Yeni demokratik dönüşümlerin başladığı, kardeş ülke Sudan uzak değil...

Bir dudak izi kadar yakın...

Sabah El-Hayr, Sabah El-Nur! Şükran Sudan...

Sudan, sudan sebepten geri kalmamalı...

Rehber arkadaşım Dr. Necmettin ve Usama Muhammed ile birlikte; Kara Afrika'nın beyaz yürekli insanlarının tarihi ve arkeolojik bulguları, 60 bin yıl öncesi Sam Buşmanlara uzanan, Siyahi halkların vatanı Sudan coğrafyasını, kültürünü, inanç ve folklorik zengin miraslarını, renklerini tanıma gezim, oldukça anlamlı geçti. Sudan'ın Kızıldeniz kıyısında dalgıçların seyir defterinde yer alan ve büyük bir liman kenti olan Portsudan ve de Afrika'nın göz bebeği, volkanik görselleriyle turistlerin ilgisini çeken ve ülkenin en yüksek dağı olan Jabel Marra Dağı (3042 m.) eteklerinde elma ve susam üreten, konuksever Hataylı, Niğdeli ve Karamanlı Sudanlıların olduğuna tanık oldum. Eski bir Osmanlı toprağı olan bu ülkeyi bana gezme olanakı sağlayan konuksever Sudan Büyükelçiliğine, yöneticilerine, renkli, dost ve kardeş Sudan halkına sonsuz teşekkürler...

Sudan'da sünnetli kızlar, Tuaregler ve İç savaş

Dünya Sağlık Örgütü (WHO)'nun verilerine göre, dünyada toplam 140 milyon sünnetli kadın olduğu bilinmektedir. Ülke bazında bu sayının en fazla olduğu ilke ise sıralamasında ise, Sudan başı çekmektedir. İslami bir gerekçe olarak yapıldığı iddia edilen (7-17 yaş arasında) kız çocukların bu sünnet olayının özünde, 4 bin yıllık Firavun döneminden gelen bir uygulama olduğu daha gerçekçidir. Pek çok bulaşıcı ve ölümcül hastalıkların taşıyıcılığına neden olan, kız çocukların bu sünnet olma gelenekine karşı, önlem ve yasal uygulamalar için çalışmaların başlatıldığına tanıklık ettik. Ülke yöneticileri, sivil toplum kuruluşları, Dünya Sağlık Örgütü, UNESCO ve UNICEF'in katkılarıyla sürdürülen çalışmalar; insan, çocuk ve kadın hakları açısından önemli bir adım olduğu sevindiricidir...

Öte yandan, Çat sınırına yakın bölgede bulunan, batı Sudan'ın Darfur Bölgesinde hala süren, yerleşik ve göçebeler arasındaki kabile savaşlarında gözlenen organ mafyasının beslediği gerilla savaşlarından da, Sudan yönetimi ve halkı çok huzursuzdur. Sudan'ın Cuba Özerk Bölgesinde (çoğu hristiyan) ayrılıkçı eylemlerin ardında da barılı petrol devlerinin olduğu gerçeğini unutmamak gerekli. Bu bölgede; konuklarına eşlerini sunan ve ikram eden ilkel kabilelerin olduğunu ve bu sunuyu kabul etmez iseniz, çok üzüldüklerini, en büyük saygısızlığın yapıldığı gelenekinin de hala sürmekte olduğunu anımsamakta yarar vardır.

Büyük Sahra'da deve kervanlarıyla tuz taşıyan vatansız Tuareglerle yaptığım 14 günlük yolculukta tanık olduğum olayaları hala unutmuş değilim. Mola verilen vahalarda topladığımız deve tezekleri ile pişirilen kahvenin tadı damağımda.. Bilindiği gibi Tuaregler, kadın ya da erkek farketmeksizin uzun boylu, geniz omuzlu, kalçası dar, uzun bacaklı ve ten rengi lacivert olan bir halktır. Çölün efendisi olarak anılan, savaşkan, mavi giysili ve örtülü olan Tuaregleri, batılı ve kuzeyli maceracı insanların son model araçlarla çölde yaptıkları safari avında, yabanıl hayvanları değil, Tuaregleri avladıkları iddia edilmektedir.

Sudan'ın coğrafi konumu

Sudan ya da resmî adıyla Sudan Cumhuriyeti. Afrika'nın en geniş 3. ülkesi. Başkenti Hartum'dur. Bir Doğu Afrika ülkesi olan Sudan kuzeyden Mısır, kuzeydoğudan Kızıldeniz, doğudan Etiyopya ve Eritre, güneyden Güney Sudan, batıdan Orta Afrika Cumhuriyeti ve Çad, kuzeybatıdan da Libya'yla çevrilidir. Nil Nehri, Sudan'ı Batı ve Doğu Sudan olmak üzere ikiye ayırır. Hartum'un Rafediye bölgesi yakınlarında, bir hortum gibi dolanarak akan Beyaz Nehir Nil ile Mavi Nehir Nil birleşir. Sudan'ın ortasından, dış ilişkilerinde kültürel, toplumsal ve ekonomik olarak büyük rol oynayan Nil Vadisi geçer.

İnsanların Sudan'da yaşamaya başlaması milattan önce 5000 yılına kadar uzanır. 1,886,068 km2'lik yüzölçümü ile dünyanın en büyük 16. ülkesidir. Ülkenin, 2011 yılında Sudan ve Güney Sudan olarak ikiye ayrılmasından sonra yüzölçümü bakımından Afrika'nın en büyük ülkesi olma özelliğini Cezayir'e kaptırmıştır. Nüfus bakımından 35 milyonluk nüfusuyla dünyada 40. sıradadır. Ayrıca başkenti ile en büyük şehrinin birbirine en yakın olduğu ülkedir. (Hartum (başkent) - Omdurman (en büyük şehir) arası uzaklık: 150 metre). Bunun nedeni iki şehri ayıran engelin Nil Nehri olmasıdır.

Devamı yarın…