Kızıldeniz'de Sualtı Turizmi ve Büyük Sahrada Sudan Piramitleri

Öte yandan, karşı kıyıda bulunan Suudi Arabistan'ın uluslarası liman kenti Cidde'ye ulaşan ve Kızıldeniz kıyısında bulunan Port Sudan liman şehri ile Afrika'nın doğu kapısı ve Kızıldeniz'in derinliklerinde yer alan, eşsiz görüş görselleri bulunan sualtı dalış alanları ile de; yerli ve yabancı turistlerin, sualtı maceracıların ve meraklıların tercih ettiği, gezilip görülmesi gerekli yerlerin başında gelmektedir. Özellikle Büyük Sahra'nın doğu başlangıç yerinde bulunan çok sayıdaki Sudan Piramitlerinin yapılış tarihi, Mısır Piramitlerinden oldukça eski olduğu da bilinmektedir. Tek hörgüçlü beyaz develerle yapılan sahra ve piramit gezi turlarındaki eşsiz manzara, yeni meraklıları bekliyor... Sudan Piramitlerini merak eden yabancı turistlerin sayısı giderek arttığı da dikkat çekmektedir...

Sudan'ın 'saklı hazinesi' piramitler

Kuzey Sudan'ın saklı hazinesi Sudan Piramitleri, diğer adıyla Nubiya piramitleri, Mısır'daki Giza Piramitleri'nin aksine ıssız çölün ortasında kaderine terk edilmiş. Çoğu kişinin varlığından bile haberi olmadığı Sudan Piramitleri ülkedeki iç savaş sebebiyle unutulmaya yüz tutmuş. Sudan Piramitleri ıssız çölün ortasında ziyarete gelecek turistleri bekliyor.

Kuzey Sudan'da, çöl kumları üzerinde yükselen küçük ve dik yapılı piramitlerin etkileyici görüntüsü, tıpkı komşusu Mısır'ın piramitlerine benziyor. Fakat ünlü Giza Piramitleri'nin aksine, Sudan Piramitleri ıssız çölün ortasında neredeyse terk edilmiş bir halde.

Aynı zamanda Nubiya piramitleri olarak adlandırılan Sudan Piramitleri, Meroe bölgesinde, Sudan'ın başkenti Hartum'dan 200 km kuzeyde, Al-Bagrawiyah'ta yer alıyor. Bölgede 255 piramit bulunuyor. Mısır Piramitleri'nin aksine, UNESCO Dünya Mirası listesinde bulunmasına rağmen, çölün ortasında adeta unutulmuş halde. Sudan'ın uzun soluklu eski Devlet Başkanının başlattığı uygulamalara karşı, batılıların uyguladığı yaptırımlar nedeniyle ve ülkede devam eden iç çatışmalar, piramitler için sağlanacak dış yardımların ve yatırımların engellenmesine neden oluyor. Bu bağlamda, bölgedeki turizmin de gelişmesini engelliyor.

Neredeyse Mısır Piramitleri büyüklüğündeki Sudan Piramitleri pek ziyaretçi almıyor. Sudan askerleri tarafından korunan, Al-Bagrawiya'daki bu antik Meroe Piramitleri, Sudan'ın 200 kilometre kuzeyinde yer alıyor.

Uzun zaman önce kurumuş bir nehrin etrafını çevrelemesi nedeniyle Meroe Adası olarak nitelendirilen bölge, bir zamanlar Siyahi Firavunlar olarak bilinen Kuş Krallığı hükümdarlarının yaşadığı bir başkentti. M.Ö. 720-300 yılları arasında inşa edilen piramitlerin uzunluğu, 6 ile 30 metre arasında değişirken, giriş kısımları genelde güneşin doğuşunu karşılamaları için doğuya bakacak şekilde inşa edilmiş. Yüzyıllardır ayakta kalmayı başaran bu piramitlerin, Mısır'dakilerden sonra tamamlandığı biliniyor.

UNESCO'ya göre, piramitlerin dekorasyonunda kullanılan Mısır, Yunan ve Roma kültürüne ait ögeler, piramitleri paha biçilemez eserlere dönüştürüyor. Ancak, Hartum Ulusal Müzesi Başkanı Abdel-Rahman Omar'ın ifadesine göre, 19. yüzyılda, bazı arkeologlar piramitlerin altın uçlarını sökmüş ve bazı taş bloklarının da sayısını azaltmışlar.

Türünün son örneği 5 ilkel kabile

Ülkedeki iç savaş ve Darfur'daki çatışmaların sebep olduğu ekonomik yaptırımlar nedeniyle, Sudan turizmi yeniden diriliyor. Katar, Sudan'ın bu tarihi eserlerinin yenilenmesi için 135 milyon dolar para desteği sağlamış olsa da, Ulusal Müze Başkanı Omar, Sudan'ın yılda ancak 15.000 turist tarafından ziyaret edildiğini belirtiyor. Sudan Piramitleri, çölün ortasında adeta kayıp bir şehir gibi kendisini keşfedecek yeni ziyaretçilerini bekliyor.

Dünyaca ünlü Sudan'ın dalış cenneti Port Sudan

1909 yılında İngilizler tarafından Kızıldeniz'i Nil Nehri'ne bağlayan önemli bir istasyon olarak kuruldu. Günümüzde ise turizm açısından iki önemli amaca hizmet ediyor Port Sudan. Birincisi Afrika'dan Mekke'ye hac ziyareti için gidenlerin geçiş noktası. İkincisi ise dalış turizmi. Sudan kıyıları, dünyanın en güzel dalış bölgeleri arasında yer alıyor.

 

Devamı haftaya…