10 Mart 2020 tarihinde Türkiye’de ilk Covid-19 vakasının görülmesiyle birlikte karantina dönemi başlamış evlerimize hapsolmuştuk. 1 Haziranda kontrollü bir şekilde hayat normale dönmeye başlamıştı. Ancak yaz mevsiminin getirmiş olduğu rehavet, virüsün sıcak havada bulaşma riskinin azalacağı söylemleri filmi başa sarmamıza neden oldu.

Maske kullanımı, sosyal mesafe kuralları unutuldu sanki hiç bir şey yaşanmamış gibi hayata devam eden insanlar kendi hayatlarını riske atarken, duyarlı insanlarında hayatlarını tehlikeye atıyorlar. Vaka sayıları, ölümler her geçen gün artıyor, bu şartlar altında 21 Eylülde okulların açılması çok zor görünüyor. Milli Eğitim Bakanlığı bu şartlar altında okulları açarsa büyük bir risk almış olacak.

Korona virüs vaka sayısının bir türlü kontrol altına alınamaması kısıtlamaları yeniden gündeme getirdi. Yakında 65 yaş üstü vatandaşlara kısıtlamalar gelebilir, iş yerleri yeniden evden çalışma modeline dönebilir. Kış mevsimi yaklaşıyor beklenilen ikinci dalganın kışa girmeden içinde bulunduğumuz son bahar mevsiminde gelebileceği konuşuluyor.

Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Ateş Kara; Son dönemde vaka sayılarının artışına dikkat çekerek, böyle giderse tedavi edecek sağlık çalışanı bulmayacağız diye uyarıda bulundu. Ateş Kara; aile bireyleri dışında, dışında görüşülen herkesin yanında maske ve sosyal mesafe kuralına uyulması gerektiğine dikkat çekti.

Korona virüse yakalanıp, atlatanların yeniden hastalığa yakalanma ihtimali olduğunu açıklayan bilim kurulu üyesi Kara, önlemlerin herkes için geçerli olduğunu söyledi. Aşıyla ilgili de açıklama yapan Kara; çalışmaların sürdüğünü uygulamaların ancak 2021 baharında yapılabileceğini belirtti.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca en son yaptığı basın toplantısında, Korona virüsün birinci dalgasının ikinci pikini yaşıyoruz, bayramlar ve düğünlerdeki hareketlilik ve dikkatsizliklerimiz bizi bu eşiğe getirdi dedi. Salgının artarak devam ettiğini belirten Koca; Virüsün her geçen gün daha fazla insana bulaştığını söyledi.

Riskli illeri açıklayan Bakan Koca; Türkiye’de vaka sayılarının en fazla olduğu ilin Ankara olduğunu duyurdu. İstanbul’da ciddi bir artışın olmadığını söyleyen Fahrettin Koca, Trakya bölgesi ve Ege bölgesinde de ciddi bir artışa rastlanmadığını belirtti. Orta Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgesinde ise artışın olduğunu söyledi.

Sağlık bakanının açıklamasında sosyal hayata ve iş hayatına yönelik bir kısıtlama yapılacağı bilgisi yoktu. Ancak düğün ve nişan merasimlerine bir kısıtlama getirildiği açıklandı. Sadece nikâh merasimi yapılacak, dans etmek, halay çekmek, yemek servisi yapılması yasaklanacak. Düğün merasimleri 1 saat ile sınırlı olacak.

Dünya genelinde vaka artışları devam ediyor. Bakanın söylemine göre birinci dalganın ikinci pikini yaşıyoruz. Önümüz kış mevsimi Allah korusun ipin ucunu bir kaçırırsak neticesi çok acı olur. Öncelikle şahsi olarak korona tedbirlerine uyalım. Etrafımızda uymayanlar varsa uyaralım, uymalarını sağlayalım. Devletimiz gerekirse yeniden sınırlama getirsin. Kurallara uymayanlara daha ağır yaptırımlar uygulasın. Türk milleti olarak vatanımızın bağımsızlığı söz konusu olduğunda ay yıldızlı bayrağımızın altında milli meselelerde bir araya gelebiliyoruz. Korona virüs belasına karşı da birlik beraberlik içerisinde hareket etmeliyiz. Tüm dünyanın başına bela olan Covid-19 virüsünü ancak böyle yenebiliriz.

Maske tak, sosyal mesafeni koru! Tedbirini al! Birlikte başaracağız Türkiyem…