi, adaleti ve hakkı dünyaya haykırışımızdır. İnşallah bu gibi etkinlikler yakın gelecekte Karabağ’da da olacak” ifadelerini kullandı.

Öte yandan Azerbaycan klasik müziğinin duayen ismi Alim Qasimov’un kızı, sanatçı Ferqane Qasimova’da sergiye bir mesaj gönderdi. 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nı kutlayan Qasimova mesajında, “Allah devletlerimizi ve milletimizi baki kılsın. Sevgiler aziz Türkiyem. Hep yücel, hep yüksel” dedi.

Birlik ve beraberliğin göstergesi”

İAÜ Rektörü Prof. Dr. Yadigâr İzmirli de “29 Ekim 29 Sanatçı” isimli sanal resim sergisi ile ilgili şu değerlendirmelerde bulundu: “Üniversitemiz ile dost ve kardeş ülke Azerbaycan’da mukim Azerbaycan Devlet Ressamliq Akademisi iş birliği ile gerçekleştirilen “29 Ekim 29 Sanatçı” Uluslararası Online Resim Sergisi, Cumhuriyetimizin 97’nci yılının idrak edileceği anlamlı bir günde, Türkiye, İran, Azerbaycan ve KKTC gibi kardeş ülkelerimizden katılacak olan sanatçılar tarafından idrak edilecek. Böyle bir projede yer almaktan dolayı son derece mutluyuz. Gerek yurt içinde, gerekse de dost ülkeler arasında birlik ve beraberliğe en çok ihtiyaç duyulan böylesi günlerde bu etkinlik, dostluklarımızın pekişmesi ve sanat iş birliğinin geliştirilmesi açısından çok yararlı olacaktır.”

Sanata iz bırakacaktır”

Azerbaycan Devlet Ressamliq Akademisi Öğretim Üyesi Prof. Memmedhüseyn Hüseynov ise serginin hem Türk, hem de Azerbaycanlı sanatçılara hayırlı olmasını diledi. Aynı zamanda Azerbaycan’da büyük üne sahip bir ressam olan Prof. Hüseynov, “Bu sergi, dost ve kardeş iki millet olan Azerbaycan ve Türk halkının sanat dünyasında önemli bir iz bırakmasına vesile olacaktır. Sergiye katılan tüm sanatçılara başarılar diliyor, serginin, ‘bir millet iki devlet’ olan Türk ve Azerbaycan halklarına ve sanatçılarına hayırlar getirmesini temenni ediyorum” diye konuştu.

Büyük ilgi gördü”

Her iki üniversitenin resmi internet sitesinde online olarak gerçekleştirilecek sergiye Azerbaycan, Türkiye, İran ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nden sanatçıların iştirak ettiğini belirten İAÜ Anadolu BİL Meslek Yüksekokulu Mimari ve Restorasyon Bölümü Öğretim Görevlisi Dilek Tezcan, “Amacımız Cumhuriyetimizin 97’nci yılında dost ve kardeş ülkelerle birlik ve beraberliğimizi pekiştirmek. Başlangıçta 29 sanatçı olarak planlamıştık ama ilgi o kadar arttı ki 33’e kadar çıktık. Hala da katılmak isteyen sanatçılarımızdan mesajlar geliyor ama biz 29 sayısından çok uzaklaşmak istemiyoruz” dedi.

COVID-19 pandemisi nedeniyle online olarak düzenlenen sergide yağlıboyadan akriliğe birçok teknik kullanılıyor. Küratörlüğünü İAÜ Anadolu BİL Meslek Yüksekokulu Mimari ve Restorasyon Bölümü Öğretim Görevlisi Dilek Tezcan ile Azerbaycan Devlet Ressamliq Akademisi Dekan Yardımcısı Lale Hüseynova’nın üstlendiği, daimi olarak ziyaret edilebilecek serginin ardından, Türkiye-Azerbaycan Kardeşlik Sergisi adında benzer bir etkinliğin daha gerçekleştirilmesi planlanıyor.  “29 Ekim 29 Sanatçı” isimli sanal resim sergisi İstanbul Aydın Üniversitesi ve Azerbaycan Devlet Ressamliq Akademisi’nin www.aydin.edu.tr / www.azra.edu.az resmi internet adreslerinden gezilebilecek.