Türkiye'de Anadolu Rock denilince akla ilk gelen grup kuşkusuz 'Moğollar'. Grup 1968 yılında müzik sektörüne girdi. Gitarda Cahit Berkay, bateride Engin Yörükoğlu, bas gitarda Haluk Kunt, solist Aziz Ahmet, klavyede Murat Ses... Beş genç bir araya gelerek Anadolu müziğinin ezgilerini rock müziğiyle birleştirerek unutulmaz bir 52 yıl yaşattı ve hâlâ devam ediyor.

Moğollar Grubu Türk müziğinde ilke imza attı. O dönemlerde değişik enstrümanları bir araya getirerek özgün bir müzik yaptılar. Akustik elektrik gitar, yaylı tambur, ıklığ, bağlama, cura bu enstrümanlardan birkaçı. 

Moğollar grubunun gitaristi Cahit Berkay ile birlikteyiz. Kendisi küçük yaşlardan beri müzikle uğraşmakta. Her zaman samimi ve özgün müzik yapmayı savunan Cahit Berkay'a soruyoruz.

- Moğollar ismi nereden geliyor?

O yıllarda grupların isimleri haşin ve gaddar isimlerdi. Hem Türkiye'de hem de dünyada. The Rolling Stones, Animals; Türkiye'de Haramiler, Apaşlar vardı. Bizim yaşlarda Hollandalı genç bir müzik yazarı vardı. Sultanahmet'e gittik, orada tesadüfen tanıştık. Sohbet ederken 'grup kuruyoruz, isim bulamadık' dedik. Birden ''Mongolian olsun'' dedi. O zamanlar İngilizce bilmiyoruz tabii. Türkçesi 'Moğollar' yaptık. 

- Moğollar grubu nasıl bir araya geldi? 

Moğolların kuruluş amacı yurtdışına çıkıp tanınmak, meşhur olmak, çok para kazanmaktı. 20'li yaşların hayali öyleydi. 5 tane avangart tip bir araya geldik, maceraya atıldık. Atladık trene ilk müracaat ettiğimiz yer Paris'ti. Şöyle bir şey vardı; yurtdışında müzik yapacaksak bizim bir özelliğimiz olmalıydı. Batı müziğinin enstrümanlarını yani gitar, bas davul, klavye bunların yanına bağlama, cura, yaylı tambur, kabak kemane, kaşık, darbuka... Bunları harmanladık ve bizim özgün bir müzikal grubumuz oldu. 

- Grubunuz Türk müziğine ne kattı?

Türk müziğine bir rock grubu olarak bir şeyler katmasından ziyade birtakım tespitler yaptık. Rock müzikte muhalif duruş, ülkedeki ve dünyadaki olumsuzluklara karşı şarkılar yaptık ve hâlâ yapıyoruz. Her şeyden önce insanları daha duyarlı olmaya, insanları dünya bakışlarına yeni pencereler açabilmeyi hedefleyerek müzik yapıyoruz.

- İnsanlara yeni bir bakış açısı kazandırmak adına politik şarkılar yapmayı tercih ediyorsunuz?

Evet, benim öğrendiğim tek şey yaptığın işte samimi olacaksın. Sivas katliamı beni etkiledi. Ben ona şarkı yaptım (Issızlığın Ortasında). Unutulmaması için de hâlâ çalıyorum. Konserde kim varsa hep beraber söylüyoruz. Ben o parçayı çok satsın diye yapmadım.

BARIŞ MANÇO İLE BİRLİKTE ALINAN ÖDÜL

Moğollar grubu müzik hayatlarına uzun bir süre Fransa'da devam etti. İlk müracaat ettikleri şirketten albüm teklifi aldılar ve albümü yaptılar. Bu süre zarfında paralar suyunu çekince popüler müziğe girmek zorunda kaldılar. Onun için CBS firmasıyla çalışmalar yürüttüler fakat solistlerinin olmaması grubu çok etkilemiş. 
Moğollar bu olayın üstüne solist arayışına başlamış. Cahit Berkay, Barış Manço'nun Belçika'da olduğunu duyunca yanına gitmiş. Anlaşıp Moğollar ve Barış Manço olarak müzik hayatlarına devam etmişler. "Manchomongol"  diye anılmaya başlamışlar. 
Türkiye'ye turne yapmaya geldikleri sırada ilk konserleri Balıkesir'deydi. Yaptıkları long play Fransa'nın en önemli ödüllerinden 'Charles Cros Academy Ödülü' nü aldı. Grup ödül aldığını Hürriyet Gazetesi'nde çıkan tam sayfa haber sayesinde öğrendi. Bu ödül niye önemli? 1970 senesinde Jimi Hendrix, 71'de Moğollar, 72'de Pink Floyd ödül aldı. Müzik dünyası ve Türkiye için anlamlı bir ödül kazanmıştı Moğollar. 
Grup, turne sonrası Kütahya'da arabalarına molotof kokteyli atılması üzerine apar topar Fransa'ya geri döndü. Daha sonra Engin Yörükoğlu askere gitti. Yörükoğlu askerden geldiği sırada Cahit Berkay, Cem Karaca ile çalışıyormuş. Ardından yollarını ayırmışlar.

İMZA KAMPANYASI TEKRAR BULUŞTURDU

Cahit Berkay grup dağıldıktan sonra birçok işe girdi. 1982 senesinde Paris'te ilk Türk lokantasını açtı. Napoli'de altı ay boyunca NATO üssünde müzik yaptı. Amsterdam'da 13 ay barmenlik yaptı. Parasız kalınca rahmetli Engin Yörükoğlu ile metroda çaldı. 35 yaşında Türkiye'ye döndü. 
Grup dağıldıktan sonra Leman dergisi çizerlerinden Kaan Ertem, "Moğollar tekrar bir araya gelsin" çağrısıyla bir imza kampanyası açar ve 4 binden fazla imza topladı. Bu çabalara sessiz kalmayan grup üyeleri 31 Mayıs 1993'te İstanbul Cemal Reşit Rey konser salonunda verdikleri muhteşem bir konserle müziğe geri döndü.
Cahit Berkay yıllarca film müzikleri yaptı. 1978'de Fırat'ın Cinleri, 1982'de Kırık Bir Aşk Hikayesi, 1991'de Gizli Yüz, 2001'de de Melekler Evi film müzikleri ile Altın Portakal Ödülü'nü aldı. 
70'li, 80'li yılların Yeşilçam filmlerinin neredeyse hepsinde karşımıza Cahit Berkay'ın tınıları çıkar. Bunlardan biri 'Selvi Boylum Al Yazmalım' filminin müziğidir. 
52 senedir müzik hayatını sürdüren Cahit Berkay, ülkemizde doğru, anlamlı ve samimi müzikler verdiğini ve en büyük mutluluğunun şarkılarının sevilmesi olduğunu söylüyor. 

Haber: Muhammet Hasan Artun (İAHA)
Fotoğraf: Sebahat Çağla Kara (İAHA)