Soçi Mutabakatı sonrası Suriye'de atılan adımlar, Rusya'nın bölgeye iyice yerleşmeye başladığını gösteriyor. Bugün, ortaya çıkan gelişmeleri özetleyerek bu durumu gözler önüne sermek istedik.

Türkiye'nin 'terör örgütü' olarak kabul ettiği Demokratik Suriye Güçleri, Ankara ile Moskova arasında imzalanan Soçi mutabakatına uyma kararı aldı. DSG yaptığı yazılı açıklama ile Soçi anlaşmasına uyacağını ve sınırdan güçlerini çekeceğini açıklayarak ilk adımı da attı.

Mutabakat kapsamında DSG Suriye-Türkiye sınırı üzerine bulunan Dırbesiye Amude kasabasındaki güçlerini 30 kilometre geri çekerken, çekilme işlemi bölgede bulunan Rus askeri polisi tarafından izlendi.

Türkiye de çekilme işlemini sınırdan İHA'larla takip ediyor. Sınırdan çekilen DSG'lilerin Rakka tarafına doğru ilerledikleri, bölgeye Suriye Ordusu'nun konuşlandığı görüldü. Soçi anlaşmasına göre Menbiç'ten Irak sınırına kadar olan tüm bölgelerde DSG sınırdan 30 kilometre geri çekilecek.

Soru şu:

Rusya ve Suriye'nin terör örgütü olarak kabul ettiği Özgür Suriye Ordusu ne yapacak?

Bu sorunun yanıtını bir Rus yetkilinin ağzından dinleyelim:

"Soçi mutabakatı Suriye'nin toprak bütünlüğünü öngörüyor. Bu nedenle en kısa zamanda Özgür Suriye Ordusu güçleri bölgeyi boşaltacak. Ardından Türk askerlerinin çekilmesi başlayacak."

DSG güçlerinin çekilmesi Suriye'de de olumlu bulundu. Yapılan açıklamada şu noktalara değinildi:

"Suriye Arap Cumhuriyeti silahlı grupların Suriye hükümet ordusu ile doğrudan koordinasyon halinde Türkiye sınırından Suriye yönünde 30 kilometre derinliğe çekilmesini memnuniyetle karşılıyor. Bu çekilme, Türkiye'yi topraklarımıza yönelik acımasız saldırganlığının temel gerekçesinden yoksun bırakıyor" ifadelerine yer verildi. Suriye hükümetinin tüm Suriyelilerin güvenliğini sağladığının altı çizilen açıklamada, "Suriye, çocuklarını kabul etmek ve Suriye toplumuna geri kazandırmaları Dışişleri Bakanlığı'ndan dahil olmak üzere onlara yardım etmek için çalışacak, bu Suriyelilerin birlik ve beraberliğe geri dönmesinin yolunu açacak"

Rusya Savunma Bakanlığı'nın basın dairesinden yapılan açıklamada, Suriye'de görev yapan askeri polisler için Hmeymim'deki Rus hava üssüne Tigr ve Tayfun-U adlı onlarca zırhlı aracın ulaştırıldığı belirtildi.

Özetle Rusya bölgeye iyice yerleşmeye ve hakim olmaya başladı.

Sputnik'in haberine göre açıklamada, "Rusya Hava-Uzay Kuvvetleri'ne ait İl-76 nakliye uçaklarıyla Suriye'deki Hmeymim Hava Üssü'ne üssüne Tigr ve Tayfun-U adlı onlarca zırhlı aracın ulaştırıldığı belirtildi.

Rus askeri polisin Suriye-Türkiye sınır bölgelerinde özel görevleri yerine getireceği onlarca zırhlı araç ulaştırıldı.

Tigr ve Tayfun-U zırhlıları Suriye'ye Rostov ve Krasnodar bölgelerindeki askeri havalimanlarından Suriye'ye ulaştırıldı" ifadelerine yer verildi.

Askeri personeli taşıyan ve üzerlerine silah sistemlerinin kurulabildiği zırhlı araçların içinde dışarıyı gösteren ve çeşitli bilgileri sağlayan bilgi ve kontrol sistemleri ve klimaların bulunduğu belirtilen açıklamada, askeri polisin yerli halkın güvenliğinin sağlanmasına yardım etmeye başladığı vurgulandı.

Daha önce Rusya Savunma Bakanlığı, yaklaşık 300 Rus askeri polisin halkın güvenliğini ve düzeni sağlamak, belirlenen bölgelerde devriye gezmek ve YPG/PKK'lılar ile silahlarının Türkiye sınırından 30 kilometre öteye çekilmesine yardım etmek için Suriye'ye gönderildiğini açıklamıştı.

Rus askeri polisi, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 22 Ekim'de Soçi'de imzalanan mutabakat muhtırası uyarınca 23 Ekim itibarıyla Suriye'nin kuzeyinde devriye görevine başlamıştı.

YPG unsurlarının Suriye-Türkiye sınırının 30 kilometre ötesine çıkması için tanınan 150 saatlik sürenin (23 Ekim saat 12.00'dan itibaren) dolmasının ardından bölgede 10 kilometre derinlikte Rus-Türk ortak devriyeleri başlayacak.

Özetleyelim:

Suriye'de bundan sonraki gelişmeler yapılan mutabakatlardaki incelikleri ve taktik oyunlarını gözler önüne serecek.

Bu nedenle sahadaki gelişmeleri görmeden, takip etmeden bir anda değerlendirme yapmak ve sonuca ulaşmak yanıltıcı olabilir.