Doğası hep kartpostallara konu olmuş Tayland ve adaları kış mevsiminde yazı yaşamak isteyenler için mükemmel bir rota. Filmlere plato olmuş uzun sahilleri, yardımsever yerel halkı, deniz ürünleri ve ülkenin sınırdan girer girmez verdiği huzuru ile kış ortasında deniz tatili yapma imkanı olanlar için ilk düşünülecek ülke olmalı. Tayland, Türkiye’den vize istemiyor, bu nedenle tek yapmanız gereken uçak biletinizi alıp 10 saati aşkın uçak yolculuğu ile huzura adım atmak. Bugün sizlere bahara 50 gün kalmışken, yazı daha fazla özlemeniz için Tayland’ın adalarını yazacağım. Dünyanın en güzel sahillerine, partilerine ev sahipliği yapan adalar, turistlerin ilgi odağı haline gelmiş durumda.

Mercan Dünyası Koh Lanta

Tayland sahillerinin açığında bulunan Ko Lanta, Krabi Bölgesi’nde bulunuyor. Sahilinin güzelliği ile benim açımdan adaların en başında geliyor. Dalış aktiviteleri için çok uygun olan bölgede rengarenk mercan kayalıkları ve okyanus canlılarını görmek mümkün. Manta vatozu ve balinalar bunların en başında geliyor. Tayland’ın adaları başkent Bangkok’a göre biraz daha pahalı olmakla beraber uygun fiyata yemek yiyebileceğiniz yerel halk restaurantları bulabilirsiniz.

Koh Phi Phi

Ünlü Kumsal filminin çekildiği ada Krabi Bölgesi’ndeki ufak takım adalarının en dikkat çekicisi diyebiliriz. Her yıl milyonlarca turistin akın ettiği ada, Leonardo Di Caprio’nun başrolünde oynadığı The Beach filmi ile ünlendi. 2004 yılında tsunaminin vurduğu ada turistlerin de katkısı ile kısa zamanda kendini toplamış. Uzun sahilleri, sadece deniz yolu ile ulaşım sağlanan bölgeleri, hareketli merkezi ile cennet gibi bir ada tatili yapabileceksiniz. Merkezde bulunan Ortaköy tezgahlarını anımsatan alışveriş yerlerinde adaya özgü hediyelik eşya ya da adanın isminin yazılı olduğu tişörtler bulabilirsiniz.

Dolunay Partisi ile Ünlenmiş Koh Panghan

Fool Moon Party sayesinde ünü Tayland’ı aşmış olan Koh Panghan göz kamaştırıcı olduğu kadar sakin, tropikal plajları ile göz dolduruyor. Uygun konaklama seçenekleri arasında bulunan bungolovlarda kalarak tatilinize bambaşka bir boyut kazandırabilirsiniz. Kendinizi Survivor adasındaymış gibi hissedeceğiniz bungolovların mini verendalarında hamak keyfi yapabilir, doğal yataklarda uyumanın keyfini çıkarabilirsiniz. Paket turlara teslim olmamış ada, kardeş adalarına göre daha uygun fiyatlı olmasıyla da dikkat çekiyor.

Phuket

Dünyanın en iyi plajlarının bazılarına ev sahipliği yapan Phuket, dünyanın en gözde balayı destinasyonları arasında yer alıyor. Benim içinse Tayland adalarının arasında en son tercih edileceklerden biri. Turistlerin yoğunluğu ve bundan dolayı halkın kendi yerelliklerinden uzaklaşmış olmaları nedeni ile Phuket adalar arasında benim en son tercihim. Yine de tüm dünyadan akın akın gelen turistlerin bir bildiği olmalı. Bir zamanlar madencilik ile ünlü olan ada, yüzünü turizme doğru çevirince kaderi tamamen değişmiş.

Masmavi okyanus kıyıları boyunca uzanan beyaz kumlu muhteşem plajları, lüks 5 yıldızlı otel ve tatil köyleri, sanat galerileri, romantik küçük kafeleri; hatta filler ve maymunları ile egzotik tatil kelimesinin hakkını sonuna kadar veren balayı yerlerinden birisi. Balayı için uygun oteller, adanın hemen her köşesine serpilmiş durumda. Adanın ne yanına baksanız şahane plajlar ve etkileyici bir doğa ile karşılaşıyorsunuz. Konusu geçmişken fillerin ne tür işkenceler ile turistler ile temas ettiğini araştırmanızı ve bu konuda kimseye para kazandırmamanızı rica edeceğim. Doğanın içerisinde değil de sokaklarda filler üzerinde gezen onlarca turist görebileceksiniz. Çok şey kaybetmeyeceksiniz, siz yapmayın!

Koh Samui

Tayland Körfezi’nin güneyinde bulunan adalar içerisinde en büyük ve en turistik ada olan Koh Samui, gece hayatı bakımından da oldukça gelişmiş. Doğu sahillerinde bulunan Chaweng&Lamai plajları sabaha kadar süren eğlencelerden ötürü hareketli yapısını gece boyunca koruyor. Adanın kuzey bölümü ise lüks otelleri ve spa merkezleri ile daha dinlenmeye yönelik bir tatil olanağını ziyaretçileri ile buluşturuyor. Balayı için ise muhteşem bir seçenek. Hatta dünya basını tarafından birçok kez dünyanın balayı yapılacak en güzel bölgesi olarak seçilmiş.

Ada Tatilinde Yanınıza Almanız Gerekenler

Kimileri ada tatilini sevmez. İstedikleri an karaya bağlanamamak, aradığınız her şeyi bulamamak ya da sağlık sorunlarında ne yapacağınızı bilmemek bazı insanlar için sıkıcı olabilir. Kimi insanlar içinse tam bir özgürlük, gerçek dünyadan uzaklaşmak ve doğayı yaşamak için muhteşem bir seçenek anlamına gelir. Ada tatilinde yaşayacağınız ilk olasılıklardan biri balık sokmaları ya da deniz ürünü zehirlenmeleri olabilir. Yanınıza mutlaka bu ilaçların yanı sıra yanık ilaçları da almalısınız. Adada korunacak alanın az olmasından ötürü ve Türkiye’den farklı bir güneş açısı olmasından dolayı sıkıntı yaşayabilirsiniz.

Ada tatiline giderken yağmur olasılığı her zaman kuvvetlidir. Bir şemsiye ve uygun ayakkabı alarak olası hava şartlarından korunabilirsiniz. Akşamları serin olabileceğinden uygun kıyafetler almalısınız. Aynı zamanda eşyalarınızın hafif olması da çok önemli. Tekne ile ulaşacağınız adalarda eşyaları indirip çıkarmak zor olabilir. Mutlaka birkaç çeşit yemeni ya da şalı da yanınızda bulundurmalısınız. Teknede yiyeceğiniz rüzgarı ya da açık havada katılacağınız partiyi üşüyerek geçirmek istemezsiniz.

Yanınıza almanız gerekenlerden biri de sineklerden korunmak için sprey ve böcek tabletleri. Kalacağınız yerler büyük ihtimalle doğal çalı çırpıdan yapılacağı için her tür tropikal böcek ile karşılaşabilirsiniz. Biz bir geceyi el kadar bir böcekle aynı odada geçirmiştik mesela.

Yanınıza alacağınız mayo normal bir mayo-bikini olabileceği gibi, uzun saatler denizde olacağınızdan (çünkü muhteşem güzellikte bir deniz ile karşılaşacaksınız.) dalgıç kumaştan yapılan mayoları da tercih edebilirsiniz.