Bu hafta hem tiyatro hem de dizilerin başarılı ismi Şevket Çoruh'u kaleme alacağım. Kendisi magazin haberlerinden uzak durmayı seven, iyi de olsa, kötü de olsa magazin sayfalarında yer almak istemeyen bir oyuncudur. Tanışıklığımızın çok eskilere dayanmasına ve kendisine nazımın geçmesine rağmen, Arka Sokaklar dizi setine gittiğimde röportaj yapacağım zaman beni bile zorlardı. Bu yüzden genelde izleyici Şevket Çoruh'un kamera arkasındaki hallerini pek bilmez. Başarılı oyuncu kamera arkasında çok eğlenceli samimidir. Eski arabalara fazlasıyla merakı olan, hayatı düzgün yaşayan halk tipi bir ünlüdür.

Asla "Ben şöhretli biriyim" edaları ile ortalarda dolaştığını, insanlara tepeden baktığını görmedim. Bana göre adam gibi adamdır. Bu günlerde magazin haberlerine hiç konu olmadığı kadar haber oluyor.

Çünkü bunca zaman kazandığı neyi varsa işine yatırıyor. Hatta elinde olanın dışında bir de banka kredisi ile de  borçlandı. Bütün bunları çok sevdigi mesleği tiyatroya yatırıyor. Genelde bu tür oyuncular daha az riski olan sinemaya paralarını yatırmayı tercih eder. Şevket Çoruh bütün parasını sinema filmi çekmek için harcasaydı üstüne en az 2 kat para kazanabilirdi. Çünkü çekeceği filmin oyuncularını magazin değeri olan isimlerden oluşturup,  güzel bir senaryoya film çekse bence gişe garantisi olur ve ciddi paralar kazanırdı.  Ama O gönül adamıdır. Çok sevdiği son nefesine kadar aç kalma riski olsa bile tiyatroda nefes almayı ve gerekirse son nefesini de tiyatro sahnesinde vermeyi tercih eder. Ticari kaygı içinde değildir. Şevket Çoruh bir çok ünlümüzden çok farklı biridir. Biz izleyiciler için tiyatro kesinlikle çok daha keyifli bir eğlence alanı. Ama Türkiye'de hala tiyatroya gereken önemin verilmediğine inanıyorum. Türkiye'nin en önemli tiyatrocuları özellikle yıllar önce haberini benim yaptığım rahmetli Gazanfer Özcan gibi son nefeslerini borç batağı içinde vermedi mi!!?  Usta oyuncunun ölümünden çok tiyatrosunun vergi borçlarının altında ezilmesi ve düştüğü bu tatsız olay konuşulmuştu.  Maalesef ülkemizde tiyatroya hala hak ettiği değer ne yazık ki verilmiyor !

Çok sevdiğim bir isim Emre Kınay. Başarılı oyuncu Emre Kınay 'ıda çok iyi tanırım. Bana göre Şevket Çoruh gibi adam gibi adamdır ve yine çok başarılı bir oyuncudur. O da kazandığı bütün parasını kendi tiyatrosu Duru' ya yatırmış bir oyuncumuzdur. Daha sonra tiyatrosunu ayakta tutmak için yaşadıklarını bütün Türkiye  herhalde hatırlar. Duru tiyatrosu Moda' da bir okulun içinde faaliyet gösteriyor.

Bu okul, bu işte  para kazanmasına rağmen bir dönem bu tiyatroyu kapı önüne atmak için ne kadarçirkinlik varsa yapmıştı. Emre Kınay kızının ismini verdigi Duru tiyatronun devam etmesi için  çok çetin bir hukuk savaşı verdi. İşte böylesi zor,  zor olduğu kadar gerek tiyatro oyuncularının gerekse tiyatro sahibinin para kazanmadığı bir durumda bu işi ancak gerçek gönül adamları yapar. Para beklentisi,  ticari hesabı olmayan gerçek oyuncuların er meydanıdır  tiyatro.

İşte bütün yaşayacagı zorlukları bilmesine rağmen başarılı oyuncu Şevket Çoruh'un  gönül verdiği tiyatroya gözünü kırpmadan, acaba bile demeden  22 yıllık bütün birikimini , varını- yoğunu  cesurca yatırdığı 'Baba Sahne' adlı tiyatro projesinin açılışına sayılı günler kaldı.  1 Nisan'da kapılarını açarak ilk seyircisi ile buluşacak !

Şevket Çoruh "Baba Sahne" adını verdiği ve toplamda 17 milyon TL harcadığı mekanı 1 Nisan'da açmasının sebebi o gün Savaş Dinçel'in doğum günü olması!!!

İnşallah bütün tiyatro solanlarımızla beraber Baba Sahne'nin salonu da her perde açıldığında  tiyatro severlerle dolar taşar! Seyircin bol olsun  Baba Sahne!

Bütün tiyatro salonlarının seyircisi bol olsun inşallah!!!

Sevgi ve hoşgörü ile kalın