Koronavirüs vakasının görüldüğü ülkelerde olağanüstü önlemler alınıyor. Türkiye'de de virüs vakasının görülmesi ile alınan önleme ek önlemler geliyor. Yapılan açıklamalarda da hiç kimsenin paniğe kapılmaması, sosyal medyada çıkan yanıltıcı haberlere inanmamaları isteniyor.

Bilindiği gibi koronavirüs Çin'den yayıldı. Ancak Çin, aldığı önlemler ve yaptığı çalışmalarla virüsü önlemeyi şu an için başarmış görünüyor. Ancak, Çin dışındaki ülkeler için bunu söylemek şu an için erken görülüyor.

Uzmanlar sıcaklarda virüsün yaşama şansının olmadığını söylüyor Bu nedenle de sıcakların başlaması ile birlikte virüsün yok olabileceği ihtimalleri de konuşulmaya başlandı.

Çin'in Wuhan kentinde ortaya çıkan ve ardından dünya çapında krize yol açan corona virüsüyle ilgili kritik açıklamalar ardı ardına geliyor. İsrailli bilim insanları aşı çalışmaları kapsamında önemli yol kat ettiklerini duyururken, bir flaş açıklama da Çin'den geldi.

Çin'de Ulusal Sağlık Komisyonu'nun görevlendirdiği ekibin başında bulunan ve hükümete danışmanlık yapan Zhong Nanshan, Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) pandemi ilan ettiği corona virüsü kriziyle ilgili tarih verdi.

Gelen haberlere göre 83 yaşındaki Nanshan, salgının Haziran ayında bitmesini beklediklerini söyledi. Nanshan, hastalarda enfeksiyon belirtilerinin tekrar görülme oranının da oldukça düşük olduğunu belirtti.

Çin'de 2002'de ortaya çıkan SARS virüsünü bulan isim olarak bilinen Nanshan, 2005-2009 yılları arasında Çin Ulusal Sağlık Komisyonu Başkanı olarak görev yapmıştı.

Corona virüsü nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 'worldometers'ın verilerine göre bu satırlar yazılıncaya kadar 4 bin 749'a yükseldi. 125 ülkeye yayılan virüsle ilgili toplam 129 bin vakaya rastlandı. Çin dışında virüsün yayılmaya devam ettiği de görülüyor.

Dünya Sağlık Örgütü tarafından resmen pandemi (büyük ölçekli salgın) olarak ilan edilen corona virüsü ile ilgili kötü haberlerin yanı sıra iyi haberlerin de gelmeye başladığını görüyoruz.

Salgının çıktığı Hubei eyaletinde aylar sonra üretime devam edilme kararı alındı. Bu açıklamadan çok kısa bir süre sonra ise İsrail'in çok okunan gazetelerinden Haaretz, İsrailli bilim insanlarının corona virüsüne karşı bir aşı geliştirdiğini duyurdu.

Hastalığı önlemenin en önemli tarafı, bunun nereden çıktığının tespit edilmesidir. Gelen haberler, koronavirüsün nereden çıktığının tespite edildiği yönünde.

Birçok ülkeye sıçrayan virüsle ilgili aşı çalışmaları devam ederken, salgının nasıl ortaya çıktığıyla ilgili de çarpıcı bir iddia ortaya atıldı. Ölümlerin başladığı ilk günlerde yarasa, yılan ve maymundan insanlara bulaştığı öne sürülen corona virüsünün 'pangolin' denilen bir memeli türünden çıktığı belirtildi.

Reuters'ın Güney Çin Tarım Üniversitesi uzmanlarına dayandırdığı habere göre, pulları ve eti için yasa dışı ticareti yapılan pangolinin salgındaki baş şüpheli haline geldiği ifade edildi.

Üniversiteden yapılan açıklamada, "Son bulgular hastalığın önlenmesi ve kontrol altına alınması için büyük önem taşıyor" denildi.

Nesli tükenme tehdidi altındaki türler arasında gösterilmesine rağmen, geçtiğimiz yıl 100 binden fazla pangolinin yasa dışı olarak avlandığı belirtiliyor.

Pangolin, çoğunlukla Uzak Doğu'da görülen pullu memeli bir hayvandır. Genellikle geceleri görülen bu hayvanlar, gündüzleri ise kazdıkları çukurlarda, ağaç ve kaya kovuklarında saklanırlar. Pangolinler "canlı çam kozalakları" olarak adlandırılırlar. Pangolin, baş, sırt, kuyruk ve bacakları kaplayan, birbirinin üstüne binen iri, kahverengi pullardan oluşuyor.

Pangolinin uzun ve yapışkan dokulu dili vardır. Genellikle termit, karınca, pupa, larva, yumurta kısacası yuvada ne varsa diliyle zorlanmadan toplayarak yer. Karınca ve termitlerin bünyelerinde bulunan asitlerinin zarar vermesini ise midesinin kalın kaslı çeperi sayesinde engeller.

Nesli tükenmekte olan canlılar, kendilerini korumak için top haline geldikleri anda yakalanıp poşetlere koyuluyorlar ve vakumlanarak öldürülüyorlar.

Corona virüsleri, hayvanlar arasında yaygın olan bir grup virüstür. Nadiren bazı durumlarda, bilim insanları corona virüslerinin "zoonotik" olduğunu belirtiyor. ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi'ne göre; "zoonotik" ifadesi, virüslerin hayvandan insana geçebileceği anlamına geliyor.