Fidel Castro da, Atatürk hayranı

Fidel Castro, 1961 yılında Havana’da, Dünya Barış Konseyi dönem başkanı olan Nazım Hikmet ile görüştükten sonra, (1967’de Bolivya’da öldürülen Che Guevara’nın sırt çantasından çıkan) Atatürk’ün “Büyük Nutuk” kitabını, 1961’de İspanyolcaya çevirten Fidel Castro, (Milliyet Gazetesi’nde yayınlanan) Dursun Özden ile Havana’daki evinde yaptığı röportajda (12. 12. 1996) şöyle demişti: “… Türk gençleri kendisine başka önder aramasın. Bizim ve dünyadaki öteki mazlum halkların, doğal önderi ve esin kaynağı olan Devrimci Mustafa Kemal Atatürk ’tür. O ’nun yaptığı devrimleri biz o kadar kısa zamanda asla yapamazdık Atatürk, 1919 yılında Bandırma Gemisiyle Samsun’a çıktı. O Anti-emperyalist bir bağımsızlık savaşıyla, Anadolu’dan düşmanları temizledi. Ve zafere ulaştı. Bize örnek oldu. Biz ondan ezinlendik ve tam 40 yıl sonra, 1959 yılında Granma Gemisiyle Adaya çıktık Batista Rejimini yıktık ve biz de zafere eriştik. Atatürk, özellikle sağdan sola doğru yazılan Arap Alfabesini, soldan sağa doğru yazılan Latin Abecesine dönüştüren Harf Devrimi, bu kadar kısa zamanda yapılması başlı başına bir mucizedir… Havana’daki Atatürk büstünün üzerinde şu söz yazılı: ‘Ya İstiklal, Ya Ölüm ’ bu çok anlamlıdır… Tarihin her döneminde asla unutulmayacak büyük liderlerden biridir Atatürk, kıymetini biliniz ve kendinize başka önder aramayınız. Sizin Atatürk’ünüz var. O Türk milletine Tanrı tarafında verilen en büyük armağandır. Ve ben Atatürk ’ün kenti olan İstanbul ’u çok özlüyorum…”

Sonuç:

“Aziz Nesin beni gıdıklıyor” diyen Havanalı taksi sürücüsü Carlos, “Nazım Hikmet şiirleriyle büyüdük” diyen Dory Fernandez, “Ara Güler olmak isterdim ” diyen Che fotoğrafçısı Alberto Korda, “Kanayan Türkü” adlı şiir kitabımın kapağını yapan, Fidel’in yakın dostu ünlü ressam Oswaldo Guayasamin, “İstanbul’u çok özledim ” diyen ünlü yazar Ernest Hemingway anılarını ve Cezayir’de 1965’de Che Guevara ile röportaj yapan gazeteci Leyla Vekilli’yi tanımış olmak ayrıcalıktı benim için… Yaşayan örnek tek sosyalist ülke olan Küba; nostaljik ve turizm potansiyeli bakımından ve gezi kültürü açısından da en çok tercih edilen ülkelerin başında geliyor. Ambargoya ve tüm olanaksızlıklara karşı, onurluca direnen Küba halkı, yoksul ve mutlu olmanın sırlarını da koruyan tek ülkedir. Kültür, sanat, emek onuru ve sağlık politikası açısından da önde gelen, başarılı uygulamanın odağındadır Küba. Nazım Hükmet ve Atatürk sevgisiyle başlayan Küba-Türkiye dostluğu devam ediyor. Farklı dünya görüşlerine sahip Türkiye vatandaşı ve adı Fidel olan 354 genç (yarıdan fazlası kız), adaşları olan Fidel Castro’nun 90 yaşında ölümüne çok üzüldüklerine tanık olduk. Türk gençleri de Fidel’i ve ülkesi Küba’yı çok seviyor… Küba-Türkiye arasında 8 saatlik zaman farkı var. Uçakla 14 saat süren uzunca bir yol olmasına karşın; Küba uzak değil… Cuba is not far!..

FİDEL’İN ÖYKÜSÜ Kitabı:

Küba Devriminin önderlerinden, Küba Cumhuriyeti Kurucu Devlet Başkanı Kumandan Fidel Castro, 25 Kasım 2016’da 90 yaşında yaşamını yitirdi. Vasiyeti üzerine bedeni yakılan ve külü, 4 Aralık 2016’da Santiago de Cuba’da yapılan törende Fidel Castro, on binlerin yürekten haykırdıkları “YO SOY FİDEL!..” (Hepimiz Fideliz) sloganıyla sonsuzluğa uğurlandı. Yazar Dursun Özden’de Kumandan Fidel’in cenaze törenine, elinde Türk bayrağıyla katıldı.

Özden, 12 Aralık 1996 tarihinde Latin Amerika Edebiyat Ödülü’nü almak üzere gittiği Havana’da, Kumandan Fidel Castro ile yaptığı görüşmenin ilginç detaylarını aktardığı bu kitabında, 1996,1999,2005 ve 2016 yıllarında Küba’ya yaptığı gezilerin bir bilançosunu çıkarıyor.

Kitapta, Fidel Castro’nun yaşam öyküsü ve Mao Xianglin’in “Fidel’in 9 Düşüncesi ve Küba Sosyalizmine Katkıları” adlı makalesi de yer alıyor.

Kitapta yer alan diğer konu başlıkları şunlardır: Küba’dan İnsan Manzaraları, “Yo Soy Fidel”, Fidel Castro’nun Cenaze Töreni İzlenimleri “Zafere Kadar Daima!”, Raul Castro’nun Santiago Konuşması, Che Guevara’nın Fotoğrafçısı Alberto Korda’yla Söyleşi, UNEAC Başkanı Alex Pausides ile Nazım ve Küba Üzerine Söyleşi, Türk Fideller... Türkiyeli Fidel’in Günlüğü, Nazım Hikmet’in “Havana Röportajı” adlı şiiri…

(Fidel’in Öyküsü / Dursun Özden, Kategori Yayınları, Mart 2018)

Son.