ABD Başkanı Donald Trump Suudi Arabistan kralı Selman'ı ziyaret edip kılıç dansı yaparak poz vermişti. Ardından darbeci Sisi'yi de yanlarına alarak kristal kürenin üzerine ellerini koydular ve o kürede bir ülke göründü. Kürede görünen ülke Katar'dı IŞİD ve El Kaide dahil çeşitli militan grupları destekleyerek "bölgeyi istikrarsızlaştırmakla suçlanan Katar'a yönelik 7 İslam ülkesi Suudi Arabistan, Bahreyn, Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri, Yemen, Libya ve Maldivler ilişkilerini durdurma kararı aldılar. Son olarak nüfusunun yüzde 94'ü Müslüman olan Afrika ülkesi Senegal'de Katar ile ilişkilerini askıya aldı.

İslam Coğrafyası kan gölüne dönmüşken, Müslüman, Müslümanı öldürürken bir araya gelemeyen sözde İslam ülkeleri ABD'nin hamiliğinde bir araya gelerek bir diğer İslam ülkesini ablukaya alıyor. Her şey Donald Trump'ın Suudi Arabistan ziyareti ile başladı. Trump'ın kılıç dansı yaptığı o ziyarette Suudlardan terör konusunda somut icraatlar istemesi ve sonrasında Katar krizinin patlak vermesi de asıl aktörün ABD olduğunu gösteriyor. Zaten Trump attığı tweetle bu krizi kendisinin başlattığını tüm dünyaya ilan etti. " Ortadoğu ziyaretimde, radikal ideolojilerin artık finanse edilemeyeceğini söyledim. Liderler Katar'ı işaret etti, bakın!" diye yazdı.

"KRİZ VAR, SAM AMCA AZ ÖNCE ORADAYDI"

Peki ABD ne yapmak istiyor Trump ilk yurt dışı seyahatini körfez ülkelerine gerçekleştirdi sadece görünmesi yeterli oldu ortalık karıştı. Katar ablukaya alındı, İran terör saldırısıyla sarsıldı. Katar ile ilişkilerini donduran 7 ülke zaten ABD'nin kontrolü altında. Nüfusu küçük ama dünyanın en zengin ülkesi olan Katar ise Türkiye ve İran ile ilişkileri dolayısıyla süper güç ABD'yi rahatsız ediyor. Dünyanın patronu benim diyen ABD kendisine tehdit unsuru oluşturacak en ufak bir tehlike sezdiği anda barış ve huzur sloganıyla balans ayarı çekiyor. Nitekim ABD istediğini almışa da benziyor Katar dış işleri Bakanı Al Thani,  "İlerlemeci ve modern ülkesinin, diplomasiye ve Orta Doğu'da barışı güçlendirmeye inandığını" kaydederek, "Biz burada süper güç değiliz. Meseleleri çatışmayla çözmeye de inanmıyoruz," diye açıklama yaparak krizi yumuşatmaya yönelik bir adım attı.

Sonuç olarak Körfezin güçlü ülkeleri Katar'ı ekonomik gücü nedeniyle tehlike olarak görüyor. ABD ise nüfusu küçük ama zengin olan Katar'ı kontrolü altında tutmak istiyor. Bu bağlamda; Körfezin güçlü ülkeleri kristal kürede Katar'ı Sam amcalarına gösterdi, çekin kulağını talimatını alınca düğmeye bastılar. 

KRİZİN TÜRKİYE'YE YANSIMASI...

Türkiye'nin körfezin güçlü ülkeleriyle özellikle de Katar'la ilişkileri çok iyi bu sebeple krizin uzaması Türkiye'yi olumsuz etkileyecektir. Katar'la hem siyasi hem de ticari ilişkilerimiz son yılların en üst seviyesinde. Katar'da tugay düzeyinde bir askeri üssümüz bulunuyor. Uzmanlara göre, Katar'a karşı olası bir askeri harekat Türkiye'yi çok zor durumda bırakabilir. Türkiye'nin Katar'daki askeri üssünde 13 subay, 19 astsubay ve 56 uzman görev yapıyor. Katar ile Türkiye arasında ticari ilişkiler de üst düzeyde. Özellikle son yıllarda bankacılık, medya ve birçok önemli sektörde Katarlıları ülkemizde görüyoruz.

Bu bağlamda; Türkiye, Katar ile diğer Arap ülkeleri arasındaki krizi çözmek için diplomasi trafiği başlattı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Katar konusundaki gelişmelere ilişkin Katar Emiri Al Sani, Rusya Federasyonu Başkanı Putin, Kuveyt Emiri Sabah ve Suudi Arabistan Kralı Selman ile telefonda görüştü. Yapılan görüşmelerde bölgede barış ve istikrarın önemi vurgulanırken mevcut gerilimin düşürülmesi noktasında adımlar atıldı. Krizin seyrini hep birlikte izleyip göreceğiz Katar dış işleri bakanının açıklamalarına bakılırsa çok uzun sürmeyeceğe benziyor.