Sudan'da laiklik bildirgesi imzalandı, İslami yönetim sona erdi

Sudan'da geçiş hükümeti, anayasanın 'din ve devletin ayrılığı' ilkesine dayanması gerektiğine ilişkin bildirge imzaladı. Ülkede 30 yıllık İslami yönetim sona erdirildi.

Sudan'da geçiş hükümeti, "din ve devletin ayrılığı" ilkesini kabul ederek 30 yıllık İslami yönetimi sona erdirdi.

Sudan Başbakanı Abdalla Hamdok ve Sudan Halk Kurtuluş Hareketi-Kuzey (SPLM-N) örgütü lideri Abdel-Aziz al-Hilu, Perşembe günü Etiyopya'nın başkenti Addis Ababa'da ilkeyi benimseyen bir bildirge imzaladı.

Euronews'ün aktardığına göre, belgede "Sudan'ın tüm vatandaşlarının haklarının güvence altına alındığı demokratik bir ülke haline gelmesi için anayasa, halkın kendi kaderini tayin hakkına saygı göstermesi gereken 'din ve devletin ayrılığı' ilkesine dayanmalıdır" ifadelerine yer verildi.

Anlaşma, hükümetin, devrik diktatör Ömer el Beşir yönetiminde başlayan iç savaşa son vermek için isyancı güçlerle bir barış anlaşması başlatmasından kısa bir süre sonra geldi. Ülkenin sınır eyaletlerinde Sudanlı askerlerle savaşan Sudan Halk Kurtuluş Hareketi-Kuzey'deki iki fraksiyondan daha büyük olanı, seküler bir sistem sağlamayan herhangi bir anlaşmayı imzalamayı reddetmişti.

Sudan'da 76 yaşındaki Ömer el Beşir'in 30 yıllık iktidarı 2019 yılında başlayan kitlesel halk hareketlerinin ardından yapılan askeri bir darbeyle sona ermişti. Görevden uzaklaştırılan Beşir ardından cezaevine konulmuştu. Ülkesinde yolsuzluktan suçlu bulunarak iki yıl hapis cezasına çarptırılan devrik liderin daha sonra Uluslararası Ceza Mahkemesine (UCM) teslim edileceği açıklanmıştı.

Sudan'da Kadınlar Devrim yaptı, Laiklik uygulamasına geçildi

30 yıldır iktidarda olan El Beşir ekibi iktidardan çekildi.

Başkent Hartum sokakları bayram yeri...

Daha önce 3 kez gittiğim Sudan coğrafyasındaki esilen halkların ve sünnet olan kız çocukların çığlığına tanık olmuş ve yazmıştım... Yeni hükümetin Kadınların 18 yaş altı sünneti yasaklayacağı ileri sürülmektedir. Bu ise oldukça olumlu bir adım olacağı, Sudanlı kadınların en önemli isteğidir. Kavalalı Mehmet Ali Paşa askerlerinin torunlarının yaşadığı Sudan topraklarında, Türkleri çok seviyorlar. Ülkede etkili ve örgütlü güç olan (merkezi Omdurman olan) Kadri tarikat mensuplarının durumunu merak etmekteyim. Çin, Malezya ve Türkiye'nin yatırımları, ticaret ilişkileri, petrol ve elmas çıkarma işletmeleri, hastane ve fuarcılık işleri yaygındı. Özellikle Usama bin Ladin'in yaptırdığı otoyollar ve başka yatırımlarda bulunmaktadır... Türkiye ile ikili kardeşlik anlaşmaları olan Sudan'ın yeni hükümeti arasındaki ilişkilerin yeniden gözden geçirilmesi beklendiği iddia edilmektedir...

Kardeş ülke Sudan'daki bu çetin gelişmeleri, tüm dünya vatandaşları gibi ben de merak ediyorum. Dilerim kan dökülmeden, bu demokratik dönüşüm tamamlanır... Yeni Sudan gezim, farklı olacağa benziyor... İyi gezmeler...

 

Son…